Japani lasten kanssa

Yhden ikimuistoisimmista matkoistamme teimme Japaniin kolmisen vuotta sitten. Lapsemme olivat silloin 4- ja 8-vuotiaat ja pientenkin lasten kanssa pärjää Japanissa oikein mainiosti. Japani on niin turvallinen ja aina saa apua, vaikkei sitä edes pyytäisikään. Kulttuuri on rikas, upea ja loputtoman kiehtova. Tällä kertaa olimme 9 päivää Tokiossa ja yhden yön Kiotossa. Kiotoon menemme joskus uudelleen, koska emme ehtineet nähdä kuin pienen vilauksen ja kaupunki teki suuren vaikutuksen sinä pienenä hetkenä jona me siellä olimme. 

Lippuja ja esitteitä.
Muistoja Japanista.

Lensimme Japaniin Finnairin koneella ja meille sattui todella kiva stuertti, joka piti lapsistamme todella hyvää huolta. Hän viihdytti heitä ja toi juomia ja muuta mukavaa. Pitkät tovit keskusteli meidänkin kanssa ja halusi tietää miten perhe lähtee lomalle Tokioon, hän ei ollut kuullutkaan moisista kummajaisista. Se on kuulemma erittäin harvinaista, mutta ei sen tarvitsisi olla. Aivan upea kokemus koko perheelle ja siellä ei todellakaan tarvita mitään oppaita.

Etukäteen pitää suunnitella missä haluaa käydä, koska paikkoja on loputtomasti. Etsi kotona tiedot osoitteista ja mitä liikennemuotoa aijot käyttää haluamaasi paikkaan pääsemiseksi. Jos käytät junaa, kirjoita ylös reitti ja pysäkki millä pitää jäädä pois, että pääset haluamaasi paikkaan. Lomaa ei siihen kannata käyttää, että miettii moisia asioita. Paikalliset auttavat ja jos eksyy, niin sittenhän vain löytää uusia paikkoja ja seikkailuja. Kävelimme joka päivä todella pitkiä matkoja, Tokio on miljoonakaupunki ja välimatkat isoja. Joka päivä käytimme Shinjuku rautatieaseman palveluja, hotellimme sijaitsi Shinjukussa. Shinjuku juna-asema on maailman vilkkain rautatieasema ja sen läpi kulkee 3,6 miljoonaa ihmistä päivän aikana. Minä pidin lapsista huolta ja aviomieheni hoiti meidät oikeaan junaan, koska minun on ihan turha yrittää lukea karttaa. 

Shinjuku juna-asema.

Junilla kulkeminen oli halpaa ja tehokasta. Juna-aseman lattiassa oli junaraiteen vieressä viivat mihin tulee junan ovi pysähtymään ja se pysähtyi siihen millin tarkasti. Jos et osannut ostaa lippua, painoi vain nappia että saisi apua lipun ostoon ja siitä aukesi luukku mihin ilmestyi miehen pää ja hän sitten tuli auttamaan. Näin jälkikäteen harmittaa etten tajunnut ottaa tilanteesta kuvaa, se miehen pään ilmestyminen siihen oli niin jotenkin yllättävää. Ruuhka-aikaan en suosittele junaan menemään, suomalaiselle se on kauhistus. Kun luuli ettei junaan enempää ihmisiä mahdu, sinne vaan änkesi lisää ja lisää! Parin kerran jälkeen kartoimme ruuhka-aikoja eli aikoja jolloin ihmiset lähtevät töihin tai pääsevät töistä. Junasta pois pääseminen ruuhka-aikaan on vähän vaikeaa, mutta onneksi Japanilaiset ovat kohteliasta kansaa ja tekevät tilaa. Sama asia olisi Suomessa vaikeaa ja Venäjällä mahdotonta. Omalle pysäkille on helppoa osata jäädä, kun junassa on kuulutukset ja sen lisäksi on näyttö katossa, jossa lukee mikä pysäkki on kyseessä. Jos et ole varma paljonko pitäisi maksaa junalipusta, maksa minimimaksu, koska kun pääset perille portti hälyttää jos et ole maksanut tarpeeksi. Erotuksen voit maksaa virkailijalle, joita on porttien läheisyydessä joten on turha maksaa liikaa.

Tästä tuli nyt kertomus junista, mutta kerrottavaa on niin paljon, että teen tästä monta postausta. Tämä on kuitenkin tärkeää, koska se on helpoin ja edullisin liikkumismuoto kaupungin sisällä ja kaupunkien välillä. Seuraavissa postauksissa kerron käynnistämme Ghibli-museossa, Kiotossa, luotijunalla matkustuksesta, Miraikan-tiedemuseosta, ehkä miekka-museosta, ruoasta, Zen-temppeleistä ja pilvenpiirtäjistä. Varmasti listasta jäi vielä paljon mainitsematta, mutta niistä lisää myöhemmin.