Joka syksyinen ongelma

Lapsi

Taas oli kurja uutinen kiusaamisesta mtv:n sivuilla. Tuntuu, että joka syksy tämä sama asia aina pompsahtaa esiin, vaikka ongelma toki on ympärivuotinen. 

Mistä näitä vatipäitä oikein sikiää?? Kuka kasvattaa lapsensa niin, että hän kuvittelee että kiusaaminen olisi millään tasolla hyväksyttävää?? Tuossa jutussa jotkut käskivät toisen ihmisen tappamaan itsensä. Ihmishenkeä et takaisin saa, kun sen on pois ottanut. En voi ymmärtää mitä joidenkin päässä oikein liikkuu tai tarkemmin sanottuna on liikkumatta.

Tiedän mitä se on, kun lapsi tulee itkien koulusta kotiin, koska on taas kiusattu. Lapsi on vielä niin herkkä ja haavoittuvainen. Kiusaus jättää ikuiset arvet, lapsuuden kuuluisi olla huoletonta aikaa. 

Jos lastanne kiusataan, voitte estää kiusaajan puhelut ja viestit puhelimen asetuksista. Ottakaa myös yhteyttä kouluun ja opettajaan. Jos opettaja ei tee asialle mitään, ottakaa yhteyttä rehtoriin. Jos rehtori ei tee asialle mitään, ottakaa yhteyttä rehtorin esimieheen. 

Yksi konkreettinen juttu minkä voitte tehdä, jos saatte selville että oma lapsenne kiusaa muita on, että otatte puhelimen pois. Sitten ei ainakaan whatsapissa voi lähetellä ilkeitä videoita ja viestejä. Sen jälkeen otatte yhteyttä kouluun ja alatte setviä, miten estätte pikku kullannuppuanne pilaamasta toisen ihmisen elämän.

Rikosuhripäivystyksen sivuilla on kahdenkeskinen RIKUchat, joka on auki arkisin klo 9-15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17-19. Voit jättää myös yhteydenottopyynnön ja asioida voi myös nimettömänä. Sivuilla on hyviä neuvoja, kuinka edetä.

Väkivallan käyttäminen, uhkaaminen toisen kunnian loukkaaminen tai omaisuuden tuhoaminen eri muodoissaan on lailla kiellettyä ja se voi täyttää myös rikoksen tunnusmerkit. Rikoksen tekijä voi joutua siten rikos- ja vahingonkorvausvastuuseen teostaan. Alle 15-vuotias ei joudu vastaamaan rikoksesta oikeuteen, mutta hänkin voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.

-Rikosuhripäivystys

Jos joku asia tuntuu toisesta kiusaamiselta, se on silloin kiusaamista. Ja sen pitää loppua, kun toinen pyytää. Sekin on kiusaamista, ettei oteta leikkiin tai porukkaan mukaan. Olen aina sanonut lapsilleni, että jos näette jonkun olevan yksin, ottakaa hänetkin leikkiin mukaan.

Kiusaajasta ehkä saattaa tulla jonain päivänä loistava pörssimeklari tai aggressiivinen juristi, mutta sitä hän ei ole vielä. Vielä vähän aikaa hän on nuori ja holhouksen alainen. 

Kiusaajat menkää itseenne!