Nyhtöleipä punaisella pestolla

Kevät alkaa nyt vihdoinkin jo pistää talvelle hanttiin (ainakin oman pääni sisällä) ja innostuin taas kokkaamisesta. Tein miehelle tattikeittoa ja sen kaveriksi nyhtöleipää. Tattikeitosta en laita tähän kuvaa, koska siitä nyt ei nättiä saa itkemälläkään. En minä ainakaan. Ensin kuitenkin pestoa leivän sisään. Tein punaista, vihreääkin pestoa voi tehdä, jos haluaa.

Basilikaa

Tarvitset:

  • valkosipulia
  • ½ dl kurpitsansiemeniä
  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • basilikaa
  • aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • mustapippuria
Pesto
Ei minusta kovin herkullisen näköistä.

Sekoita tehosekoittimessa tai muussa härpäkkeessä aineet, päätä itse haluatko pestosta möykkyistä vai sileää. Tämä säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

Nyhtöleipään tarvitset vaalean leivän, pestoa ja juustoraastetta. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa leipään viiltoja, niin että pohja jää ehjäksi. Laita pestoa ja juustoa viiltojen sisään ja paista uunissa kunnes juusto on sulanut. 

Tosi helppo ja nopea resepti, tämä sopii mainiosti jo pari päivää vanhaankin leipään. Ei tarvitse heittää leipää menemään, jos vähän kuivahtanut leipä ei innosta.

Bamix
Synttärilahjarahat investoin Bamixiin, mistä en ollut ikinä kuullutkaan vähän aikaa sitten. Oli niin kauniin mintunvihreä ja netissä näytti olevan kultti rakentunut laitteen ympärille, joten ajattelin kokeilla kestääkö se 25 vuotta, niinkuin kaikki suu vaahdossa intoilivat. 

Ihanan hiljainen se on verrattuna joihinkin kahdenkympin sauvasekoittimiin. Kokeilin tehdä marenkeja ja siinä se ei ikävä kyllä vakuuttanut. Alku oli lupaava ja vaahdotus alkoi näkyä heti. 5 minuutin jälkeen se kuumeni aikalailla ja piti tehdä se loppuun tavallisella käsivatkaimella. Ehkä en osannut tehdä jotakin oikein tai valkuaiset eivät olleet juuri oikean lämpötilan omaavia tai kuu ei ollut oikeassa asennossa, mistä noita tietää.

Mutta smoothieita sillä tekee ja nopeasti tekeekin. Ja tämän peston teki myös oikein sutjakasti. Tässä sauvasekoittimessa on se hyöty, että sen voi työntää kuumaan kattilaan ja surauttaa keiton sileäksi sotkematta yhtä lisäastiaa. 

Nyt voin konmarittaa pari tilaavievää laitetta pois keittiönkaapista, jotka ovat muutenkin älyttömän pienet. Tämän mukana tuli silppuri-osa, jolla voi laittaa sileäksi pähkinät ja muut kovemmat pienet aineet. Entinen kympin silppuri ei todellakaan tuottanut iloa surkealla käytettävyydellään ja korvia repivällä äänellään. Hurraa huuto Sveitsiläiselle laadulle!