Selvityspyyntö "taiteellisesta toiminnasta"

Suomen työttömien kohtelu on järkyttävää kyykyttämistä. Tuttavani (sanon "tuttavani", koska nykyään Te-toimistolle ei voi antaa mitään tietoa, ilman että alkaa noitajahti kyseistä henkilöä kohtaan) kertoi tänään, että hän sai selvityspyynnön "taiteellisesta toiminnasta". Hän kirjoitti näytelmän, hyvä hänelle, eikö niin? Ei ihan joka jannu osaa näytelmää kirjoittakaan ja vielä niin hyvin, että vaatimaton pieni teatteri sen ottaa ohjelmistoonsa pieneksi ajaksi. Aivan loistavaa! Niinpä.

Te-toimisto kertoi, että nyt ei ole kyse siitä, että hän saattaa saada pienen minimaalisen lilliputin kokoisen rahamäärän pienestä osasta lipputuloja. Koska jos pieraisetkin ilman Te-toimiston suostumusta, niin karenssi läjähtää heti. Joten jos heille nyt kertoo tämmöisestä, koska on pakko, niin samantien annat lisäselvityksen siitä mieluiten eilen. Kuulemma raha ei ole syy vaan se, että "taiteellinen toiminta" voi viedä aikaa työnhaulta. "Tuttavani" sanoikin osuvasti, että kaikenmaailman selvityspyyntöihin vastaaminenko ei sitä vie?? 

Jos henkilö yrittää tehdä jotain hyödyllistä, jotain ilahduttavaa itselleen ja muille, siitä ei pitäisi rankaista. Jos kirjoittaminen pitää ihmisen järjissään, tulee yhteiskunnalle erittäin paljon halvemmaksi antaa hänen se tehdä. 

Kaikki kyttäävät kaikkea mitä työtön tekee. Jos erehdyt yrittämään edes pääsemään irti työttömyydestäsi ja yrität edes jotain pientäkin tehdä, niin sinut laitetaan ruotuun heti. Työttömyyskorvaus joka on 500 euroa kuussa (20 % verojen maksun jälkeen) on niin kadehdittava rahamäärä, että se pitää saada työttömältä pois keinolla millä hyvänsä. Selvä viesti on, että pysy kotona, älä tee mitään, älä edes kuvittele tekeväsi yhtään mitään, millä voisit saada edes hitusen hyvä mieltä tai jotain kodin ulkopuolista tyydytystä. Kuole kotonasi kurjuutesi, ruoja. 

Tiedän itse miten mukavaa (ja ei niin mukavaa) kirjoittaminen voi olla. En oikein osaa ilmaista itseäni suullisesti, kirjoittaminen on helpompaa. Kuinka monta tuntia päivästä Te-toimisto olettaa meidän hakevan sitten niitä töitä? Vuorokaudessa on 24 tuntia, ainakin kun viimeksi tarkistin. Saanko kirjoittaa vaikka klo 21.00-24.00? Onko se armon Te-toimistolle tyydyttävä aika jolloin ihminen saa käyttää aikaansa kirjoittamiseen? 

Hain itse jokunen kuukausi sivutoimiseen koulutukseen. Aivan tolkuton paperisota ja lisäselvitystä piti kirjoittaa pienen romaanin verran. Suomen hallitus rakastaa kaikenlaisia sääntöjä ja lomakkeita. Aikuinen ihminen ei saa tehdä mitään, ilman että täyttää kymmenen eri lomaketta ja kysyy Suomen hallituksen lupaa. Kun muutimme taloomme, meidän piti pyytää lupa (ja maksaa siitä) että saamme kaivaa pihallemme kuopan viemäröinnin takia. Pihalle jonka omistamme. Me, ei valtio. Ja auta armias, jos ajattelet kaatavasi puun pihaltasi! Herran pieksut, villiksi menee.

Hallitukselle olemme käveleviä rahapusseja, emme ihmisiä. Jos et onnistu saamaan työtä, olet hyödytön ja rasite yhteiskunnalle. Milloin ihminen lopettaa rahan palvonnan ja keskittyy olemaan inhimillinen? Tätä kysyn itseltäni joka ikinen päivä. Maailma menee hullummaksi päivä päivältä.

Tarinan opetus on, että kun saat soiton 029-alkuisesta numerosta, kannattaa muuttua Runebergistä tuppisuuksi 0.2 sekunnissa. Älä kerro mitään ylimääräistä informaatiota, jotka voidaan tulkita (ja nehän kaikki voidaan tulkita) karenssia aiheuttavaksi toiminnaksi.