Syysloma Madeiralla

Näkymä ulkoikkunasta vaihtui aika dramaattisesti muutama päivä sitten, kun palasimme takaisin Suomeen Madeiralta. Ulkona sataa lunta ja on valkea maa. Kesärenkailla ajelimme keskellä yötä Helsingistä kotiin, onneksi emme päätyneet ojaan.

Tällä kertaa olimme reissussa Aurinkomatkojen matkalla. Olin tyytyväisempi Aurinkomatkoihin kuin Finnmatkoihin. Finnmatkoilla opas ei edes tule bussiin mukaan lentokentältä, Aurinkomatkoilla tuli ja hän kertoili kaikkea mielenkiintoista Madeirasta matkalla hotellille.

Luonto on Madeiralla aivan mahtavan upea! Joka paikassa kasvoi kukkia, banaaneja ja muita kasveja.

Asuimme Vidamar Resorts Madeira nimisessä hotellissa Funchalissa ja voin kyllä suositella hotellia. Paikallinen luokitus oli 5 tähteä ja Suomalainen 4+ tähteä. Otimme perhehuoneen merinäköalalla ja se oli joka pennin väärti! Lapsilla oli oma pikkuinen makuuhuone! Aivan mahtavaa! Ja siellä oli myös amme, se taisi olla jopa poreamme mutta sitä ominaisuutta emme edes käyttäneet. Meidän esi-teini tykkäsi, kun huoneessa oli ilmainen wi-fi.

Auringonnousun aikaan altailla.

Pyörätuolilla ja lastenrattailla voi olla vaikeaa liikkua. Joka paikassa on korkeita mäkiä ja joissain paikoissa katu on päällystetty epätasaisilla kivillä. Kyllä siellä toki pärjää. Kun kävimme katamaraanilla merellä, reissuun tuli mies pyörätuolissa. Hänet vain kannettiin laivaan, samoin pyörätuoli, no problem.

Tuota Katamaraani reissua suosittelen, oli hienoa nähdä delffiinit uimassa luontaisessa ympäristössään ja vapaana. Valaita tai kilpikonnia emme nähneet, mutta niitäkin olisi saattanut nähdä hyvällä tuurilla. Kaksi aikuista ja kaksi lasta maksoi 90 euroa. Tämän helpommaksi ei retki enää tule: otatte taksin satamaan ja siellä kyllä sisäänheittäjät tulevat myymään katamaraani reissuja. Ei kannata ottaa sitä retkeä matkatoimiston kautta, koska jos olisimme ottaneet sen esimerkiksi keskiviikoksi, reissu olisi mennyt mönkään, koska satoi vettä. Siksi kannattaa katsoa ensin sää ja sitten vasta lähteä. Otin varulta matkapahoinvointi-tabletin, koska olen joskus tullut merisairaaksi merellä. 

Tämän parempaa kuvaa en delffiineistä saanut, joten keskityin nauttimaan hetkestä kuvien ottamisen sijaan.
Katamaraanissa oli verkkoja, joiden päällä pystyi ottamaan aurinkoa ja ihailemaan alla olevaa merta.

Valuuttaa ei tarvitse vaihtaa, eurot käy. Sähkölaitteet voi ladata huoletta ja pistokkeet ovat samanmuotoiset kuin Suomessa. Lämpötila ei paljoa vaihtele, vuoden aikana se varioi vain noin 6 astetta. Meidän reissun aikana yhtenä päivänä ei päästy retkille, koska satoi koko päivän. Muutamana muunakin päivänä satoi välillä, mutta lämpötila ei ollut viileä.

Hotellissa oli sisäallas sadepäiviä varten. Siellä oli myöskin poreallas, mutta en oikein viihtynyt siinä. Porealtaan veteen oli lisätty jotain saippuan tapaista, koska se vaahtosi! Ensimmäistä kertaa ikinä ulkomailla kävin myös saunassa. Sauna oli oikein kelpo, ihan suomalaisen oloinen. Saunan ulkopuolella oli hauskoja sääntöjä saunan käytöstä, kuten: sinulle ei suositella saunaa, jos sinulla on alhainen/korkea verenpaine, olet raskaana, sinulla on jokin lääkitys, olet alkoholin vaikutuksen alaisena, sinulla on diabetes tai sydäntauti. Alle 16-vuotiaat ei sinne päässeet ollenkaan! Myöskin 5-10 minuutin jälkeen suositeltiin pitämään tauko.

Hotellissa oli ulkona merivesialtaita, pienemmille lapsille oli omansa.

Jos menette vuorille jonnekkin näköalapaikalle taksikuski antoi siihen loistavan vinkin. Googleta ensin webcam ja sen paikan nimi jonne olette menossa. Näin näette onko siellä pilvistä, on rahan haaskausta ajella taksilla näköalapaikalle jos siellä ei sitten edes näe mitään. Tässä linkki Funchalin webcam-sivustolle. Sivulla vasemmalla on lista tällä sivustolla olevista webbi kameroista.

Mansikkaa, jäätelöä ja kermavaahtoa!
Köysiratoja oli vähän siellä täällä. Yllättävää kyllä, tämmöiselle korkeanpaikan kammoiselle, se ei ollutkaan kuolemaksi.

Minua ei täällä saisi auton rattiin millään, todella paljon erittäin jyrkkiä mäkiä ja tiet kapeita. Autokorjaamot vain hierovat karvaisia käsiään, koska autojen käsijarrut ja vaihteet on varmasti kovalla koetuksella. Hotellille matkalaukut kuljetettiin eri bussilla, ettei tulisi liikaa painoa bussiin. 

Autot oikeasti pysähtyvät, kun haluat mennä tien yli. Sanoin miehelleni, että täällä taitaa olla joku laki että pitää pysähtyä suojatien eteen, kun kaikki niin kiltisti pysähtyvät. Ja hän sanoi sarkastisesti että, niin on Suomessakin. Ainiin onkin... Olin unohtanut, koska kukaan ei koskaan tee niin.

Uutta ja vanhaa sopusaisti vierekkäin. Paljon purkamista vailla olevia taloja oli joka paikassa.

Parasta lomassa oli meri, lepo ja hotellin pehmeät tohvelit (saattoipa yhdet tohveleista lähteä mukaani kotiinkin. Hys hys.). Myös se oli ihan parasta kun lähti hotellista ja palasi takaisin, huone oli siivottu. Jep, se taisi olla se paras asia lomassa.

Ainoa Aurinkomatkojen retki, jonka teimme oli Nunnien Laakso. Nunnien laakso oli kaunis, mutta maisemien lisäksi siellä ei ollut paljon mitään mielenkiintoista. Ajelimme ensin 1200 metriin vuorille näköalapaikalle. Näkymät olivat suurimmaksi osaksi pilvien peitossa, mutta kaunistahan siellä oli.

Kaikki tiet ovat kiemuraisia, täynnä jyrkkiä mäkiä ja melko kapeita. Aika hurjalta näytti pudotus alas ja kuski sai olla tarkkana. Meinattiin ajaa yhden papparaisen päälle, kun hän kurvasi mutkan takaa vähän liian kovaa vauhtia. Ja juuri ennen kuin pääsimme vuorelle, kuskin piti pysähtyä, koska tielle oli pudonnut muutama iso kivi. Tuolla on oikeasti riski, että kiviä tippuu niskaan. Tarvittiin aika monta miestä kantamaan se pois, onneksi kivet eivät olleet isompia. Takana istuva nainen alkoi huolestua käsijarrun kestävyydestä, koska olimme jyrkässä mäessä bussi täynnä turisteja. Jos käsijarru olisi pettänyt, olisimme joka mummo ja ukko syöksyneet kiljuen rotkoon. Että kiitos, enpä ollut huomannut siitä vielä stressata ennen kuin sanoit.

 

Nunnien laakson retkellä pysähdyimme myös oppaan sanoin "Risto Reippaan" patsaalla eli patsas on nimeltään Christo Rei.

Ostoksia tein aika vähän, kun en löytänyt ostettavaa. Suurin osa paikoista myi turisteille suunnattuja matkamuistoja ja melkein kaikki myivät samoja tuotteita. Vaatteet, ruoka ja tavarat ovat kyllä halvempia kuin täällä Suomessa.

Kotiin lähtiessä jonotimme lentokentällä tunnin pelkästäään matkalaukkujen luovutus-tiskille. Matkalaukkuja kuljettava hihna jumitti ja koko kenttä oli sen takia ihan tukossa. Lento oli yli tunnin myöhässä sen takia, joten olimme vasta yhdeltä yöllä Helsingissä. Muuten koko loma meni paremmin kuin hyvin ja voin suositella Madeiraa kaikille oikein lämpimästi.

Tulipa vietettyä ihana loma Madeiralla!