The Power of Now

Kasvot

Aloitin lukemaan Eckhart Tollen kirjaa "The Power of Now". Menee jokunen hetki, että saan sen luettua, koska se on aika raskas soutuista ja siinä on paljon abstrakteja juttuja ajasta ja mielestä. Jos yhtään kiinnostaa ajatella hetki laatikon ulkopuolella, kannattaa lukea tämä kirja. Tolle haastaa miettimään asioita, onkohan tämä nykymeno oikeasti se paras mahdollinen tapa elää?

Imagine the Earth devoid human life, inhabited only by plants and animals. Would it still have a past and a future? Could we still speak of time in any meaningful way? The question "What time is it?" or "What's the date today?" -if anybody were there to ask it -would be quite meaningless. The oak tree or the eagle would be bemused by such a question. "What time?" they would ask. "Well, of course, it's now. The time is now. What else is there?"

Tollen mukaan kaikki ahdistus ja murhe syntyy, koska emme elä juuri nyt, tässä hetkessä. Ja aika vakuuttava teoria se kyllä on, käy järkeen. Jos mielemme ei kiemurtelisi ympäriinsä koko ajan muualla, ehkä voisimme joskus saada jonkunlaista mielenrauhaa ja tasapainoa. 

Lapsi

Pienet lapset osaavat olla läsnä juuri tässä hetkessä, kadehdittava ominaisuus. Aikuisena sen saavuttaa, jos tekee jotain oikein intensiivisesti keskittyen, kuten vaikka hyppii yhdellä jalalla tai menee hiit-tyyppiselle liikuntatunnille. Minä en ainakaan ehdi ajattelemaan mitään ylimääräistä, hyvä jos henki kulkee ja jalat kantaa.

Aika on ihmisen keksimä tuotos, niinkuin nyt yleensä kaikki tässä maailmassa taitaa olla. Ihminen orjuuttaa itsensä johonkin asiaan täydellisesti, niin kuin vaikka kelloon. Kiire tuo niin paljon ahdistusta ihmiskunnalle, käytämme aikamme juosten ja suorittaen. Sitten voi kuolinvuoteella miettiä kannattiko.

Are you always trying to get somewhere other than where you are? Is most of your doing just a means to an end? Is fulfillment always just around the corner or confined to short-lived pleasures, such as sex, food, drink, drugs, or thrills and excitement? Are you always focused on becoming, achieving, and attaining, or alternatively chasing some new thrill or pleasure? Do you believe that if you acquire more things you will become more fulfilled, good enough, or psychologically complete? 

Jos nykymeno ahdistaa, voi tämä kirja tuoda siihen vähän helpotusta. Jos stressaat maanantaina olevaa tenttiä, työpaikkahaastattelua tai ahdistaa ihan muuten vaan, ajattele ettei maanantaita ole vielä olemassa. On vain tämä hetki. NYT. Elämä avautuu hetki hetkeltä eteenpäin, ei yhtään aikaisemmin. 

Future is usually imagined as either better or worse than the present. If the imagined future is better, it gives you hope or pleasurable anticipation. If it is worse, it creates anxiety. Both are illusory.

Ennen nukkumaanmenoa voi sitten miettiä sängyssä, kun uni ei taaskaan tule, että hemmetti, kellummeko me vain jossain ihme kuplassa eteenpäin, jonka ympärillä ei ole mitään -pelkkään tyhjyyttä. Koska seuraavaa hetkeä ei vielä ole syntynyt, onko se vain mustaa tyhjyyttä ilman mitään? Onko myöskään menneisyyttä, koska sitäkään ei oikeastaan ole enää olemassa? Lillummeko vain eteenpäin avaruudessa, joka myös on tuntematon ja ääretön?

Tarkemmin ajatellen, auttaako tämä nyt siihen ahdistukseen sittenkään...