Uutisten pelottavuus

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Ja jos mielenkiintoisella tarkoitetaan sitä että joka kerta kun katson uutisia pitää vaihtaa puhtaat pöksyt, niin kyllä, mielenkiintoisia. Eilen illalla nousi taas tukka pystyyn, kun erehdyin katsomaan puoli yhdeksän uutisia. Yksi uutisista, joka meinasi tehdä selvää Nukkumatin tulosta oli tämä:

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/trump-kaynnisti-oman-uutislahetyksen-mtv-n-kirjeenvaihtajan-mukaan-pidetaan-puhtaana-propagandana/6529718#gs.NwECkjw

Kohta NSA suuntaa satelliittinsa minun kotini kohdalle, kun blogi-kirjoituksessani mainitaan sana Trump. Mutta onko tosiaan niin, että yksi ihminen saa tehdä ihan mitä vain välittämättä yhtään mitä hän tekee muille ihmisille ja luonnolle. En voinut uskoa sitä todeksi, kun Amerikkalaiset äänestivät Trumpin presidentiksi. En taida uskoa sitä vieläkään, mutta uskottava on, koska siellä se porkkananvärinen uhoava mies meuhkaa.

Toinen asia minkä huomasin oli, miten pieni ihmisjoukko on päättänyt jonkun asian kaikkien muiden puolesta. Se se vasta pelottavaa onkin. Ihminen keksii jonkun asian, esimerkiksi talous. Sitten keksitään uusia termejä tyhjästä, uusia sääntöjä joita pitää noudattaa. Ja jos et noudata niin hyi hyi, vankilaan mars. Nämä ovat ihmisten keksimiä asioita, joita käytetään muiden kontrolloimiseen. Ihminen on nämä asiat tyhjästä luonut. Jos joku asia ei toimi ja ihmiset kärsivät tämän päätöksen johdosta, miksei sitä asiaa muuteta?

Minulla kyllä nyt ei mene kaaliin, että ihmiset jotka tämän himmelin ovat rakentaneet, eivät romuta koko systeemiä jos se ei toimi. Ihmiset kyllä selviävät hengissä, vaikka alussa kaikki olisikin kaaosta. Ihmiset ovat joustavia ja oppivat kyllä olemaan ilman tiettyjä asioita, kuten uusimpia Niken lenkkareita, rakennekynsiä tai MacDonaldsia. (Täytyy tunnustaa, että Netflixistä luopuminen tuottaisi tuskaa.)

Jääräpäisesti pidetään kynsin hampain kiinni haaveesta että talous kasvaa äärettömästi ja omasta 500 000 euron bonuksesta. Joka vuosi pitää talouden kasvaa sen ja sen verran, muuten ollaan kaulaa myöden nesteessä. Ja sitten valtiot velkaantuvat. Velka on ihmisen keksimä sana ja asia, se ei ole todellista. Voisinhan minäkin alkaa keksiä sanoja ja uusia käytössääntöjä omasta päästäni. Tiedän etten osaa selittää tätä kovin hyvin ja varmasti suurin osa teistä nyt ajattelee, että nyt siltä vihdoin on pudonnut se viimeinenkin inkkari kanootista. Mutta olenko ainoa, joka ajattelee, että asioita voisi muuttaa ja kehittää. Ei tarvitsisi jäädä tähän suohon, jossa me nyt tarvomme ja odottaa, että uppoamme kaikki. Aloitettaisiin puhtaalta pöydältä ja sanottaisiin että nyt riittää, tämä juttu ei toimi.

Jos jollain valtiolla on velkaa yli 18 biljoonaa, niin missään maailman pankissa ei makuuteta 18 biljoonaa. Sitä ei ole olemassa. Näyttäkää minulle pankki jossa se raha on, niin sitten uskon. Se on paperilla ja tietokoneen ruudulla, ihmisten pään sisällä se raha.

Sama jos käyttäisitte Monopoli-pelin leikkirahaa! Samalla tavalla sitä rahaa painetaan jossain painokoneella kuin sitä Monopoli-pelin leikkirahaakin. Millä tavalla tämä raha sitten eroaa siitä "oikeasta" rahasta? Samanlaista paperia sekin on. Ihmiset antavat näille asioille arvon, miksei siis annettaisi pehmeämmille asioille arvoa? Ihmisten hyvinvoinnille ja toisista välittämiselle. Maailmassa on tietysti paljon pahoja ihmisiä, jotka heti romuttaisivat kaiken ja pilaisivat hyvät asiat kaikilta. Kiitos idiootit.

Uutisissa näkee joka ilta kravaatti kaulassa olevia pukumiehiä selittämässä asioita, kuten miten valtion on velkaantunut ja sitten ihmiset menettävät siitä yöunensa. On keksitty ihmisille tekemistä ettei aika tule pitkäksi. Tehdään instituutioita ja työpaikkoja, painetaan lomakkeita ja keksitään lisää termejä.

Maailma ei ole mitään muuta kuin yksi iso päiväkoti aikuisille ihmisille, paitsi että päiväkodin lapset on fiksumpia.

Olenko ainoa joka näkee tämän? Kuinka järjetön ihminen on? Eikö aikaa voisi käyttää järkevämmin? Voisimme yhteistyöllä rakentaa vaikka siltoja ja sairaaloita. Yksi ihminen ei voi paljoa tehdä, mutta jos ihmisiä olisi vaikka edes 300, niin asiat helpottuvat. Jotkut osaavat tehdä sementtiä ja toiset ommella housuja sairaanhoitajille. Rahan voisi poistaa kokonaan yhtälöstä, ihmiset tekisivät asioita yhdessä. 

Kukaan ei ole kysynyt minulta haluanko minä elää tälläisessä maailmassa. Maailmassa, jossa ihmisiä tapetaan lenkkareiden tai puhelimen takia. Maailmassa, jossa raha jyrää ihmisten yli tai jossa pienet lapset kuolevat nälkään ja sairauksiin.

Turha tästä on haaveilla, eivät ihmiset halua jakaa tai elää yhteisöissä. Ajatelkaa kuinka hyödyllisiksi ihmiset tuntisivat itsensä, kun olisi joka päivä tärkeää tekemistä. Toiset viljelisivät ruokaa, toiset rakentaisivat taloja. Lähes jokainen pystyy lyömään naulan lautaan kiinni. Jos jotain ei osaisi, sellainen ihminen joka sen asian osaa, voisi opettaa sen toisille. Tämmöisiä asioita minä pienen pääni sisällä mietin, se se vasta pelottavaa onkin, eikö? 

Pitäkää tunkkinne.