Kurkistus Fitneskuplaani!

Noniin nyt on teidän lukijoiden aika kurkata sisään niin kutsuttuun Fitnes -kuplaan. Eli matkataan ajassa reilu 3 vuotta taaksepäin. Oon aina tykänny liikkua ja harrastaa milloin mitäkin. Koskaan miulla ei oo ollu oikeestaan mitään ns. omaa lajia, mutta on tullu kokeiltua vaikka mitä väliltä potkunyrkkeily ja viimeisimpänä jenkkifutis. Noh, kaikki ei nyt sit menny ihan suunnitelmien mukaan... Ekan kerran hajos vas. polvi lukiossa korispelissä vuonna -05. ACL:n eli eturistisiteen totaali repeämä, joka korjattiin vuonna -06. Siitä nyt ei tullu kovinkaan hyvää, joten sitä yritettiin kiristää vuonna -09. Noh ei siitäkään paljon hyötyä ollut, mutta sillä mentiin. Vuonna 2011 kaveri houkutteli kokeilemaan jenkkifutista ja pitihän sitä sitten kokeilla. On muuten hieno laji, vaikka omalta osaltani jäikin sille kokeiluasteelle. Reeneissä taklaustilanteessa jäin sitten kasan alimmaiseks ja mikäs muukaan sitä ois sanonut POKS! ku polvi, tällä kertaa oikea. Ja ACL:hän silläkin kertaa meni kokonaan poikki. Se leikattiin 2012. Sillä reissulla lääkäri totesi, että nyt sietäisi lopettaa kontaktilajit ja yleensäkin lajit, missä tulee nopeita suunnanvaihtoja jne. Eihän siinä auttanu ku tyytyä kohtaloon. Jotainhan siinä oli sitten keksittävä.

Oik. polvi Helmikuu 2012

Salilla oli tullut käytyä ja reenailtua jonkin aikaa, mutta jotenkin kaipasin jotain tavoitteellisempaa. Silloisiin valmentajiini otin yhteyttä toukokuussa 2013. Pistettiin ruoka- ja saliohjelmat kuntoon ja tavoitteeksi kisata Body Fitneksessä syksyllä 2014. Kaikki sujuikin oikein hyvin kesään 2013 asti, jolloin vas. polveni alkoi oireilla. MRI- kuvista kivana yllärinä löytyi eturistisiteen repeämä. Täytyy sanoa, että kyllä pisti v******maan.... Tammikuussa 2014 sitten pähkäiltiin, onko realistista pitää edelleen kiinni asetetusta kisatavotteesta... Päädyin yhdessä valmentajieni kanssa siihen, että siirretään kisat seuraavaan syksyyn eli 2015. No polvi leikattiin 22.1 ja eihän siitäkään selvitty ilman yllätyksiä.... Uutta eturistisidettä ei voitu vielä tehdä, koska se ei ortopedien mukaan tulisin kestämään, jos se kiinnitettäisiin samaan paikkaan, mihin vanha siirre. Edessä oli luudutus ja viimeisin leikkaus tehtiin elokuussa 2014. Siitä alkoi sitten pitkä kuntoutus. Oma tahtotila oli kuitenkin korkealla ja kisatavoitteet kirkkaana mielessä. Lajikin vaihtui Body Fitneksesä Bikini Fitnekseen, ja tähän päätökseen olen enemmän kuin tyytyväinen.

Vas. polvi Tammikuu 2014
Vas. polvi Elokuu 2014

Ensimmäisen kerran kisalavalle nousin Jyväskylän SM-karsinnoissa syksyllä 2015. En päässyt mukaan varsinaiseen kilpailuun vaan karsiuduin eliminaatiokierrokselta. Seuraavan kerran kisasin viikon kuluttua Oulussa. Oulussa kilpailijoita oli huomattavasti vähemmän, joten eliminaatiokierrosta ei ollut. Oma sijoitukseni oli 7, joka tarkoitti sitä, että en päässyt osallistumaan lokakuun SM-kisoihin. Niihin pääsee sarjansa 6 parasta.

Debyyttikisat Jyväskylä syyskuu 2015
SM-karsinta Oulu syyskuu 2015

Voitte arvata, että nälkä jäi. Päätettiin valmennuksen kanssa, että kisaan vielä keväällä Helsingissä Fitness Classicissa huhtikuussa 2016. Olin päättänyt, että niiden kisojen jälkeen pidän taukoa kilpailemisesta, JOS... Niin jos suoraa SM-kisapaikkaa ei tule. Dieetti meni hyvin, treenit kulki paremmi ku koskaan, ja siitä kiitos rakkaalle avomiehelleni, joka jaksaa "piiskata" miua salilla, kun oma pää meinaa antaa periksi.

Tuli huhtikuu ja kisat. Tiesin, että oma kunto on hyvä. Debyyttikisan jännitystä ei enää ollut vaan tiesin, mitä lavalla tapahtuu. Olin tyytyväinen omaan kuntooni. Pääsin toiseen vertailuun, jolloin tiesin, että minulla on vielä mahdollisuus finaaliin. Kun alkukilpailut oli käyty ja tieto finalisteista tuli, en uskonut, kun minulle tultiin sanomaan, että "Sara, sä oot finaalissa". Taisin käydä kolmeen kertaan tarkastamassa nimilistan. Jo siinä vaiheessa olin voittanut, sillä finaalipaikka tarkoitti suoraa paikkaa SM-kisoihin. Lopullinen sijoitukseni oli 6, mutta sillä ei minulle ollut juurikaan merkitystä. 

Kuva: bodylehti.fi

Siinä kurkistus fitneskuplaani. Tie tähän, missä olen nyt ei ole todellakaan ollut helppo. Lukuisat polvileikkaukset ja kuntoutukset olisivat voineet pistää luovuttamaan, mutta ei. Tässä ollaan ja katseet suunnattu tiukasta lokakuuhun. Silloin noustaan Lahdessa SM-kisalavalle kovempana kuin koskaan. 

Loppuun vielä pieni kehityskuva. Kisakuntohan ei, missään tapauksessa ole se ns. normaalikunto. Tiedän, että mielipiteet tätä lajia kohtaan jakautuvat vahvasti, mutta tää on se mun juttu.

Tammikuu 2014 vs. Huhtikuu 2016

Valmennuskuvioihin tuli muutoksia tuossa toukokuussa. Niistä ja muutenkin kisaprojektin etenemisestä pääsette lukemaan piakkoin.

Hiukset/kampaukset ja meikki; Kauneushoitola Mikkeli 

Edustamani tiimi; Team Sportlife Nutrition

- Sara -