Jäin koukkuun Vääksyssä

Oletteko koskaan käyneet tai edes kuulleet kalastusmuseosta? No en ollut minäkään ennen kuin tänään, mutta tällaiseen helmeen törmäsin Vääksyssä.

Pikaiset visiitit ja nopeat harha-askeleet on joskus parhaita. Mitäpä muutakaan sitä ihminen tekisi kesäisten juhlien jälkeisellä kotimatkalla, väsyneenä ja silmät punoittaen, kuin hakisi uusia kokemuksia. Ja tällä kertaa vallan sellaisesta paikasta, josta en olisi uskonut itseäni ikinä löytävän. Onni onnettomuudessa siis että pit-stop osui tänään Vääksyyn ja kanavan kupeeseen, josta löysin itseni tähyilemässä parkkipaikan yli kohti Päijännetaloa ja sen seinässä isolla komeilevaa KALASTUSMUSEO kylttiä. Olin myyty samantien! Enkä edes välitä kalastuksesta, muuta kuin ehkä silloin, jos henkeni siitä riippuisi. Mutta en ollut ikinä kuullut moisesta museosta, joten uteliaisuus otti jälleen vallan.

Mahtava mesta!

 Ihmisiä oli paikalla vain muutamia joten museossa oli väljää. Sisäänpääsy oli mielestäni todella maltillinen 5 € per nenä ja tämä sisälsi kolme näyttelyä; alakerran Rapala -näyttelyn (koska se on paikallinen menestystarina. Ja jos et sitä tiennyt ennen Kalastusmuseoon astumista, tiedät sen varmasti poistuessa, mikäli olet ollut hereillä.), toisen kerroksen sukellusaiheinen "Päijännettä pinnan alta" ja ylimmän kerroksen vaihtuva näyttely, joka tällä kertaa esitteli lähialueen kansallispuistoja ja niiden luontoa.

Alakerran kalastus ja Rapala -näyttelyä

 Alakerrassa oli myös muutama akvaario paikallisine järvikaloineen, mutta oli mukaan eksynyt muutama muukin. Hauska yksityiskohta liittää mukaan kalastusnäyttelyyn verkkojen, onkien ja vieheiden lisäksi eläviä kaloja. Kalastusnäyttely kertoi aluksi suomalaisen kalastuksen historiasta vaikka lopulta pääpuolin keskittyikin Rapalaan.

Altaan ainoa saksiniekka
Varmasti kylän isoin Rapala
Ennätyshauki
Peto!

Olipa keskikerroksessa esillä myös kaarnaveneiden parhaimmistoa. Siis missä muualla voi löytää moista? Aivan mahtavaa!

Kyllä tällaisella kelpaisi purjehtia. Hasselhoff ja kaikki!

 Toisessa kerroksessa oli jotain mitä olin odottanut koko ajan siitä lähtien, kun vastaanoton ystävällinen nainen oli minulla asiasta maininnut (oikeastaan ihme että maltoin kiertää alakerran rauhassa.). Tällä oli nimittäin ihka aitoa sukellusvene! Tietysti paikallista osaamista tuokin. Kieltämättä odotin U-venettä ja mietin kuinka ovat sellaisen hirviön yläkertaansa raahanneet? Sain kuin sainkin U-veneen, tosin hiukan totuttua erilaisemman.

Pingviinien puolikuiva sukellusvene
Sukellusveneen ohjaimet kaikessa komeudessaan

 

 Ylin kerros oli kolmesta näyttelystä pienin, mutta sieltä löytyi mm. eniten tällaisia täytettyjä tirppoja.

Skrääkkä
Ylimmän kerroksen näyttely
Paikallisen meijerin tuotoksia

Kaiken kaikkiaan erittäin hauska kokemus ja voin ja pitää ehdottomasti suositella kaikille, jotka Vääksyn suunnalle eksyvät. Itse ainakin menin mukavuusalueeni ulkopuolelle tuon kalastuksen osalta, mutta se kannatti.

Ja lopuksi pakenin Päijännetunneliin, joka myös oli paikalla...