Lautapelaaja

Vuosi sitten iski toden teolla hulluus ja hyppäsin suoraan syvään päähän.

Mitä sinä olet tehnyt viimeisen vuoden aikana? Minäpä kerron mitä minä olen tehnyt. Tyhjentänyt tiliä ja täyttänyt hyllyjä. Jopa niin, että jossain vaiheessa oli saatava hyllyjä lisää. Mitä tämä kaikki tarkoittaa?, kysyt ihmetellen. Joku voisi sanoa kirousta, minä voisin sanoa lupaavaa alkua.

Tools of the trade

Kuten moni harrastus, on lautapelaaminen puhtaasti välineurheilua. Ilman pelejä on vaikea harrastaa. Otetaan tähän alkuun nyt heti tarkennus, ettei tarvitse myöhemmin ihmetellä. En tarkoita tässä nyt mitään Monopolia tai Kimbleä, enkä välttämättä haluaisi niitä mainitakaan, mutta kai se on vääjäämätön pakko. Moni varmasti on saanut ensikosketuksensa lautapeleihin juuri edellä mainittujen kautta, ja vaikkei ikinä olisi mihinkään lautapeliin koskenutkaan, tietää luultavasti nuo kuitenkin nimeltä. Itse muistan aikanaan omistaneeni monia muita pelejä;  HeroQuest, Pekingin mysteerit, Scotland Yard ja taisi mukana olla pari muutakin. Näitä kaikkia saa vieläkin hankittua käytettyinä kirppareilta ja hinnat vaihtelevat halvasta huikeaan. (Katso vaikka huvikseen Huuto.net mitä pyytävät noista peleistä, ellet usko.)

Kolikoiden krooninen puutostila kukkarossa voi vaikeuttaa harrastusta

Valitettavasti tuo alkuperäinen kokoelmani on vuosien aikana kadonnut jonnekin. Jotenkin ainoa, jota näin jälkikäteen noista jäin todella kaipaamaan, oli HeroQuest. Toisaalta oli pitkä aika, että myös minä, kuten varmasti moni muukin, piti lautapelaamista vain nörttien lapsellisena harrastuksena. Tuona aikana minulla oli myös paljon muuta tekemistä ja intressit vallan muualla. Tämä siis, ennen kuin koin valaistumisen uudelleen. Taisi olla noin kuusi vuotta taaksepäin, kun erään hilpeän illan ja simahuuruisen keskustelun tuloksena lampsin seuraavalla viikolla paikalliseen lautapeliputiikkiin, ja aloitin uuden kokoelmani. Tosin en tiennyt sitä vielä tuolla hetkellä. Ei ei. Siihen menisi vielä vuosia...

Osa alati laajenevaa kokoelmaa

Vaikka jonkinasteinen kiinnostus heräsi pienessä peliporukassa uuden hankinnan myötä, oli pelejä vaikea saada viriteltyä, kun yhteistä aikaa ei tuntunut kunnolla löytyvän. Näin mentiin useampi vuosi, kunnes noin reilu vuosi sitten otimme toverini kanssa itseämme niskasta kiinni ja sovimme yhden kiinteän pelipäivän viikolle. Tämä mullisti tilanteen ja ajoi harrastuksen vakavaan syöksykierteeseen, vaikka tarkoittikin pääasiassa peliporukan koostuvan jatkossa kahdesta pelaajasta. Nyt, kun ei enää tarvinut sopia useiden osanottajien kanssa yhteistä sopivaa päivää, tilanne tavallaan selkiytyi. Se selkiytyi ja syveni. Nopeasti meidän omat, muutaman pelin, kokoelmat tuntuivat tylsiltä ja mitättömiltä. Nälkä alkoi kasvaa ja oli pakko etsiä jatkuvasti uusia pelejä, uusia haasteita, kokeiluun. Jo muutamien kuukausien aikana oli, tuo alunperin pieni, kokoelma kasvattanut kokoaan kymmeniin. Sitä täydennettiin niin harrastekaupoista kuin kirppiksiltä. Netistä ja kivijalasta. Alkuun en pihinä miehenä kehdannut maksaa montaa kymppiä per peli, mutta tällä hetkellä tuntuu tuollainen 50€ hintainen peli olevan keskitasoa, ellei jopa alempaa keskitasoa. Suorastaan halpa. Vuosi sitten iski toden teolla hulluus ja hyppäsin suoraan syvään päähän. Nyt hyllyillä notkuu reilu 60 peliä lisäosineen.

Chinatownissa käydään kovaa kauppaa kiinteistöistä ja lähes kaikki on käypää valuuttaa. Haluat antaa kaverille Ferrarisi avaimet vastineeksi parista pesulasta? Onnistuu!
Pandemic on yksi moderneista klassikoista ja opettaa pelaajille yhteen hiilen puhaltamista mitä parhaiten. Ei tilaa sooloilulle, kun maailma on tautinen!

Ja joku siellä nyt kuitenkin kysyy, mikä hyöty tällaisesta lapsellisesta harrastuksesta sitten on? Miksen tee jotain rakentavaa, esim. hiihdä perinteistä? Minäpä kerron. Lautapelaaminen opettaa yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä, strategista ajattelua, ajan- ja riskienhallintaa ja ennen kaikkea häviämistä. Voittaminen on helppoa, mutta häviö ja sen käsitteleminen se vasta temppu onkin. (Tosin luultavasti tuossa hiihdossakin joutuisin käsittelemään tappiota aika usein ja hartaasti.) Jopa CIA käyttää lautapelejä koulutuksessaan, ja yksi tällainen on juurikin tämän kirjoittamisen hetkellä saatavilla, jos innostuit ja olet kiinnostunut joukkorahoittamisesta. Haittapuolina lautapeliharrastuksessa näkisin massiivisen kolikoiden menetyksen (riippuen hulluuden asteesta) sekä jatkuvan hyllytilan loppumisen (Ikean sedät myhäilevät tyytyväisenä, sillä Kallax-hylly on jokaisen harrastajan varma valinta).

Kukapa ei haluaisi omistaa omaa Kuolemantähteä? Saatikka posauttaa planeettoja olemattomiin

Pidit sitten mukaansatempaavista tarinoista ja seikkailusta, haluat rakentaa farmin tai ekonomisen riistokapitalistikoneiston, pelastaa maailman epidemialta ja ottaa paikkasi sankarina, päästellä outoja ääniä tovereidesi tyrmistykseksi tai kokeilla yhteistyötä täydessä hiljaisuudessa, lautapelit tarjoavat jokaisella jotakin. Siis jokaiselle, joka vain uskaltaa niitä kokeilla. 

Mansions of Madness yhdistää perinteisen lautapelin ja digitaalisen sovelluksen

Kun kuitenkin päätit asiaan tutustua tässä muutama linkki aiheeseen:

  • Boardgamegeek  - Voisi sanoa että harrastajien raamattu. Täältä löytyy lähes kaikki pelit mitä maa päällään kantaa.
  • Puolenkuunpelit, Lautapelit, Poromagia - Kotimaisia harrastepuoteja
  • Philibert, Games Lore - Pari ulkolaista kauppaa, joissa saattaa joskus olla edullisemmat hinnat. Onneksi tämä komppautuu postimaksuilla kotimaiseen tasoon, joten nou hätä!

Näistä lautapeleistä alkuun

Porttiteorian mukaisesti suosittelen kokeilemaan seuraavia pelejä, ennen koviin lautoihin siirtymistä.

  • Dixit - Puhtaasti mielikuvituksen virtaa ja hauskanpitoa ystävien kanssa. Pehmeä lasku lautapelien maailmaan, ei vaikeita strategioita. 
  • King of Tokyo - Koska haluat olla Godzilla ja kukkona tunkiolla. Helppo perhepeli. Nopanheittelyä scifi -teemalla.
  • Pandemic - Tiukka yhteistyöpeli vahvalla teemalla. Virukset valtaavat maailmaa ja vain teidän ryhmänne voi pelastaa päivän. Pelasitko aina pelejä voittaaksesi yksin? Nyt voit myös hävitä yhdessä.
  • Small World - Helppo aluehallinta fantasiateemalla. Kokeile tätä ennen kuin valtaat elintilaa verenmaku suussa vakavammilla tantereilla.
  • Dominion - Jos korttipelit ja pakanrakentelu kiinnostaa, kannattaa aloittaa tästä. Tämä tavallaan aloitti pakanrakentelun, kuten se tällä hetkellä tunnetaan.