Kouvolan Pienoisrautatiemuseossa - nämä junat ovat ajallaan

Muistakaa! Täällä käy vain käteinen

Aina välillä, kun kulkee silmät auki ja mieli avoinna, löytää uusia kokemuksia omasta kotikaupungistaankin. Yksi tällainen paikka, joka saattaa monilta jäädä huomaamatta, on aivan Kouvolan rautatieaseman välittömässä läheisyydessä, mutta hiukan piilossa katseilta. Kouvolan pienoisrautatiemuseo häikäisee yksityiskohdillaan. 

Veturi marks the spot

Kun Asemakadun laukkuliikkeen ja pizzerian välistä sujahtaa pienelle sisäpihalle, huomaa seisovansa vanhan keltaisen puutalon edustalla. Rakennuksessa on alunperin ollut Rautatieläisten koulu eli Aseman koulu, joka aloitti toimintansa siinä vuonna 1897 ja jatkoi aina vuoteen 1922 saakka. Sittemmin rakennus toimi VR:n toimisto-, koulutus-, järjestö ja kerhokäytössä aina vuoteen 1995. Vuonna 2007 paikka myytiin Kouvolan kaupungille. 

Tällä hetkellä Aseman koulussa majaansa pitää Kouvolan pienoisrautatiemuseo yhdessä kahvila Onkapannun kanssa. Sisäänkäynti aivan siellä kulman takana.

Kahvila Onkapannu

Itsekään en aikaisemmin ollut käynyt kyseisessä museossa, vaikka aikomus oli hautunut jo pitkän aikaa. Vihdoin päätin rohkaista mieleni ja tutkia mitä museo pitää sisällään.

Tilana pienoisrautatiemuseo on niukka, mutta se yksityiskohtien määrä, joka tilaan on saatu rakennettua, on häikäisevä. Vitriinit ovat pullollaan rautatieaiheisia esineitä ja tietenkin pienoisvetureita ja -vaunuja myös mitä erikoisempiin tiloihin ahdettuina.

Kaikenmaailman lippuja
Veturi hehkulampussa!
Lasipulloonkin olivat laittaneet

Museon hallitsevin elementti on varmasti kookas kaupunkidioraama lukuisine junaratoineen. Koko komeutta hallitsi museonjohtaja pöytänsä takaa lähettäen veturit matkaan.

Kouvolan Pienoisrautatiemuseossa
Kouvolan pienoisrautatiemuseo part 2

Ehkä vieläkin enemmän kuin miniatyyrijuniin, huomioni kiinnittyi kaupungin arkisiin yksityiskohtiin. Sieltä löytyy mm. kokonainen hääseurue prinsessakärryineen!

Mietinpä vain kuinka ovat tuonne päässeet, kun ei ollut portaita
Paikallinen hääseurue
Kurpitsakärryt ennen keskiyötä

Huokeaan 5€ sisäänpääsyhintaan Kouvolan pienoisrautatiemuseo on erittäin suositeltava käyntikohde, kun Kouvolan museokiertuetta suunnittelee. Muistakaa varata mukaan käteistä, sillä ainakin tällä hetkellä se on ainoa maksutapa. Museosta varmasti löytyy katseltavaa ja koettavaa perheen pienimmille ja aikuisetkin pääsevät vapauttamaan sisäisen veturikuskinsa. Useassa hyllyssä olikin varoitus: "Ole hyvä, älä kosketa esineitä, koskee etupäässä aikuisia! Kiitos". Tämä kertoo ehkä hiukan siitä, kuka sillä pienoisjunanradalla kotona oikeasti leikkii. Lisäinfoa pienoisrautatiemuseosta heidän nettisivuillaan

Tuut tuut! (Tämän voi ääntää vienosti viheltäen, tehden samalla vetoliikettä kädellä ylhäältä alas.)