Pusher - tanskalainen mestariteos

Olen vähän kyllästynyt tähän nykyiseen leffatarjontaan, kun tuntuu taas ettei mitään loistavaa ole tullut tai tulossa lähiaikoina. Joten päätin alkaa ammentaa vanhoista hyvistä, ja niitähän riittää. 

Otetaan vaikka ensimmäisenä Nicholas Winding Refnin huikea Pusher vuodelta 1996. Elokuva kertoo tarinan kööpenhaminalaisesta huumekauppias Frankista (Kim Bodnia), joka yhden viikon aikana saa elämänsä enemmän kuin vähemmän solmuun. Jäädessään pahasti pystyyn serbialaisille mafiosoille, hänellä on vain muutamia päiviä aikaa saada velka hoidettua tavalla tai toisella.

Refn onnistui tekemään tämän kaiken uskottavasti ja millään tavalla rikolliselämää ihannoimatta. Kim Bodnian ura lähti nousuun ja hänet on sen jälkeen nähty lukuisissa elokuvissa ja sarjoissa, viimeisimpänä meidänkin tv:ssä nähtynä taitaa olla Silta. Muissa rooleissa nähdään mm. Mads Mikkelsen, joka nousi myöhemmin suurempaan tietoisuuteen Casino Royalen pääpahiksena ja Hannibal -sarjan nimihenkilönä. Elokuva, jonka perusta oli viisiminuuttisena lyhärinä elokuvakoulun pääsykokeissa, oli menestys kotimaassaan ja Refnin läpimurto.

Pusher elokuvia tehtiin lopulta kolme. Vaikka ohjaaja ei ollutkaan näin aluksi suunnitellut, ajoivat taloudelliset ongelmat tähän ratkaisuun. CHUDille aikanaan antamassa haastattelussa Refn toteaa olleensa jopa miljoonan dollarin veloissa ja nähneensä tämän helpoimmaksi tieksi tilanteen selvittämiseksi. Kaikki sarjan elokuvat ovat olleet menestyksiä, joten Refn oli päätelmässään hyvinkin oikeassa.

Nicholas Windíng Refnin uralle on mahtunut paljon osumia ja huteja. Ensimmäisiä ovat Pusherin lisäksi Bleeder, Drive ja Bronson. Jälkimmäisistä taas mainittakoon mm. Only God Forgives, Valhalla Rising ja ilmeisesti tällä hetkellä teattereissakin pyörivä Neon Demon. Viimeisintä en tosin vielä itse ole nähnyt, mutta arviot elokuvasta kertovat että ohjaaja on jälleen onnistunut tekemään näyttävän näköisen filmin ilman sisältöä. Jostain syystä ne elokuvat, joiden tarinasta Refn itse vastaa, eivät ole oikein onnistuneet kohta vuosikymmeneen.

Mutta ensimmäinen Pusher on loistava tekele, ja mikäli sinulta ei sitä satu löytymään hyllystä, voi kaikki sarjan elokuvat katsastaa esim. Netflixistä. Elokuvasta on myös uusintaversio vuodelta 2012, mutta tämä on parempi. Uskokaa pois.

Hauskana yksityiskohtana pitää vielä todeta että tästä elokuvasta on tehty vuonna 2010 hindi-versio.