Vanha Vääksy ja vähän päälle - eli Vääksy revisited

Olen kuin Marty McFly, paitsi että en tehnyt Paluuta Tulevaisuuteen vaan Paluun Vääksyyn. Eli ei me taideta kuitenkaan olla ihan samasta puusta.

Joka tapauksessa, loma alkoi, keli oli lämmin, päivä pilvetön ja veri veti seikkailuun. Jotkut teistä saattavat muistaa, että viime kerralla vieraillessani Vääksyn Kalastusmuseossa, se tapahtui hetken mielijohteesta. Tällä kertaa olin varautunut. Jotain oli jäänyt hampaankoloon edelliseltä visiitiltä.

Ensimmäisenä suuntasin vanhaan Vääksyyn ja legendaariseen Lauran kauppaan. Jos et tiedä mikä tämä on, tässä lyhyt historiikki: perustettu 1970-luvulla ja toimi alunperin kukkakauppana. Nykyisin myy sisustustavaroita, vaatteita, koruja, rakennustarvikkeita, kalusteita. You name it, täältä varmasti löytyy.

Lauran kaupan edusta kertoo jo tarinaa, joka jatkuu sisällä

Heti sisään saapastellessani minulla iski silmääni rasiallinen haute couture -aurinkolaseja, mutta tarkemmin ajateltuna ei budjettini antanut tällä kertaa joustoa, joten jouduin luopumaan ajatuksesta. Ja rehellisyyden nimissä, tuskin tarvitsen enää yhtään paria aurinkolaseja tai joudun ostamaan uuden kaapin. Joka sekin olisi luultavasti löytynyt tästä kaupasta, tai ainakin tarvikkeet sellaisen rakentamiseen, mikäli en olisi löytänyt mieluista (naulat, ruuvit, saranat jne. ovat peräseinällä).

Antiikki kohtaa Lauran kaupassa modernit käyttötavarat. Yksi huone on pyhitetty joulutavaroille, joita saa täältä ympärivuotisesti. Lähinnä koristeita, mutta mikäli mielit uutta tonttua, voit kerätä koko sarjan. Yläkerrassa on naistenvaatteita ja sisäänkäynnin ulkopuolella sekä alapihalla puutarhakalusteita. Ja tonttuja.

Tontut ulkoruokinnassa
Mm. metalliset taittotuolit olivat upeita ja huokeita hinnoiltaan

Seuraavana oli vuorossa ainakin minulle uusi tuttavuus, Ranskalainen kyläkauppa. Sijaitsee Lauran kaupan läheisyydessä, risteyksen toisella puolella.

Ja minä luulin että tämä on jokin peruskahvila ranskalaisella vivahteella, mutta olettamukseni osoittautui vääräksi. Ja hyvä niin. Ranskalainen Kyläkauppa piti sisällään kivan pikku kahvilan ja istumaan pääsi niin sisään kuin uloskin. Kahvion kassaa vastapäätä oleva seinä oli peittynyt moninaisiin ruokatarvikkeisiin. Oli sinappia, hilloja, mausteita, pestoa, erilaisia säilykkeitä (mm. ankankoipia) ja limonadia (makuina esim. hattara ja laventeli). Tiskillä oli myynnissä leivonnaisia ja piiraita. Maistoin mahtavaa maalaispiirakkaa, jossa naudanlihaa, suppilovahveroita, sipulia, valkosipulia ja varmasti jokin unohtui listasta. Vieläkin kuola valuu, kun ajattelen...

Mutta ei tämäkään kauppa tähän päättynyt. Matkalla ylä kertaan tulivat jo ensimmäiset sisustustavarat vastaan ja yläkerrassa oli niin naisten- kuin miestenvaatteita. Tai, no ainakin miesten kenkiä. Taisi siellä olla pari hattuakin. Pääasiassa kuitenkin naisille.

Vaaleanpunainen rakennus kätki sisälleen mitä mainioimman puodin Leivoksia, piirakoita ja makkaroita Limonadien makuja oli yhtä monta kuin pullorivien edessä lappuja Sinappia, hilloja, viinietikkaa, pestoa yms. Ankankoipi + peruna -säilyke Kelpaisiko hanhivaahto? Maalaispiirakka oli erinomaista Sisustustavaroita Naisten ja miesten kenkiä yläkerrassa Yläkerrassa paljon vaatteita

Käyskennellessä kohti kanavaa osui vastaan keramiikkapaja Koiruuksia. Jahka olin eksyttänyt ulkopuolella norkoilevan enemmän tai vähemmän päihtyneen rakennusmiehen (Luuli minun ottavan kuvaa hänestä, kun napsaisin alla olevan. Tämän jälkeen halusi hipelöidä viiksiäni, josta ystävällisesti kieltäydyin. Nähty poistuvan viimeisimmäksi lähimmän ravitsemusliikkeen terassille.), pujahdin pikavisiitille myymälään. Lautasia, mukeja, ovikoristeita ja kaikenlaista muuta koira-aiheista keramiikkaa oli yllinkylin, mutta valitettavasti labradoriaiheiset olivat vähissä, joten mikään ei tarttunut kouraan. Ehdottomasti paikka, jossa kannattaa vierailla, jos olet koiranomistaja. Tämä keramiikkapaja siis aivan Kalastusmuseon vieressä.

Huolimatta hauskasta ilmeestä, oli tämä minulle väärää rotua ja jäi hyllyyn

Jokiranta. Ulkopuolelta katsottuna en oikein osannut odottaa muuta kuin ehkä sisustustavaroita. Mutta Jokiranta yllätti!

Alakerran ensimmäisessä huonessa oli villavaatteita, mutta sivuutin ne, koska ulkona paahtavan kuuma. Toisessa huoneessa katseeni hapuili mahtavaan päähineeseen; nahkakypärään, jossa oli puiset sarvet! Taisi olla jokin nallehattu nimeltään. Enpä ole ennen moista nähnyt. Tällä kertaa se tosin vielä jäi telineeseen, mutta ehkäpä palaan vielä. Viimeisessä huoneessa ehkä hiukan erilaisempia sisustustavaroita ja koruja. Esim. liukurista tehty seinäkello ja mm. Prätkähiiristä ja c-kaseteista tehtyjä kaulakoruja. Yläkerrassa vintage kirpputori. Jos liikut Vääksyssä, suosittelen todellakin piipahtamaan Jokirannassa.

Tämä puoti ei antanut ulkoapäin viitteitä siihen, mitä mahtavuuksia sisällä odotti Tässäpä päähine! Kertoo varmasti käyttäjästään Prätkähiiret olivat muotoutuneet riipuksiksi. Siinäpä vasta katu-uskottava koru Aladobix. Jos haluat olla päällikkö, laitat tämän kaulaan Meillä nämä laitetaan persauksen alle mäessä, mutta voi niillä tehdä näköjään muutakin Olihan se otsomyssyä testattava viikset väpättäen
Jokirannan vieressä lepäsi erikoinen Kupla Virkkaa volkkarille uusi kuosi! Tilaa olisi vielä jäljellä paljonkin, joten ei muuta kuin neulomaan

 Muutama tunnelmakuva Vääksynjoen ja kanavan laidalta.

Vääksyjoen varrella Käsityövertas Tikki Vääksyjoen varrella Kanavan Helmi Vääksyn kanava ja pari paattia Hitchcock

Matkalla satamaan päätin pistäytyä kohdalle osuneessa pikkiriikkisessä lelukaupassa. Leluja oli paljon, mutta tämä puoti on todella pieni ja harvat käytävät kapeaakin kapeammat. Varovaisuutta suositellaan! Vierailuhetkellä oli porukkaa sen verran paljon paikalla, jotta en edes kameraa mahtunut kaivamaan esiin.

 Tämänkertainen Vääksy -päivä päättyi satamaan ja Majakkapaviljonkiin, jonka tuulisella yläterassilla nautin virvokkeita veneitä bongaten. Itse ei tänne kylään varmaankaan taas ehdi, kuin valitettavasti vasta seuraavana kesänä, mutta mikäli joku sattuu liikkumaan tällä suunnalla, on loppuun vielä mainittava Vääksyn seuraava isompi tapahtuma. Nimittäin Anianpellon markkinat 12. - 13.8.2016, eli aivan näillä hetkillä.

Vääksyn Majakkapaviljonki

Ja tänne vielä enemmän loppuun on vielä laitettava varoitus. Alla olevan kuvan houkutteleva rakennus sijaitsee Vääksynjoen varrella. Vaikka paikka näyttää siltä, kuin siellä asui SE mukavin tuntematon, jolta saa parhaat karkit, ei käyntiä tiloissa suositella. ;)

Ties mikä Pennywise täällä asuu