Maailman mielenterveyspäivä 2017

 

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää teemalla Toivoa kirjallisuudesta. Samalla juhlistetaan myös Aleksis Kiven ja kotimaisen kirjallisuuden päivää. Tuo toivo nivoutuu enemmän kuin hyvin mielenterveyspäivään ja mulle henkilökohtaisesti kirjallisuus on tuonut paljonkin sitä omaan paranemiseeni. 

 

Olen aina ollut sellainen vaihteleva lukija. Välillä saattaa mennä pitkiäkin aikoja etten oikein lue mitään ja sitten kun innostun , niin luen aivan älyttömän paljon. Masennuksen alimmassa allikossa lukeminen ei todellakaan tullut mieleen valtavana voimavarana ainakaan. Lyhyitä pätkiä toki tuli silloinkin luettua sieltä täältä, lehdistä sekä netistä lähinnä ja aika moni luettu asia liittyi jollakin tapaa siihen omaan masennuksen tilaan tai siihen paranemisprosessiin. Edelleenkin luen mielelläni sellaisia teoksia, mitkä liittyvät joko masennukseen, siitä paranemiseen tai muuten yleisesti oman elämän hallintaan, iloon, onneen ja hyvään oloon. Ne on niitä teoksia, mitkä luo mulle itselleni toivoa siitä, että minä pystyn voimaan paremmin tai että minussa on sittenkin jotain hyvää. Näiden teosten avulla kehitän itseäni ja pyrin voimaan paremmin erilaisten keinojen avulla. Tai toisaalta joskus voin vain lukea yhden sivun verran tärkeitä ajatuksia ja kääntää oman negatiivisen ajatukseni jälleen positiiviseksi.

 

Oman kaapin kätköjä

 

Toisaalta aina ei yksinkertaisesti jaksa paneutua omaan itseensä ja silloin nappaan käteeni kaunokirjallisuutta. Pidän valtavasti myös siitä, että kirjaan saa uppoutua kuin toiseen maailmaan. Myös se on ollut mulle hyvin terapeuttista. On saanut poistua omasta maailmasta, omien ongelmien luota ja ikäänkuin hetkeksi hengähtää omilta ajatuksilta. Tykkään lukea omaelämänkerrallisia teoksia tai sitten ihan täysin fiktiivisiä juttuja. Aika usein uppoaa myös chick lit - missä ei todellakaan tarvitse ajatella juuri mitään, sen kuin lukee vain. Jokatapauksessa kirjoista on ollut mulle hurjan paljon apua myös masennuksen kanssa, niin sen hoitamisessa, kuin siitä hetkeksi "eroon" pääsemisessä. 

 

 

Ja mikäs sen ihanampaa näin syksyllä kuin käärityä sohvalle viltin alle ihanan kirjan sekä teemukin kanssa. <3

-Tea-