Mitä tapahtuu, kun ihminen rakastuu osa 3

Maailmassa on aivan järjettömästi ihmisiä, järjettömästi tunnetta. Siltikin edelleen maagisin asia, mikä voi kahden ihmisen välille syntyä on rakkaus. Kaikissa suhteissa rakkaus ei kuitenkaan ole niin ihanaa: mustasukkaisuus, omistamisenhalu riippuvaisuus ja pettäminen. Näihin kaikkiin löytyy kuintenkin selitys. Ja vastaushan on aivot.

Serotiniini on aivojen välittäjäaine (sekä kudoshormoni) sen toiminta vaikuttaa mm. meidän vireystilaan, agressiivisuuteen ja ruokahaluun. Kuitenkin sen määrällä on vaikutus myös meidän parisuhteissamme. Mikäli aivoissa on paljon serotiniinia tekee ihmisen mieli seksiä. Tälläinen kumppani kenellä on jäätävästi seritiniinia ja sukupuoli hormoneja myös suosii syrjähyppyjä, rakkkaus on intohimoista -> suoraan sanottuna pelkkää seksiä. Ei ole edes väliä kohteella, kaikki käy.

 

Jos taas ihmisellä on serotoniini vajaus pitää se suhteen hieman etäisenä, mutta uskollisena. Joten etäsuhteeseen ryhtyvien kannattaa erityisesti ottaa huomioon kumppanin serotoniini tasot. Serotoniinin määrän voi siis mitata verestä (verihiutaleissa on serotoniinia), jos sitä on veressä vähän niin myös aivoissa. Serotiniinin puutteesta kärsivät myös pakko-oireiset kumppanit: sairaalloiset siivoajat, puunaajat ym. Joten pidä varasi pian sinä voit olla kumppanisi pakkomielle. Mikäli tajuat, että kumppanisi on koukussa sinuun sairaalloisesti löytyy siihen apu. Masennuslääkkeet - ne pumppaavat aivoihin lisää serotoniinia.

Mikä meidät sitten pitää yhdessä? "Rakkausavioliitoissa" on vahva kemiallinen side. Naisilla, että miehillä eri hormoonit pitävät meidät kumppanin kanssa yhdessä. Mikäli hormoonien tuotto estetään ryhdymme erakoiksi ;)! Hormonit ilmeisesti tutkimusten mukaan myös rakentavat suhteen sosiaalisen-puolen. Tämä tarkoittaa sitä, että suhde ei ole pelkkää seksiä.