MUSTASUKKAISUUS

Mustasukkaisuus on tunne, josta kukaan ei mielellään halua puhua. Sitä hävetään. Tunteen kanssa jäädään helposti yksin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että mustasukkaisuus on normaalia. Kyllä jokaisen sisällä vähän kiehahtaa, kun joku katsoo omaa kultaa pikkaisen liian pitkään ;).

Mustasukkaisuutta on kuitenkin kahta erilaista: tilannekohtaista ja kroonista. Jälkimmäinen ei ole suhteelle hyväksi, sillä kroonisessa mustasukkaisuudessa syy ei yleensä ole kumppani tai kumppanin tekemiset. Syy saattaa olla jopa lapsuudessa esim. vanhempien tuottamat pettymykset. Tästä saattaa seurata kierre joka voi johtaa jopa väkivaltaan.

Nyt puhutaan kuitenkin tilannekohtaisesta mustasukkaisuudesta. Tilanne kohtainen mustasukkaisuus rakentaa parisuhdetta, mikäli tunne käsitellään oikein. Oma vinkkini on, että älä jää tunteen kanssa yksin! Usein, kun minulle tulee mustasukkaisuus jään pohtimaan tunnetta yksin, jolloin tilanne yleensä kärjistyy. Tämä johtaa vahtaamiseen, kyselyyn ja ivailuun. Epäilemiseen. Vaikka sisimmässään tietää, että ei ole mitään hätää. On siis äärimmäisen tärkeää puhua tunteesta kumppanin kanssa. Yleisesti mustasukkaisuus-keskustelut nimittäin lujittavat suhdetta - olemme avoimia. Lisäksi kumppani kokee usein mustasukkaisuuden imartelevana. 

Usein luullaan, että on kannattavaa jättää menemättä ja tekemättä asiohin, mistä kumppani tulee mustasukkaiseksi. Näin ei kuitenkaan ole! Jos poikaystävä jättää menemättä poikien iltaan, viime kertaisen poikien illan mustasukkaisuuden myötä herää kysymys: oliko viime illassa siis jotakin, mikä on suhteellemme vaaraksi? Toisaalta tämä vaatii tilanne-älyä. Toisinaan on ihan hyvä lopettaa entisen säädön kanssa juttelu ja joskus jäädäkin kullan viereen.....

Mustasukkaisuus on yksi vaikeimmista tunteista. Se, kun avaa suunsa ja kertoo kumppanilleen olevan mustasukkainen on pelottavaa. Osa tuntee, että mustasukkaisuus on välittämistä edit. mikäli ei ole ikinä mustasukkainen niin ei rakasta.. On tärkeää kuitenkin muistaa, että ilmaisemme tunteet eri tavoin: osa on temperamenttisia, kuten minä! Mustasukkaisuus oikein kuohuu, kun se iskee. Osa taas tuntee mustasukkaisuuden kuin pienen tuulahduksen.

Loppuun: Saa olla mustasukkainen!