Sri Lanka - Colombosta Hikkaduwaan

Matka Sri Lankalle oli pitkä, sekä meillä että Jannilla. Janni tuli yhdellä vaihdolla Suomesta Kuala Lumpuriin ja sieltä yhdellä vaihdolla Sri Lankalle. Samoin me Topiaksen kanssa lenneltiin Kuala Lumpuriin ja vietettiin siellä yö. Oltaisiin yritetty nukkua kentällä, mutta meille selvisi noin kolmen aikaan yöllä, että Kuala Lumpurissa on kaksi lentokenttää ja Janni lentäisi juuri sille toiselle. Sieltä sitten kalliilla taksilla hakemaan Jannia ja aamulla seiskan aikaan takaisin toiselle kentälle halvalla lentokenttä bussilla.

Meillä oli vaihto Malediiveillä, mutta meidän harmiksemme emme päässeet edes poistumaan koneesta :/ Koneessa jouduttiin istumaan noin tunti ylimääräistä ja noilla lennoilla onnistuinkin hankkimaan itselleni kuumeen. (kuume nousi vasta muutama päivä myöhemmin) Colomboon päästyämme Jannilla oli matkustustunteja kasassa noin 35tuntia ja meillä noin 27tuntia.

Colombo
Lentokoneesta tiirailtuna ensivaikutelmat Sri Lankasta olivat hyvät.. Näkyi paljon rantaviivaa sekä viidakkoa. Lentokentällä hyppäsimme minivan taksiin neljän muun turistin kanssa ja suuntasimme Colombon keskustaan. Hinnaksi tuolle kyydille tuli 2000rupiaa (n.10€) ja se jaettiin sitten kaikkien kesken. Ensivaikutelmat Sri Lankasta ja Colombosta oli hyvin ristiriitaiset lentokoneesta nähtyyn vehreyteen verrattuna.. Kaoottinen liikenne, todella äänekkäitä ajopelejä, marokkolaistyylisiä kujia, cambodian tunnelmaa sekä intialaisen näköisiä ihmisiä. Täällä on kaikki niin paljon erilaisempaa kuin muissa aasian maissa ja onhan tämä maa lähes kiinni Intiassa.

Colombossa meitä odotteli Sanna, jonka luokse ensimmäiseksi yöksi mentiinkin. Tuliaisina suomesta Janni raahasi karkkia sun muuta pientä kivaa :) Illalla syötiin hyvin Sannan all inclusive hotellissa ja käytiin tutustumassa Sannan työpaikkaankin.
Colombosta meidän matka jatkui nopeasti eteenpäin ja päätettiin lähteä lähimpään rantakohteeseen. Aamulla otettiin tuk tukit bussiasemalle ja hypättiin seuraavaan bussiin joka vei meidät Hikkaduwaan. Jouduttiin ottamaan kaksi tuk tukkia, Janni ja minä toiseen sekä Topias ja rinkat toiseen. Bussiasemalla koettiin taas niitä kuuluisia kauhun hetkiä, kun ei nähty Topiasta missään. Oltiin jääty eri puolille kaoottista bussiasemaa ja siellä sitten sinkoiltiin joka suuntaan etsimään toisiamme. Jouduttiin turvautumaan suomen kautta kulkeviin puheluihin, jotta toisemme onnistuimme paikantamaan.

Sannalla
Colombon bussiasema
Bussi

Hikkaduwa
"First 'discovered' by hippies, back in the 1970's, Hikkaduwa has been a firm fixture on the tourist map ever since." -Lonely planet
Hikkaduwa loistaa rannoillaan. Kullanruskea pehmeä hiekka ja viileä Intian valtameri sopivat yhteen kuin hattu käy päähän. Mitään niin ihmeellistä täällä ei kylläkään ole, mutta oikein toimiva pikku kaupunki meren rannalla. Tänne on myös todella helppo suunnata Sri Lankan reissullansa ensimmäiseksi, koska kaupunki sijaitsee niin lähellä Colomboa.

Having fun

Niinkuin monet muutkin paikat, Hikkaduwakin koki suuren tuhon tsunamin tullessa. Maa sai paljon apua ulkomaalaisilta avustajilta. Tänne rakennettiin taloalueita, joita kutsutaan nyt tsunamitaloiksi. Taloja on monia kymmeniä ja ne on rakennettu pois päin mereltä sisämaahan. Merestä rannan tuntumasta tuhoutui suurin osa koralleista suuren aallon mukana. Ranta on muutenkin jo kokenut paikka paikoin rajua eroosioita rannalle rakentamisen takia. Monet rakennukset tietenkin tuhoutuvat aivan rannassa ollessaan, koska aallot paiskaavat niihin tai vievät hiekan talojen alta.
Kuitenkin kaikkialla rannalla on todella kaunista edelleen ja toivotaan, että näin tulee pysymäänkin. Hikkaduwa beachistä etelään päin oli myös ranta, jossa ei oltu rakennettu aivan rantaan ja rantaviivakin oli pysynyt leveänä ja siistinä koko matkaltaan. Sillä rannalla uiminen oli isojen aaltojen takia mahdotonta.

"Mennäkkö uimaan vai ei"

Sri Lankan Hikkaduwan läpi menee todella ruuhkainen Galle Road, joka siis nimensäkkin mukaan menee Galleen. Colombo Galle välille on rakennettu maksullinen isompi tie, mutta hyvin monet käyttävät edelleen tätä vanhaa pienempää tietä. Kaupunkien välillä kulkevat paikalliset bussit kaahaavat myös tällä tiellä torviaan töötäten aamusta iltaan.

Galle road

Kilpikonniin täällä voi ilmeisesti törmätä ihan milloin vain. Yhtenä päivänä nähtiin kaksi aivan rannassa. Vaikka ranta onkin upea ja sää todella hyvä, ei tämä täysin ollut meidän paikka. Suurin osa guesthouseista ja hotelleista sijaitsevat Galle Roadin varrella, joka tarkoittaa kamalaa melua 24/7. Kun uneen on päässyt ei ääniin herää, muttei kyllä hotellin terassilla mitään rauhallista paratiisi fiilistä saa. Vinkkinä tänne tulijoille se, että sisämaasta pienten teiden varsilta löytyy kyllä majoitustakin. Löydettiin vikana päivänä Thai Lanka niminen hotelli, jossa oli uima-allaskin. Hintaa huoneella oli vain 1600rupiaa eli noin 10€. Jos oltaisiin tiedetty tuosta rauhallisuuden tyyssijasta tänne tultaessa, ei oltaisi tuhlattu ropoakaan näihin meluluoliin.

Kilppari

Intian valtameren aallot ovat ihanteellisia täällä surffaamiseen. Aallot saattavat olla paikka paikoin todella suuriakin ja uiminen myöskin mahdotonta. Näimme myös Hikkaduwa beachistä etelään päin mennessä aloittelijoille sopivia aaltoja.

Ihmeellisen kalan metsästystä

Majoitus
Ensimmäinen yö vietettiin ylihintaisessa guesthousessa nimeltään lovely. Maksettiin isosta kahden hengen huoneesta extra patjalla 2500rupiaa yö (14€). Kuvia ei ole, koska olin niin kuume pöhnässä siellä vietetyn ajan. Huone oli ihan ok, mutta samalla rahalla täällä saa parempaakin.

Kolme muuta yötä vietettiin Red Lobster nimisen ravintolan huoneissa. Saimme samaan hintaan huoneen ja kaikilla on sänky. Huoneeseen kuuluu iso parveke, ilmastointi ja tuuletin, kylmäsuihku ja netti joka toimii välillä. Ravintolasta saimme myös ilmaiseksi jääpaloja juomiin sekä kuumaa vettä kahvia varten.

Red Lobster

Kuinka tulla
Hikkaduwaan pääsee Colombosta kolmea eri reittiä. Bussilla vanhaa tietä pitkin, bussilla/taksilla uutta tietä pitkin tai junalla. Me valittiin bussi vanhan tien kautta. Matka kestää noin 2-3,5tuntia ja meille bussi maksoi 250rupiaa per nenä (n.1,40€). Bussimatkoilla kannattaa varautua moniin pysähdyksiin. Liikenne on välillä kaaosta ja kaikki ohittelevat sekä pysähtelevät ihan omia aikojansa. Porukkaa otetaan busseihin kyytiin niin paljon, että siellä ei enään edes mahdu kääntymään.

Jannin suusta:
"Auringonlaskut vois olla ihan nättejä, jos illalla ei aina sataisi!" - Heti kun tämä oli sanottu ääneen ja kirjoitettu koneelle, saatiin samana iltana täydellinen auringonlasku :)
Reilun kolmen kuukauden reissu sai huipennuksen, kun löydettiin pienestä alkoholishopista somersby siideriä! Hintakaan ei päätä huimaa, sillä pullo maksaa 300rupiaa eli alle 2€uroa :)