Ekologinen siivous - Itse tehty astianpesuaine

Ekologinen siivous saa sydämeni lepäämään, ja totta puhuakseni myös nieluni ja kasvoni. Kasvoni yhteistyössä nieluni kanssa kertovat nykyään minulle milloin joku aine on liian voimakasta. Tekisin mielelläni päätelmän itse, mutta vartaloni on päättänyt alkaa elämään omaa elämäänsä, joten yritän pitää sen tyytyväisenä. Siksipä olen viime aikoina siivonnut mahdollisimman luonnonmukaisilla siivousaineilla.

Itse tehdyt siivousaineet ovat mietoja, eivätkä ne haise, eikä niistä jää kemiallisia jäämiä yhtään mihinkään. Lisäksi taaperon voi antaa lipittää siivousainetta vaikka suoraan pullosta tai hänet voi ottaa siivoukseen mukaan. Viis siitä, vaikka hän nuolisi pöydän putipuhtaaksi. Aine on takuuturvallista.

Ekologinen siivous

Olen erikoistunut kahteen itse tehtyyn tiskiaineeseen. Toiseen tarvitsee vettä, ruokasoodaa ja suolaa. Toinen taas valmistuu pelkästään pesupähkinöistä ja vedestä. Kirjoitan alle reseptit molempiin:

/\ Tiskiaine vedestä, ruokasoodasta ja suolasta valmistuu sekoittamalla 5tl ruokasoodaa, 5tl ruokasuolaa ja 3 dl vettä. Kaada ensin kuivat ainekset pumppupulloon ja lisää sen jälkeen vesi. Sekoita kunnes sooda ja suola ovat liuenneet.

/\ Tiskiaine pesupähkinöistä ja vedestä valmistuu keittämällä. Keitä 5-6 (n.50g) kokonaista pesupähkinää litrassa vettä ja jätä ne kannen alle hautumaan 7-10 minuutiksi. Jäähtynyt pesuaine siivilöidään ja pullotetaan. Liuos säilyy jääkaapissa 1-2-viikkoa.

<3 <3 <3

Pesuaine on moni käyttöinen ja soveltuu myös pyykinpesuun ja yleispuhdistusaineeksi. Villeimmät voi testata myös vartalon- ja hiusten pesua liuoksella. Lähteeni kyllä varoittelee, etteivät pähkinät sovi kaikille hiuksille. Itse en ole vielä niitä hiuksiin testannut, vaan olen luottanut pääasiassa veteen, MeineBaseen, muutamia kertoja ruokasoodaan ja ennen juhlia Urtekramin shamppooseen.

Lähteenä käytin Safkanettiä /\ KLIK /\, josta löytyy mielenkiintoisia ja käyttökelpoisia ideoita mm. ekologiseen siivoukseen. Pesupähkinäohje löytyi Ekolon sivuilta /\ KLIK /\. Etsivä löytää sanotaan ja sanonpa vaan, että luonnonystävien sydän kestää kauemmin, koska se lepää enemmän.

Ekologinen siivous

Olen tykästynyt pesupähkinäaineeseen sen monipuolisuuden takia. Ainut haittapuoli siinä on, että se pitäisi aina muistaa nostaa takaisin jääkaappiin. Aineella pärjää kyllä mukin huuhtelussa ja yleissiivouksessa, mutta olen ajatellut, että tarvitsisin pahimmille paistinpannunrasvoille palasaippuan tai laimennettua tiskiainetta. Hyvä keino säästää siivouksessa on laimentaa tiskiaine todella ohueksi.

Ne astiat, jotka eivät pääse koneeseen saavat siis maistaa pesupähkinöitä tai ruokasoodaa ja suolaa. Nykyisin minulle ei enää ole ihan samantekevää, mitä aineita kehooni joutuu. Tiedättehän, jos pää on tulessa, niin älä nyt herranjumala valele sitä bensalla. Yritän siis tasapainottaa kehoni tilannetta, jospa se jonain päivänä talttuisi taas omaksi itsekseen tai ainakin vähän rauhoittuisi. Pliis, on ikävää olla tulessa koko ajan.

Annoin tuon vanhan seulan jäädä kuvaan, sillä olen uhrannut sen paperikokeiluille. Oikeasti siihen pitäisi kyllä vaihtaa valoverho niin kokeiluni voisi mennä nappiin. Pidän täällä pystyssä pientä paperitehdasta ja luetut lehdet ovatkin saaneet saaneet uuden elämän. 

Pidän ajatuksesta, että paperin voi uusiokäyttää aina vaan ja siitä saa yllättävän monenlaista pintaa aikaiseksi, jos sitä osaa työstää. Palan paperille tällä hetkellä ja ehkä vielä huomennakin. 

P.S. Ens kerralla yritän siivota murut pois tiskipöydältä.