Kantoreppu- trilogia: Tula Coast


Kaivellessani Tulaa ulos paketista tiesin mitä tulen saamaan. Meillä on Pisaran kanssa ollut kantoreppuna melkein vastasyntyneestä asti ihana höyhenen pehmeä Tulamme eli Tula Standard Willow- kuosilla. Olemme käyttäneet sitä ahkerasti liinan ohella tähän päivään asti. Vastasyntyneelle Tulaan tarvitsee vauvatuen ja sen avulla käärö pysyy turvassa niin, että sekä kantajalla että kannettavalla on rentoutunut olo. Siirsin Pisaran muistaakseni selkään silloin, kun hän osasi takuuvarmasti kannatella päätään, ja olimme jo päässeet vauvatuesta eroon. Sitä ennen tuntui turvalliselta kantaa häntä edessä.

Inspiroiduimme Tulan nimestä sekä ankkurikuosista ja nappasimme sen mukaan merelliselle seikkailulle. Tula-kantoreppujen kuoseissa on runsaasti valinnan varaa ja tähän Coast- malliinkin, jota saimme testata, on tullut muutamia erilaisia kuoseja Ipanaiselle (KLIK!), joten esteetikot voivat valita omaa tyyliään henkivän kuosin kantoreppuun. Tula Coast eroaa Tula Standardista siinä, että sen selän yli menevä paneeli ja unihuppu on hengittävää Mesh- kangasta ja siksi ilma kiertää paremmin repun sisällä ja kantotuntuma on viileä. Mesh kangas toi hiukan viileyttä kantotuntumaan ainakin tuona paahtavan aurinkoisena päivänä, kun olimme liikenteessä. Tosin silloin olisi voinut kaataa vaikka jääkuutioita niskaan ja silti olisi ollut kuuma.

 

 


Tula on ehdottomasti jämäkimmän oloinen kaikista kolmesta repusta, sekä myös simppelein. Olkaimien säädot ovat yksinkertaiset; pituutta säädetään yhdestä kohdasta kainaloiden alta ja repun ulkoreunaa saa kiristettyä yläreunoissa olevista klipseistä. Remmit ovat tukevat ja olkaimet sekä lantiovyö hyvin topattu.

Tulassa vauva on jämäkästi ja ergonomisesti kantovälineen kyydissä. Tippumista ei tarvitse pelätä, joten kiipeily kallioilla ja kaiteilla onnistuu. Standardikokoisen Tulan, jota me testattiin, sanotaan sopivan lapselle jopa 1,5-2- vuotiaaksi asti. Minusta se pitää hyvin paikkansa, sillä paneeli yltää meillä vielä hyvin polvitaipeesta polvitaipeeseen korkeus on juuri sopiva. Mini on 76 senttimetriä pitkä ja 9,8 kiloa painava. Kuvittele, että luen tuon edellisen hiukan ylpeyttä äänessä, kun hän on kasvanut niin hyvin. Pisara pystyy halutessaan itse keplottelemaan kätensä vapaaksi, jos alkaa kyllästyttämään ja leikkimään vaikka "vedetään äidiltä kaikki maailman hiukset pois"- leikkiä. Fiksu äiti laittaisi jonkun mielenkiintoisen ja turvallisen lelun olkaineen roikkumaan, mutta omaan ilmeisesti masokistin luonteen, kun en ole vieläkään sitä saanut aikaiseksi. Olen myös testanut sen kantohurahtaneen ystäväni taaperotulaa ja se oli niin reilun kokoinen, että Mini meinasi hukkua sinne. Tulaan sijoittaessa ei rahat todellakaan mene harakoille, koska sen käyttöikä on pitkä ja jälleenmyyntiarvo säilyy hyvänä, vaikka reppu olisikin ollut pitkään käytössä.

 

 


Kyytiläisen mukavuudesta ei tarvitse olla huolissaan polvitaipeidenkaan puolesta, sillä paneelin reunat on pehmustettu jalkojen ulostuloaukkojen kohdalta. Itseäni on myös monesti kaupunkireissuilla ilahduttanut vyötärökaistaleen tasku, johon saa helposti mahtumaan puhelimen, avaimet ja pankkikortin tai sitten sinne voi laittaa unihupun piiloon. Unihupusta puheen ollen, välillä kantaessa tuntuu, että kyydissä on kuumaverinen kaisa, joten minulle on muodostunut tapa käyttää sitä niin että vain toinen puoli on olkaremmin klipsissä kiinni – on näköjään tarttunut Lintubongariinkin tuo tapa. Coastissa unihuppu on mesh- kangasta, joten lämpö pääsee pään kautta haihtumaan ilmaan. Ainakaan pää ei hiostu niin paljon kuin normaalisti.

Ajoimme veneellä kotisatamasta Haminan saaristoon Tammioon ja Mini matkusti koko saarikierroksen ajan makeasti nukkuen isänsä kannossa edessä, joten minä saatoin keskittyä taivaanrannan maalailuun ja lokkeihin. Tulaa voi hyvillä mielin kutsua koko perheen kantovälineeksi, sillä olkaimissa pehmusteet ja säädöt riittävät myös rimpulaa leveämmälle ja pidemmälle kantajalle ja reppu istuu hyvin kaikenkokoisille käyttäjille. Itse pystyn Tulassa kompensoimaan aavistuksen liian löysiä olkaimia, kiristämällä lantiovyötä. Tosin pienimmälle säädölle kiristetyt olkaimet ovat juuri passelit, kun kannan edessä, mutta takana haluaisin taas itsepintaisesti saada lasta ylemmäs.

 

 

 


Olen tyyppi, joka poikkeaa aina tieltä, tykkää kiipeillä kivillä ja kallioilla, sujahtaa pienistä väleistä läpi, ja kikkailla minkä kerkeää niin kuin parempi puoliskoni sanoisi. Siksi olen kai osaksi koukuttunut kantamiseen. Silloin voin liikkua entiseen malliin kätevästi paikasta toiseen, vaikka Pisara onkin mukana. Kun on päästävä nopeasti koskettamaan vettä ja kahlaamaan, niin silloin sinne on mentävä, joten luojalle kiitos kantorepuista ja siitä että pieni kyydissä saa saman elämyksen lukuun ottamatta märkiä varpaita, eikä joudu vain tuijottamaan rannalla.

Olin tuntevinani tänään aamuauringossa syystuulen puraisun kasvoilla ja siinä samalla mietiskelin, että toimisikohan Tula Coast viilentävästi syksyllä ja talvella kantotakin tai kumjan alla. Kannoin Pisaraa paljon viime talvena edessä takin alla, koska olin hankkinut talvitakkiini adapterit ja Kumjan (KLIK!), mikä on mielestäni edullinen satsaus kantamiseen, mutta joskus tuntui hiki valuvan jo pelkästään vaatteiden päälle laitosta. Auttaisikohan, jos kantoväline olisi paremmin ilmaa kierrättävä? Toppatakista ja kumjasta tulee kuitenkin aikamoinen kerros vauvan päälle. Toppavaatteissa en saanut kyytiläistä mukavasti repun sisään ja mielestäni pelkkä villahaalari ilman tuulensuojaa oli liian kevyt. Meillä on joka tapauksessa kantotakin tai selkäpaneelin hankinta ensi talveksi edessä, joten olisi mielenkiintoista testata repun toimivuutta sen alla.

 

 

 


Suosittelen Tula Coastia (tai Tulaa nyt ylipäänsä) vain yhteen pitkäikäiseen kantovälineeseen satsaavalle perheelle. Se sopii aktiivisesti liikkuvan koko perheen repuksi, ja on säädöiltään sopiva kaikenkokoisille kantajalle. Pitkässäkään kannossa ei kantajan hartiat väsy tavallista enempää, sillä reppu on jämäkkä ja tukeva sekä lantiovyö ottaa oman osansa kannettavan painosta. Kuumaveriset saavat kantaessa ja kyydissä hiukan helpotusta Mesh- kankaan ansiosta. Yksinkertaisissa säädöissä ei mene hermot ja toppaukset tuovat mukavuutta matkaan. Laadukkuus, yksinkertaisuus kantomukavuus ovat Tulan kolme kovaa sanaa.