Keravan taidemuseo Sinkka – Ajan kaikuja- näyttely

Keravan taidemuseo, Yusuke Asai, Virsikäs vipunen
Yusuke Asai / Virsikäs vipunen / Vipunen with abudant songs

Pätkityillä hiuksilla katsomaan ja kokemaan Ajan Kaikuja

Villa Harjan aamiaisen jälkeen hiuksistani leikattiin latvat pois. Lopputulos oli aika onnistunut, kun kampaajan koulutus oli kotoisin puolen tunnin YouTube pätkästä. Koska olen jo kerran 15- vuotiaana luottanut hiukseni saman henkilön käsiin, niin luotin tälläkin kertaa. Olen oikein tyytyväinen pätkäistyihin hiuksiini.

Uusin hiuksin voimin suuntasimme vielä viimeiselle retkelle ennen lounasta ja kotiin lähtöäni. Keravan Taidemuseo Sinkka on tämän vierailuni perusteella paikkakunnan helmi. Nykytaiteen esittely, yhteisötaiteellisten projektien vetäminen, hyvinvointipalveluiden tuottaminen ja museon hyödyntäminen oppimisympäristönä kuuluu taidemuseon agendoihin.

Näyttely nimeltään Ajan kaikuja I Tokio I Berliini I Kerava oli viimeistä päivää käynnissä ja olipa onni, että kerkesin nähdä sen. Taidemuseon sivuilla puhutaan näyttelystä näin:

"Ajan kaikuja juhlistaa Kalevalaseuran kymmenen vuotta täyttävää Taiteilijoiden Kalevala -projektia. Vuosien varrella eri kulttuureista tulevat taiteilijat ovat tutustuneet Kalevalan maailmaan ja kommentoineet sitä. Nyt vuorossa ovat japanilaisten ja Berliinissä asuvien taiteilijoiden tulkinnat, jotka saavat rinnalleen suomalaistaiteilijoiden teokset."

Kerava, Taidemuseo, Kustaa Saksi, Muna
Kustaa Saksi / Muna / Egg
Kerava, Taidemuseo, Kustaa Saksi, Muna
Kustaa Saksi / Muna / Egg
Kerava, Taidemuseo, Kustaa Saksi, Muna
Kustaa Saksi / Muna / Egg

Kustaa Saksen Muna – Vaikuttava ja surrealistinen installaatio

Heti Yusuke Asain Virsikkään Vipusen jälkeen törmäsin tuttuun graafikkoon. Kustaa Saksen installaatio Muna oli tuotu näyttelyyn. Muna on jacquard tekniikalla valmistettua kuvakudosta.

Viime vuonna TiiPiissä käytiin ottelua Kouvolan ja Mikkelin välillä asuntomessujen aikaan. Neljännessä erässä, jossa vertailtiin kaupunkien visuaalisia ilmeitä, Kouvola vei Kustaa Saksen kuvituksella voiton. Kustaa Saksi onkin Kouvolaislähtöinen tekstiilitaiteilija ja graafikko. 

Teos oli katseen vangitsija koollaan ja värikkyydellään, toi itselleni mieleen maailman synnyn. Siitähän koko elollinen maailma on Kalevalan mukaan saanut alkunsa. Olen surrealistisuuden ystävä ja olin tässä näkeväni vilahduksen unen ja toden sekoittumisesta.

Hei, Uusi maailma, Ysuke Asai, Keravan Taidemuseo
Usuke Asai / Hei uusi maailma / Hello new world
Usuke Asai / Hei uusi maailma / Hello new world
Usuke Asai / Hei uusi maailma / Hello new world
Hei uusi maailma, Usuke Asai, Keravan taidemuseo
Usuke Asai / Hei uusi maailma / Hello new world

Usake Asain Hei uusi maailma- teos on olemassa vain hetken

Virsikkään Vipusen tekijältä Usake Asailta oli näyttelyssä myös toinen suoraan taidemuseon seinään maalattu valtava teos nimeltään "Hei uusi maailma". Teos on maalattu paikallisella savella ja suomalaisella mullalla. 

Hei uusi maailma on siis esillä vain hetken ja sen jälkeen se pyyhkiytyy pois. Taiteilija on itse kuvannut työskentelyään näin:

"On surullista, että joudun pyyhkimään teokseni kerta toisensa jälkeen pois, mutta luonnon näkökulmasta pysyvyys ei ole luonnollista. Luonnossa kaikki on väliaikaista ja muuttuvaa."

Tämän taiteiljan teoksia leimasivat lukuisat yksityiskohdat, jotka erottuivat vasta teoksia läheltä tarkasteltaessa. Yksityiskohdat herättivät ajatuksia ja teosta olisi voinnut katsella vaikka tunnin. 

Koska otin mukaani vain 45 millisen linssin, joudun näissä kuvissa keskittymään vain yksityiskohtiin.

Jorinde Voigt, Kukkulat VII- VIII, Keravan taidemuseo
Jorinde Voigt / Kukkulat VII- VIII / Hills VII- VIII
Jorinde Voigt, Kukkulat VII- VIII, Keravan Taidemuseo
Jorinde Voigt / Kukkulat VII- VIII / Hills VII- VIII

Jorinde Voigtin kukkulat koostuu lehtikullasta

Jorinde Voigtin teoksissa Kukkulat VII- VIII oli käytetty lehtikuultaa yhtenä ainesosana. Mietin lähinnä näiden teosten kohdalla miten ihanaa olisi kävellä tauluun sisään ja ja nauttia väreistä ja kullatuista maisemista. 

Millainen maailma avautuu teoksen takana? Se on kai jokaisen katselijan päätettävissä.

Christine Candolin, Matka, Keravan Taidemuseo
Christine Candolin / Matka / The Journey
Christine Candolin, Matka, Keravan Taidemuseo
Christine Candolin / Matka / The Journey

Cristine Candolinin Matka- teos pääsee käsiksi katselijan mieleen

Ja jos minun pitäisi päättää millä sinne kultaisille kukkuloille lähdetään, hyppäisin ehdottomasti Christine Candolin Matka- teoksen veneiden kyytiin. Koska olen joskus lukenut miten taidenäyttelyssä kuuluu käyttäytyä, tyydyin ravitsemaan sieluani katselemalla valoisia veneitä ja kuvittemaan oman matkani.

Olen siis aika varma, että viimeisenä matkanani lähden kultaisille kukkuloille kauniisti ja eteerisesti. Onneksi minulla on vielä 60- vuotta aikaa suunnitella talo, jossa asun kullan keskellä, sillä vielä en ole lähdössä mihinkään.

Ylipäänsä tykkään naistä suurista installaatioista, joilla luodaan tunnelmia ja päästään käsiksi katselijan mieleen.

Paavo Halonen, unissasoutaja
Paavo Halonen / Unissasoutaja / Rower of the dreams
Paavo Halonen, Runo
Paavo Halonen / Runo / The Poem

Paavo Halosen Unissasoutaja kosketti jostain syvältä

Ja kun tarvitsen matkalleni airoja, valitsen ne Paavo Halosen teoksesta Unissasoutaja. Halonen työstää teoksiaan kierrätys- ja luonnonmateriaalista. 

En tiedä, eikä minun tarvitse tietää, mitä taiteilija on luodessaan ajatellut. Ei välttämättä yhtään mitään, mutta tämä teos kosketti jostain syvältä ja täydellinen pari sille oli saman taiteilijan Runo-teos. Minulle näissä on läsnä kaunis kuolema, sillä haluaisin uskoa, että joskus jokainen sielu saa rauhan, eikä maanpäälliset murheet tai mikään mikä on ollut ja tapahtunut tai ei ole ollut olemassa merkitse enää silloin mitään. On vain matka ja rauha. Ihminen muuttuu parhaaksi versioksi itsestään, asettuu tasavertaiseen riviin kaltaistensa kanssa, lakkaa olemasta ja soutaa näkymättömiin.

Kolmas syy suunnata Keravalle on Taidemuseo Sinkka

Keravan taidemuseo Sinkka tarjosi paljon ajatuksia, iloa ja vähän surumielisyyttäkin ja useita postauksessa näkymättömiä upeita ja puhuttelevia teoksia, jotka eivät kuviin päätyneet. Ja vaikka me etsimme iloa, on suru välttämätön osa elämää. Sen kanssa elämme ja sen ansiosta osaamme ottaa täältä kaiken ilon irti.

Ilo voittaa kuitenkin lopulta ja olen todella kiitollinen, että näin tämän näyttelyn. Seuraava taidemuseon näyttely käsitteliee naivismia ja on varmasti mielenkiintoinen.

Kolmas syy suunnata Keravalle, Taidemuseo Sinkka.

P.S. Ensimmäinen osa seikkailusta on luettavissa tästä ja tästä pääset aamiaisella Villa Harjaan.