Kesäkuntoon koko vuodeksi /\ Keskiviikko- lehti

Lenkkarit

Joka vuosi pyörittelen ajatusta ns. kesäkunnosta, niin myös tänäkin vuonna, ja kirjoitinkin siitä viime keskiviikkoon. Onhan se huikea tunne, kun on omaan vartaloonsa tyytyväinen ja tuntee olevansa kotonansa käyttämissään vaatteissa. Mutta mikä tärkeintä ja parasta, yleensä silloin kun voi kokonaisvaltaisesti hyvin on olokin energinen ja vahva. Se heijastuu ulkonäköönkin. Ei ehkä huikeina lihaksina, mutta terveennäköisenä vartalona ja myös sisäisenä hehkuna.

Myonnän, sisäistä hehkua olen kaivannut lapselliseksi ruvettuani ja minulla se vaatii säännöllistä treeniä ja terveellistä ruokavaliota. Ja ennen kaikkea tilaa ja aikaa rauhoittua sekä olla itsensä kanssa. Raskauden jälkeen minusta tuntui, että kehoni vaati puolitoista vuotta ennen kuin se oli taas jollain tavalla kykenevä toimimaan samalla tavalla kuin ennen. Painoni tippui raskauden jälkeen suhteellisen nopeasti entisiin lukemiin, mutta kehonkoostumus oli eri.

Säännöllisempi treenaaminen olisi saattanut palauttaa kehon aikaisemmin toiminta kuntoon, mutta itse olin ainakin sen verran sekaisin tai järjissäni raskauden jälkeen, että ensisijaiseksi kaikissa jonoissa kiilasi vauva ja se enemmän kuin ok. En kadu sekunttiakaan.

Tosin ennen raskautta oli myös pitkä kausi, jolloin kuntoiluni ei ollut säännöllistä ja oma hyvinvointi unohtui – ei yksinkertaisesti ollut aikaa. Pääni toitotti myös koko ajan, että pitäisi olla parempi, pitäisi olla joku tavoitteellinen ohjelma, jonka mukaan mennään ja jos ei urheile ainakin sataa kertaa viikossa, ei sitä kannata tehdä ollenkaan. No senhän tietää mitä siitä tulee, jos vaatii itseltään ihan liikaa koko ajan. Lannistuminen. Kehon suorituskyvyn laskeminen on siis pidemmän ajan summa.

Pikku hiljaa raskauden jälkeen saavutinkin taas suurinpiirtein entisen kehonkoostuksen tai ainakin hyvin lähellä se oli ja tunsin, että kehoni on taas valmis vastaanottamaan käskyjä ja kehittymään. Juuri silloin vatsaani päätti muuttaa vauva ja pistää koko pakan sekaisin. Yritä siinä nyt sitten urheilla, kun hyvä kun hereillä pysyt. Yritä siinä nyt sitten treenata käsilläseisontaa, kun et pysty seisomaan edes oikeinpäin. 

Onneksi alkuraskauden pahoinvointi on nyt ohi ja loppuraskauden ajattelin keskittyä treenaamiseen voinnin mukaan, hyväksi rutiiniksi muodostuneeseen aamujoogaan ja terveellliseen ruokavalioon, johon kuuluu pulla silloin tällöin.

Lenkkarit, housut, kesäkunto

Kirjoitin tämän artikkelin ennen kaikkea muistutukseksi itselleni ja teillekin siellä ruudun toisella puolella:

"KESÄKUNTOON KOKO VUODEKSI

Monet panostavat kesäkuntoon. Ajatus lienee se, että kesällä saa liikkua vähissä vaatteissa ja kropan on oltava kunnossa. Koska talvella hautautuu vaatekerrosten alle, kontrolli omaan vartaloon ja jääkaapin oveen saattaa löystyä. Entä jos kesäkunto koskisikin koko vuotta?

Jos tiukan dieetin sijaan panostaisikin pehmeisiin ja terveellisiin valintoihin ympäri vuoden? Terveelliset valinnat hellivät kehoa ja pehmeys taas voitelee mieltä. Jos valitsisikin vehnän sijaan täysjyväviljaa ja suosisi vettä janojuomana? Toisinaan herkuttelisi hyvällä omalla tunnolla, nauttisi kesäilloista täysin rinnoin ja treenaisi kohtuudella?

Terveellinen elämäntapa on tasapainoilua. Muutokseen kohti terveellisempää arkea tarvitaan elämäntapojen kokonaisvaltaista tarkastelua ja ajatusten lisäksi toimintaa. Tiukka kuntokuuri voi olla hyvä alku, mutta kestävään muutokseen tarvitaan myös pitkäjänteistä työtä.

Älä odota kesää tai uutta vuotta. Älä edes huomista. Aloita jo tänään ja tee siitä elämäntapa!"

Kesäkunto, lenkkarit

Yritän tässä toitottaa itselleni, että...

...alä lannistu, älä heitä kaikkea hukkaan. Opi vihdoinkin näkemään myös hyötyliikunta liikuntana ja panosta parhaasi mukaan terveelliseen ruokaan. Älä katko päätäsi, vaikka söitkin eilen ja sitä edellisenä päivänä karkkia kauheat määrät. Se ei kaada koko palettia. Terveellinen elämä on tasapainoilua.

Keskity aamujoogaan ja lenkkeilyyn, koska ne tuntuvat nyt hyvältä. Lapsen saattaminen maailmaan on itsessään suuri urheilusuoritus. Sitä paitsi, treenata kerkeää koko loppuelämän, eräs pieni henkilö syntyy ja  kasvaa sisälläsi vain kerran. Ja se kerran on nyt!

Lue myös:

Ulkotreenivinkkejä keväisin /\ Keskiviikko- lehti

Hyvän unen ABC /\ Keskiviikko- lehti