Kostoleivontaa – Suklaamuffinssit ruokosokerilla

Suklaamuffinssit, ruokosokeri

Oletko koskaan kuullut kostoleivonnasta? Toteutin sen tällä kertaa suklaamuffinssien muodossa ja koska kaapissani sattui olemaan melkein kilonpussi intiaani- eli ruokosokeria, käytin osan siitä leivonnaisiin. 

Käytän kotona makeutuksena luonnonsokereita ja hunajaa. Yhdessä elämänvaiheessa luotin makeutusaineisiin, mutten usko että se oli kauhean viisasta. Kookossokeri ja hunaja ovat suosikkejani, mutta koska ruokosokeriakin oli kokeiltava, niin sitä löytyy nyt lähes kilonpussi leivontakaapistani. Niin, olen tosiaan päättänyt käyttää sen leivonnaisiin, koska pidän smoothieissa enemmän kahdesta edellä mainituista.

Yhtenä aamupäivänä, kun ilma oli sateinen ja parempi puoliskoni oli lähtenyt johonkin omille teilleen, aloitimme taaperon kanssa kostoleivonnan. Hetken mietin, että mitä aineksia kaapistamme löytyisi, sillä olin laiskalla tuulella, enkä millään olisi halunnut lähteä kauppaan. Hetken silmäiltyäni kaapin tarjontaa, päätin leipoa muffinsseja ja kaivoin helpon suklaamuffinssiohjeen netin syövereistä.

Mitä tarkoittaa kostoleivonta?

Kostomuffinssit

Kostoleivonta tarkoittaa muuten sitä, että kun toinen osapuolista lähtee ovesta ulos pidemmäksi aikaa, kaivetaan välittömästi herkut ja sokerit kaapista ja ruvetaan hommiin. Se on paras tapa leipoa itselleen hyvä mieli, varsinkin jos vähän ärsyttää, että toinen lähtee. Ja vaikka muuten ei leipoisi koskaan, niin juuri sinä päivänä iskee tietenkin leivontainspiraatio kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Totuuden nimissä täytyy sanoa, etten oikein tiedä oliko kosto tarpeeksi makea, sillä parempi puoliskoni pyörittelee välillä silmiä superfoodeilleni, eivätkä nämä raakakaakaojauheesta valmistetut ruokosokerileivonnaiset herättäneet ihan niin paljon himoa, mitä olisin toivonnut ja niistä tuli aavistuksen kitkeriä.

En tietenkään maininnut superfoodeja tai kertonut kitkeryydestä lähettäessäni toiselle osapuolelle taaperosta kuvia suklaataikinaa koko naama täynnä, vaan teeskentelin pullantuoksuista aitoa ja oikeaa sokerileipuria superfoodmuijan sijasta. Taapero nimittäin piti leivoksia erinomaisina ja hänen leveä hymynsä ja maailman onnellisin ilme saa veden kenen tahansa kielelle.

- Olisiko sittenkin kannattanut olla kotona? oli sanomani tuona sateisena ja aavistuksen verran kitkeränä aamupäivänä.

Sama mies muuten sanoo, että minun pitäisi testailla reseptejäni enemmän ennen kuin julkaisen ne. Hmm...Ehkä. Puolustaudun kuitenkin olevani kokeellinen ja luova leipuri, joka antaa ideoita. Sitä paitsi, hermot ei riitä leivonnassa tuotekehittelyyn ja seuraavana on taas jo eriresepti lautasella.

Miten syntyivät kostomuffinssit ruokosokerilla ja raakakaakaojauheella?

suklaamuffinssit, ruokosokeri, raakakaakao

100 gvoita tai margariinia

2,5 dl ruokosokeria

2 munaa

1 dl kauramaitoa

4 dl vehnäjauhoja

0,5dl raakakaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

2 suklaamunaa

/\ Sekoita pehmeä rasva, sokeri, munat ja maito.

/\ Heitä kuivat aineet yhteen kulhoon, sekoita ja siivilöi muiden ainesten joukkoon. Raakakaakaojauhe ja ruokosokeri on sen verran paakkuuntuvaa, että ne vaativat siivilöintiä. Ole varovainen kaakaojauheen kanssa. Laitoin sitä ihan liikaa n. 1dl ja muffinsseista tuli aavistuksen kitkeriä.

/\ Kun olet sekoittanut taikinan tasaiseksi, lisää pieniksi paloiksi rikotut suklaamunat joukkoon ja sekoita ne varovasti taikinan sisään.

/\ Laita uuni 200 asteeseen ja paista 20-25 minuuttia. 

/\ Koristele vaikka jugurtilla ja pakastimesta löytyvillä marjoilla.

Suklaasmuffinssit, ruokosokeri

Vaikka muffineista tuli aavistuksen kitkeriä, täyttivät ne ainakin tehtävänsä.

Kostomuffinssit – kitkerät ja katkerat leivonnaiset, kun parempi puoliskosi huitelee omilla teillään!

Toimii muuten molemmin päin. Ehkä sinun kostosi on makeampi?

Lue myös:

Tofukeitto ja ruokatunnustuksia

Inkivääri- sitruunashotti – mausteena kurkuma