Kuusenkerkkäjuoma - mausteena appelsiini

Kuusenkerkkäjuoma
Kuusenkerkkäjuoma

Kuusenkerkkäjuoma on raikasta ja maukasta. Kerkistä voi valmistaa juomaa ja siirappia sekä neulasia voi käyttää mausteena öljyssä, kalassa tai smoothiessa.

Pihkaisen, aromikkaan ja kirpakan makuisen kuusenkerkän puhutaan auttavan erilaisiin terveysvaivoihin mm. yskään ja keuhkoputkentulehdukseen. Kuusenkerkän kerrotaan irrottavan limaa ja ehkäisevän tulehduksia. Nauti kuusenkerkkää kuitenkin kohtuudella, vaikka hullaantuisitkin siitä hetkeksi.

Kuusenkerkkäjuoma on hyvä aamunaloitusjuoma ja sitä voi myös käyttää virvoitusjuomana juhlissa. Jos juomasta haluaa kuplivaa ja makeaa, tulee siihen lisätä hiivaa ja sokeria. Kuusenkerkät kannattaa pakastaa suhteellisen tuoreina niin ne säilyttävät paremmin ravintoarvonsa.

Itse keräsin kuusenkerkkiä noin litran. Pakastin puolet heti, sillä tuoreena pakastus säilyttää paremmin niiden ravintoarvot.

Halusin valmistaa raikkaan ja appelsiinisen juoman.

Kuusenkerkkäjuoma
Kuusenkerkkäjuoma

Kuusenkerkkäjuoma /\ Mausteena appelsiini

0,5l kuusenkerkkiä

2l vettä

2 kokonaista appelsiinia, sitruuna toimii myös

2rkl luomuhunajaa

/\ Kaada kuusenkerkät kattilaan ja lisää sinne 2 litraa vettä.

/\ Anna kiehua n. 20 minuuttia ja siivilöi liemi.

/\ Lisää joukkoon 2 ruokalusikallista hunajaa.

/\  Halkaise appelsiini. Leikkaa toisesta puolesta kuorettomia viipaleita ja laita ne uimaan liemeen. Purista toisen puoliskon mehut keitokseen.

/\ Anna juoman tekeytyä jääkaapissa vuorokausi.

/\ Purista juomaan vielä yksi appelsiini ja nauti.

Juomaa voi myös säilöä tekemällä siitä jääpaloja. Kuusenkerkkä juoma tuo vaihtelua aamuihin ainaisen sitruunaveden sijaan. Ja ah sitä kylmyyttä varsinkin kesäaamuina ja ah miten hyviä ne liemessä lilluvat appelsiinit on.

Kuusenkerkkä ja puisto

Kuusenkerkkä /\ Keräys ja faktoja muuten vaan /\ 5 asiaa

Muistan yleensä parhaiten ne asiat, jotka olen kirjoittanut, joten keräsin vielä muutaman faktan kuusenkerkistä ja niiden keräämisestä itselleni muistettavaksi ja teille luettavaksi.

/\ Kuusenkerkkä on kuusen nuori vuosikasvain.

Kerkän erottaa sen vaaleasta väristä. Syödä nyt vauvoja, kauheaa!

/\ Kerkät kuuluvat maanomistajalle.

Kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

/\ Kunnioita kuusta!

Kerää kerkät sieltä täältä niin kuusi kerkeää kasvattaa itselleen uudet helmat. Itse nyhdin koko pienen kuusen puhtaaksi. Vähän hirvitti, mutta kuusi kaadetaan muutenkin, niin ajattelin, että se  jatkaa sitten elämäänsä kerkkien kautta. Mahaan ja sieltä viemäristöön. Mikä seikkailu!

/\ Valitse kerrankin pimeämpi puoli.

Varjoisilta paikoilta saattaa löytyä syömäkelpoisia kerkkiä juhannukseen asti. Viikko aikaa vielä poiketa varjoisille kujille.

/\  Kuusenkerkkä voimistaa

Kuusenkerkkä on antioksidanttipommi ja sisältää runsaasti A- ja C- vitamiinia ja hivenaineita.

Olen tyytyväinen, että villiyrttiharrastukseni on alkanut. Hyvinvointia se kuusenkerkkien kerääminenkin on. Mikä tekisi sen tyytyväisemmäksi kuin hyvä saalis.

Kerkeäisinköhän vielä nokkosten ja voikukkien keruuseen mukaan?

Lähteet: Suomen luonto, Hidasta elämää, Yle: Akuutti

P.S. Olen jo nyt sen verran viisaampi, että voi olla, että mitä vähemmän kerkkiä keittelee, sitä paremmin vitamiinipitoisuudet, hivenaineet ja muut säilyvät. Mitä mieltä olet tuhoaako keittäminen ravintoarvot?

Jos sinulla on hyviä vinkkejä kuusenkerkkiin liittyen niin kerro ne kommenttikentässä tai TiiPiin Fb- sivuilla. Olen kiitollinen kaikesta tiedosta.

 

Lue myös muita juomareseptejäni:

Inkivääri-sitruunajuoma ja mulperimarjat

Kuinka tutustuin rooibokseen: sen 4 parasta puolta ja vinkkejä valmistukseen