Kymmenen vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle

Eräs Hempee Jonna /\ KLIK /\ nimesi minut mukaan blogihaasteeseen, jossa annetaan kymmenen vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle, kerrotaan lyhyesti miksi itse aloitti kirjoittamaan ja haastetaan vielä kymmenen muuta blogia mukaan.

Päätin lähteä kelkan kyytiin. En ole mikään konkari tai ammattilainen tässä bloggaamisessa, mutta pääsin kuitenkin tänne asti, joten voinen jakaa omat vinkkini eteenpäin. 

Aloitin tämän blogin kirjoittamisen viime kesänä muutaman mullistuksen jälkeen. Toinen niistä oli pienen Pisarani syntymä ja toinen on salaisuus – ainakin toistaiseksi. Joka tapauksessa tajusin, ettei minulla ole kuin yksi elämä aikaa kirjoittaa. Rakastan kirjoittamista, rakastan luontoa, rakastan valokuvaamista ja rakastan visuaalisuutta, siksi kirjoitan.

Ja niin kornilta kuin se kuulostaakin niin yritän muuttaa maailmaa hiukan empaattisemmaksi ja ystävällisemmäksi tällä pienellä blogillani tai edes pisaraa siitä. Elän täällä TiiPiissä omassa maailmassani ja haluan jakaa paloja siitä maailmasta teidän lukijoiden kanssa. Jos haluat lukea lisää blogitaipaleestani, voit klikata tästä /\ KLIK /\.

TiiPii, asukuva

Tässä kymmenen vinkkiäni:

1. Ole rehellisesti oma itsesi - Mielestäni blogimaailmassa pelataan persoonallisuudella. Mieti kuka olet ja mistä haluat kirjoittaa. Kaikkia maailman asioita ei tarvitse paljastaa, mutta kirjoita rehellisesti siitä mistä kirjoitat. Älä yritä hypätä kenenkään muun nahkoihin, vaan tee kaikki itsesi takia. Invidualismi on sallittua.

Kun aloitin blogin päätin kirjoittaa sydämellä, en järjellä. Päätin olla rehellinen ennen kaikkea itselleni ja kirjoittaa itselleni tärkeistä ajatuksista. Etsin tällä blogilla vertaistukea. Persoonia, jotka kulkevat omia polkujaan. Tässä maailmassa ei voi olla koskaan täysin valmis.

2. Kirjoita siitä mitä haluat sanoa - Kirjoita siitä mitä haluat sanoa, älä siitä mitä muut haluavat kuulla. Jos kirjoitat jostakin itsellesi hyvin tärkeästä ja arasta aiheesta, harkitse muutaman kerran tekstin julkaisua, mutta ole rohkea ja taas kerran rehellinen. 

Päätin myös olla kuuntelematta liikaa ulkopuolelta tulevia kommentteja. Olen välillä liiankin empaattinen ja kiltti persoona, mutta TiiPiissäni eletään minun säännöilläni. Tämä on minun valtakuntani ja täällä puhutaan niistä aiheista, jotka koen tärkeäksi. 

3. Kunnioita kanssakulkijoitasi - Jos kirjoitat tai kuvaat jotakuta muuta kuin itseäsi, muista kysyä lupa.

Puhun pääosin itsestäni täällä, sillä haluan kunnioittaa läheisiäni. Jos kirjoitan paremmasta puoliskostani tai julkaisen hänestä kuvan, kysyn yleensä luvan. Haluan ylipäänsä kunnioittaa muiden ihmisten yksityisyyttä, enkä halua että kenellekään tulee blogini takia sellainen olo, että hänen rajojaan on rikottu. Tähän liittyy myös olennaisesti tyttäreni kuvien julkaiseminen. Tällä hetkellä en julkaise hänestä kasvokuvia, sillä en koe sitä tarpeelliseksi.

4. Ole armollinen itsellesi - Älä kasaa itsellesi liikaa paineita esimerkiksi postausväleistä. Salli itsellesi myös pienet ja kevyet postaukset. Aina asian ei tarvitse olla maailmaa mullistava. Myönnä heikot kohtasi ja kehitä niitä.

Itse taistelen jatkuvasti esimerkiksi kuvanlaadun kanssa. Haluaisin julkaista pelkästään todella laadukkaita kuvia, mutta kalustoni ei tällä hetkellä salli sitä. On minulla myös varaa kehittyä kuvaajana. Jos haluan julkaista kuvia, on nyt tyydyttävä siihen mihin on mahdollisuus. Kaikella on aikansa ja olen varma, että pääsen vielä päivittämään kalustoni, kun hetki on oikea. Sitä ennen otan kaiken irti tämän hetkisestä kalustostani.

Opetan itseäni myös koko ajan siihen, että kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Esimerkiksi yllä oleva kuva ei tuo mielestäni esiin parhaita puoliani ja on vähän outo, siksi en julkaissut sitä Luottokimono- postauksessani /\ KLIK /\. Katsoin sitä nyt uusin silmin ja sehän on ihan mukiinmenevä. Siinä olen minä. Alla taas on kuva, jonka meinasin julkaista tässä /\ KLIK /\ sisustusta koskevassa postauksessa, mutta peräännyin viime hetkillä.

5. Jos kaikki muuttuu, niin antaa sen muuttuaÄlä ota liikaa paineita blogin aihepiiristä. Luota siihen, että blogi muokkautuu aikojen saatossa omaksi itsekseen. Salli poikkeukset.

Otin edellistä Minä Päivänä Tahansa- blogia kirjoittaessa liikaa paineita teemoista, enkä sen takia saanut postauksia ulos. Tukin kirjoitusinspiraationi ajattelemalla, että minun pitäisi kirjoittaa vain tietyistä aiheista ja koin, että blogi on huono, koska se on niin lavea aiheinen. 

Tämän blogin kanssa olen ottanut rennommin, vaikka välillä mietin luonnollisesti yhä ja vieläkin aihepiirejä. Luonto ja visuaalisuus tulevat olemaan tämän blogin perusta, mutta olette ehkä huomanneet, että joukkoon on eksynyt myös yhden äidin filosofiaa. Omaan paljon ajatuksia vanhemmuudesta ja äitiydestä, ja kaipaan myös vähän vertaistukea tähän vuoristorataan. Jatkan samalla linjalla ja ensi viikolla onkin tulossa hyödyllinen arvonta kaikille taaperoiden ja leikki-ikäisten äideille. 

6. Ole ahkera ja näe vaivaa - Sitten on tietenkin olemassa se tosiasia, että jos haluat lukijoita on sinun tuotettava sisältöä. Ole siis ahkera ja näe hiukan vaivaa blogisi eteen. Tee itsestäsi ja blogistasi selkeä esittely. Tuota ymmärrettävää tekstiä, sillä kukaan ei pidemmän päälle jaksa lukea postauksia, jossa pilkut ja pisteet on ihan päin prinkkalaa.

Minussa on vähän kielipoliisin vikaa. En ole ihan hirveä pilkunviilaaja, mutta käyn välillä lukemassa postauksiani ja korjaamassa kielioppivirheitä. Kirjakieltä ei tarvitse pelkästään kirjoittaa ja itse ihailenkin joitakin bloggareita, jotka kirjoittavat puhekielellä mielenkiintoista tekstiä. Sen voi tehdä tyylillä!

7. Kunnioita lukijoitasi - Muista huomioida ja kiittää lukijoitasi välillä, sillä se kai tässä on tarkoituksena, että joku näitä tarinoita lukee. Niin ja vastaa blogiisi tulleisiin kommentteihin.

Kiitos muuten teille, jotka kommentoitte edellisen postauksen arvontaan. Minua toden teolla jännitti saanko yhtään kommenttia. Kerkeät vielä osallistua, jos haluat voittaa suloisen pumppupullon, kimaltavan mehikasvin ja vielä kaupan päälle tiskirätin /\ KLIK /\.

8. Hyväksy ettet voi miellyttää koko maailmaa - Luovu siitä ajatuksesta, että yrittäisit kirjoittaa niin, että saisit mahdollisimman paljon lukijoita ja suosiota. Usko siihen, että jossain nurkassa asuu myös sinun kohderyhmäsi. Ehkä sinun vain täytyy tehdä hiukan töitä, että he löytävät sinut.

Perustaessani TiiPiin luovuin ajatuksesta, että minun pitäisi miellyttää mahdollisimman monia. Ajattelen kyllä toisinaan miten saisin lisää lukijoita ja miten teen blogistani mielenkiintoisen. Se ei kuitenkaan ole toimintani perusta, vaan haluan ennen kaikkea, että blogi kertoo minun tarinoitani.

9. Ole rohkea - Astu ulos mukavuusalueeltasi ja ota riskejä. Älä pelkää, jos et tiedä kirjoittamastasi aiheesta kaikkea. Sinulla ei ole velvollisuutta olla kaikkitietävä ellet ole väittänyt olevasi sellainen.

Näen että jossain mielessä lukijoilla on vastuu siivilöidä blogeista saatu tieto. Toisaalta jos kirjoitat postauksen, jossa väität olevasi asiantuntija jossakin aiheessa, olisi hyvä linkittää blogiin tiedonlähteet tai perustella tietosi hyvin.

10. Ole itsevarma - Muista että olet ainutlaatuinen. Kukaan ei pysty kirjoittamaan blogiasi paremmin kuin sinä. Anna palaa!

Avain kaikkeen on itseensä luottaminen. Jos et luota itseesi, niin ei sitä tee kukaan muukaan. Tämän asian puolesta voisin seisoa barrikadeilla tai järjestää mielenosoituksen. Rakasta itseäsi!

Haastan seuraavat blogit:

Niittykukkia

Rakastan Annan luontokuvia.

Olennaisuuksia

Tämän blogin hyvälaatuisten ja taitavasti kuvattujen kuvien katselusta nautin suuresti.

 Katalogi

Katariina vaikuttaa aivan ihanalta persoonalta.

Kerttulin

Pidän siitä, että Kerttulilla on ajatus mukana kirjoittamisessa.

Loput kuusi haasteen vastaanottajaa olkoon ne, jotka haluavat tähän haasteeseen tarttua.

Tässä vielä säännöt:

1. Kirjoita postaus tunnustuksesta.

2. Kerro kuinka aloitit bloggaamisen

3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille

4. Mainitse ja linkitä blogi, joka nimesi sinut

5. Nimeä 10 bloggaajaa tunnustuksen saajiksi