Loppiainen lopettaa joulukuusiperinteemme?

Lapsuudessani loppiaisena hävitettiin kuusi ja korjattiin joulukoristeet pois. Loppiaiseen loppui joulu ja alettiin toden teolla elää uutta vuotta juhlien sisareni synttäreitä. Meilläkin viimeiset ja harvat joulukoristeet saivat lähdön eilen, paitsi se pieni puolukanvarvuista tehty koriste /\ KLIK /\, joka yhä roikkuu vessan ovessa. Ei varmaan ole kovin vaikea arvata, että tämän vuoden kuusessamme piilotteli yksi eläin. Huovutetun pikku pupun piti alunperin päätyä yhden syntymäpäiväpaketin koristeeksi, mutta jostain syystä se löytyikin joulukuusestamme.

Onneksi en kerennyt lukea Peter Wohllebenin Puiden salattu elämä- kirjaa ennen joulua, sillä minun ei tarvinut muuta kuin lukea siitä pieni briiffi niin aloin nähdä teiden vierellä vanhempia lapsineen ja jopa kokonaisia sukuja. Meillä ei aiemmin ole parhaan puoliskoni kanssa ollut oikeaa joulukuusta kotonamme, ja tänäkin vuonna vauvakuustamme kävi kyllä totta puhuakseni vähän sääliksi, kun mietin kuoleeko se pitkittyneesti kituen. Luin tämän aamulehden artikkelin joulukuusista ja sen jälkeen kuusia kävi lähinnä sääliksi /\ KLIK /\. Ehkä ensi vuonna voin harkita jonkunlaista jouluoksaa, kun en oikein tekokuusistakaan perusta. Ehkä voin pyytää kauniisti jonkun kuusen kättä.

Suhteeni kukkien poimimiseen on aina ollut vähän ristiriitainen, sillä mietin kukan katkaistessani riistänkö jonkun hengen. Olen aina selitellyt sitten itselleni, että juuret jää maahan ja kukka jää elämään sitä kautta. Ehkä joku tutkija voisi kirjottaa kirjan luonnonkukkien salatusta elämästä. Wohlleben nimittäin käsittelee seuraavaksi eläimiä.

Se on väistämätöntä. Jokaisen aika on joskus. Kukaan ei säästy, ei eläimet, ei kasvit, ei ihmiset. Parhain on kai ajatella, että kaikella on aikansa. Ja jäljellä oleva aika kannattaa käyttää mahdollisimman hyvin. Parhainta ajan käyttöä minulle on tällä hetkellä erään taaperon kikatuksen kuunteleminen ja kiharoiden katseleminen. Jätetään kuuset nyt ainakin vuodeksi elämään rauhallista perhe-elämää metsiin ja ajatellaan asiaa taas vuoden päästä uudelleen.

P.S. Vielä voit osallistua Hammaskeijun täysksylitolipastien arvontaan tässä postauksessa /\ KLIK /\.