MARJA- ARONIAKIISSELI CHIASIEMENILLÄ

Marja-aronia kiisseli

Marja-aroniakiisseli, johon kerron teille kohta ohjeet on oikeastaan monen vuoden haudutuksen tulos. Joka vuosi olen miettinyt villiyrttien mahdollisuutta, mutta energiani ovat tuhlautuneet johonkin ihan muuhun kuin villiyrttien keräämiseen. Siksipä nämä pihoilta ja metsistä löytämäni aarteet tuottavat minulle moninkertaista iloa. 

Tiedättekö, samalla kuin kuusenkerkät muuttuivat mehuksipihlajanmarjat puurorieskoiksi ja marja-aroniat kiisseliksi niin minun pieni villiyrttien keräily haaveeni muuttui todeksi. Ja ainut mitä sen toteuttamiseen tarvittiin oli aikaa ja päätös seurata omaa sisintään. Ja pienin askelin muutun entistä enemmän itsekseni ja voimistun päivä päivältä. 

Onko sinulla jotain pieniä haaveita? Oletteko te kaikki muut heti tuumasta toimeen ihmisiä vai löytyyko sieltä ruuden toiselta puolelta tälläisiä hitaasti eteneviä etanoita?

Marja-aroniakiisseli

Marja-aroniat laskevat verenpainetta ja sisältävät runsaasti antioksidantteja?

En ennen tätä kesää tiennyt tämän loistavan pensaan olemassa olosta mitään. Yhtenä päivänä se sitten hyppäsi FB feedistä silmilleni ja kun hoksasin, että tuossa pihallamme sitä kasvaa pilvin pimein, tanssi villiyrttisieluni polkkaa rinnassani. 

Ensin maistoin yhden ja valistin parempaa puoliskoani siitä, että jos minut löydetään sairaalasängystä niin tuo yhden marjan näytille lääkäreille. Kun olin noin viisi kertaa ovesta astuttuani syönnyt joka kerta muutaman marjan ja varmistunut siitä, etten ole siirtynyt tuon puoleiseen, aloin pikku hiljaa uskoa, että myrkkymarjojen sijaan olen tekemisissä aronioiden kanssa.

En oikein vieläkään tiedä onko nuo meidän pihojen pensaat koristearonioita vai marja-aroniaa, mutta tykkään niiden miedosta mausta. Puhutaan, että koristearoniat ovat miedomman makuisia ja pienempiä kuin aidot marja-aroniat. Molempia voi kuitenkin syödä ja molemmilla puhutaan olevan terveysvaikutuksia.

Uskotaan, että antioksidantit voivat edistää home- ja kemikaaliyliherkkien hyvinvointia ja koska aroniat sisältävät runsaasti niitä niin tuskinpa pieni marja-aroniakuuri minulle pahaa tekee. Sitäpaitsi niiden sanotaan myös laskevan verenpainetta, joka on minulla sattunut pomppimaan vähän liian korkeissa lukemissa.

Marja-aroniat tulivat arkeeni syystä.

Marja-aroniakiisseli

Terveellinen marja-aroniakiisseli

Poimin pihapensaistamme aronioita pakkaseen. Huuhtelun jälkeen kuivatin ne kokonaisina. Osasta päätin kuitenkin valmistaa jotain terveellistä jälkiruokaa. Etsittyäni aikani hyviä reseptejä muistin, että marjoissa säilyy ravintoarvot paremmin, jos niitä ei keitä. Valmistin siis marja-aroniakiisseliä chiasiemenillä ja sitruunamehulla ihan tavallista marjakiisseli reseptiä mukaillen:

/\ 5dl vettä

/\ 2,5rkl perunajauhoja

/\ 2rkl chiasiemeniä

/\ 1rkl hunajaa

/\ 2,5dl marja-aronioita

Sekoita perunajauhot kylmään veteen.

Kuumenna seosta kunnes se sakenee ja sen pintaan nousee kuplia. Lisää joukkoon hunaja.

Lisää marjat kokonaisena joukkoon.

Kaada osa seoksesta tehosekoittimeen tai muussaa sauvasekoittimella. Näin saat kiisseliin kauniin punaisen värin. 

Lisää joukkoon chiasiemenet ja purista sinne puolikkaasta sitruunasta vähän mehua. Chia siemenet turpoavat noin 15 minuutissa, mutta itse tykkään liottaa niitä kauemmin..

Nauti jugurttisilmän, kerman tai vaniljakastikkeen kera.

Kiisseli marja-aronioista
Kiisselimarja aronioista

Lisäsin kiisselin houkuttelevuutta ripottelemalla kookossokeria vähän sen päälle, jolloin se kelpasi taaperollekin. Tein ohjeen kolminkertaisena, liiottelin vähän marjojen kanssa ja pakastin osan kiisseliä.

Kiisselin voi tehdä myös ilman perunajauhoja jättämällä ne kokonaan pois. 

Jatkan muuten ei niin tavallisten ruokien parissa piakkoin.

Kävin nimittäin syömässä etanoita ja simpukoita perjantaina.

Lue myös muita ruoka-aiheisia postauksiani:

Inkivääri-sitruunajuoma ja mulperimarjat

Kuinka tutustuin rooibokseen: sen 4 parasta puolta ja vinkkejä valmistukseen

Punainen linssikeitto vie helposti sydämen

Taaperon soiva kanakeitto

Avokado- suklaamousse