5 x MIELENKIINTOINEN METSÄKIRJA eli miten saada metsästä mielenrauhaa sisätiloissa

Metsäkirjat

On kai jo sanomattakin selvää, että haen mielenrauhaa metsästä. Aina kun menen metsään päälleni laskeutuu outo rauha. Ikään kuin olisin tullut kotiin. Tänään huomioni kirjakaupassa kiinnitti metsäkirja, joka käsitteli sitä mitä ihmisessä tapahtuu, kun hän menee metsään. Siitä tulikin mieleeni listata TOP5 metsäkirjat, jotka pitäisi lukea.

Koska en voi, enkä halua raahata yhtään rakkaista metsistämme tänne sisälle, niin pitää minun hankkia mielenrauhaa metsäkirjoista. Koska lukeminen on lapselliseksi ruvettuani vähentynyt radikaalisti, olen viime aikoina kuunnllut joitakin kirjoja Bookbeatin kautta.

Eksyin jo ajatuksissani taas raiteilta Paulo Coelhoon asti ja tuli jo vähän ikävä hänen kirjojaan. En ole nimittäin keneltäkään muulta kirjailijalta lukenut niin montaa teosta kuin Coelholta ja yleensä olenkin rakkailta sisariltani saanut jonkun Coelhon teoksista joululahjaksi tai sitten sen ihanan kalenterin, johon aion ehkä palata vuoden 2018 ajaksi. Coelho on toden totta antanut minulle paljon voimaa elämäni varrella ja auttanut ymmärtämään asioita.

Mutta tänään en tullut tänne puhumaan Coelhosta, vaan metsäkirjoista, joita minulla on ihan liian monta lukematta.

Lukemattomat metsäkirjat TOP5

Metsäkirjat

/\ Peter Wohlleben: Puiden salattu elämä

Kirja on tietokirja ja kertoo puista ja niiden tunteista; miten ne kommunikoivat keskenään ja välittävät toisilleen viestejä. Kirjoittaja on metsänhoitaja, joka kertoo kirjassa myös uusista puihin liittyvistä tieteellisistä havainnoista ja omasta suhteestaan luontoon.

Kirjoitin tästä kirjasta jo alkuvuodesta, mutta niin vaan se vielä jossain netin syövereissä, kirjaston, kaupan tai lainaamon hyllyllä odottaa minua. Koska näen ympäristön ja luonnon muutenkin elävänä ja sielukkaana ystävänä, jota tulee kunnioittaa ja kohdella kauniisti, on tämä ensimmäisenä listallani.

/\ Ville Suhonen, Hannu Siitonen ja Mikko Pöllänen: Metsän tarina

Kirjassa käsitellään ihmisten muinaisia metsäkokemuksia ja myyttisiä uskomuksia. Kirjassa pääosaa näyttelee metsänasukit: eläimet, pieneliöt, kasvit, kivet ja kalliot. Kirja perustuu samannimiseen menestyselokuvaan.

Myös tämä on ollut mielessä pitkään ja taaperoakin saattaisi elokuva jo vähän kiinnostaa. Melkein jo mielessäni uppoudun tuohon sohvannurkkaan tuijottamaan telkkaria tai lukemaan kirjaa. Katson tosi harvoin telkkaria ja sen möly enimmäkseen ärsyttää minua, mutta Metsän tarina voisi nostaa sen uudelleen arvoonsa.

Metsäkirjat

/\ Katri Kirkkopelto: Soiva metsä

Soiva metsä on elämyksellinen aikamatka Jean Sibeliuksen maailmaan kuvan, tekstin ja musiikin avulla. Kirjan herkkä kuvitus ja teksti ovat Katri Kirkkopellon käsialaa.

Tähän olen iskenyt silmäni ja käteni monta kertaa kirjakaupassa, vaan en ole vielä kotiuttanut. Olisi varmasti aivan ihanaa katsella kuvia taaperon kanssa ja tanssia klassisen musiikin tahtiin. Myös kirjojen kohdalla mietin aika tarkkaan, että mitkä niistä ostan ja tämä voisi olla yksi niistä. Toimisikohan nukkumaanmeno klassisen musiikin tahtiin?

/\ Erkki Lähde: Näe metsä puilta

Professori Erkki Lähde ottaa kantaa länsimaisen ihmisen piittaamattomaan ja lyhytnäköiseen ahneeseen toimintaan ja tuo kirjassaan esille nykymenoa parempia vaihtoehtoja. Kirjailija on kirjoittanut useita metsäluontoa ja sen luonnonmukaista hoitoa kuvaavia suurelle yleisölle tarkoitettuja kirjoja.

Tämä kirja vakuuttaa briefillään ja ansaitsee siksi paikkansa luettelossa. En ole kyseisen kirjailijan tuotantoon tutustunut aiemmin, mutta kirjan lupaama avara ajattelu laatikon ulkopuolelta saa mielenkiintoni heräämään.

/\ Kimmo Ohtonen: Karhu – Voimaeläin

Luontotoimittaja Kimmo Ohtosen teos, jossa karhutietous ja metsänpojan kasvutarina ja upeat luontokuvat kietoutuvat vaikuttavaksi kokonaisuudeksi.

Ohtonen on lahjakas ja mielenkiintoinen luontopersoona. Vaikuttavat luontokuvat ja oma elämänkerrallinen ote tekevät kirjasta mielenkiintoisen.

Metsäretkellä

Ja niin, sitten on vioelä se kirja, joka aloitti tämän koko blogitekstin En muista enää sen nimeä, enkä löytänyt kirjaa googlettamalla. Täytynee siis kävellä takaisin kirjakauppaan.

Lue myös muita metsäaiheisia postauksiani:

PUURORIESKAT PIHLAJANMARJOISTA

PIHAPUISSAMME ASUU ALIARVOSTETTUA SUPERRUOKAA - PIHLAJANMARJOJA

MIETTEITÄ JA KUVIA METSÄRETKILTÄ

NIIVERMÄEN LUONTOPOLKU: Sinisiä pisteitä seuraamalla ei voi eksyä