Muotoilusta & sisustuksesta


Visuaalisuus on aina ollut osa persoonaani. Kerroinkin tuossa yhdessä postauksessa (KLIK!), miten rakastuin äidin pallokorvakoruihin joskus ala-asteella. Niihin aikoihin ihailin myös oransseja farkkujani ja kukallista talvitakkia, joka sopi niin suloisesti housujen väriin. Muistan miten yhdessä minulle osoitetussa kirjeessä oli neonkeltainen sydäntarra. Se teki vaikutuksen.

Olen aina ollut hyvä takertumaan yksityiskohtiin. Koko pienen ikäni olen asetellut tavaroita niin, että ne ovat mielestäni täydellisessä harmoniassa tai hallitussa kaaoksessa pikemminkin. Olen rakastanut sitä niin paljon, että vaikka koko muu huone/ asunto on ollut kuin ydinpommin jäljiltä, on siellä aina ollut vähintään yksi pieni kohta ojennuksessa. Siksi kotini ei koskaan ole tiptop, koska unohdun aina vahingossa tunniksi tai pariksi siirtelemään magneettejaa tai kehittelemään värikoodeja vaatekaappiin.

Sain lukiossa kuulla, että muotoilu on olemassa alana ja aloin tutkia sen suuntautumismahdollisuuksia. Kun tieni veikin sitten sirkuskouluun, jäi ajatus muotoilusta hetkeksi taka-alalle, vaikka tiesin kyllä aina, että tulen vielä etsimään tietäni siitä maailmasta. Hain muutamana vuonna eri ammattikorkeakouluihin muotoilun pääsykokeissa, mutten päässyt sisään. Päätin sitten alkaa treenaamaan pääsykokeisiin, ja puolivahingossa päädyin tänne Kouvolaan opiskelemaan muotoilua. Se tie on ollut jo hetken päätöksessä ja tulevaisuus taas auki. Järjestimme opinnäytetyönä pop-up sisutustapahtuman täällä Kouvolassa ja suuntauduin eniten sisustusstailaukseen monipuolisessa koulutusohjelmassamme.

Opiskelujeni jälkeen ennen Pisaran syntymään, olen toiminut visualistina sekä kenkä- että vaateliikkeessä. Ne olivat mielenkiintoisia ja hyviä vuosia. Kaikki varmaan tiedätte, että muodin parissa meno on ripeää. En ole itsekään ollut sen jälkeen enää niin etana. Pidin siitä, että sain järjestellä vaatteita ja kenkiä harmonisesti väreittäin. Esillelaitolla on valtava merkitys ihmisten ostokäyttäytymisessä. Visuaalisesti asetellut tuotteet ovat siis musiikkia silmilleni, ja kehityin kyllä valtavasti visualistin työssä niiden vuosien aikana.

Omassa tyylissäni kohtaavat kaksi erilaista maailmaa ja toivon, että juuri se tekee tyylistäni uniikin. Tyylini on luonnonläheinen, boheemi, leikkisä ja aavistuksen skandinaavinen niin pukeutumisessa kuin sisustuksessakin. Voisin kuvailla niin koko elämäntyyliäni. Sisustuksessa suosin luonnollisia materiaaleja, rakastan valoa ja raikkautta, etsin seesteisyyttä ja yksinkertaisuutta, mutta samalla haluan kylpeä väreissä, kieriä kimalluksessa, asua huvikummussa ja leikkiä metallilinnuillani. Tavarat ja asetelmat saavat kertoa tarinoita ja laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Unelma asunnossani on isot ikkunat ja avara pohjaratkaisu. Se sijaitsee kalliolla veden äärellä ja siinä on suojattu terassi. Pitääkin laittaa taas lotto vetämään. Tarvitsen vain sen verran tilaa, että kissat ja me mahdumme elämään sulassa sovussa ja on yksi huone, jonka oven voi vetää kiinni, jos mieli alkaa myrskyämään.

Arvostan erityisesti suomalaista ja pohjoismaalaista muotoilua sekä kestävää kehitystä, siksi suosin myös second hand shoppailua. Tykkään monipuolisista ratkaisuista sisustuksessa, innostun nerokkaista keksinnöistä ja kehittelen myös itse esineille erilaisia käyttötarkoituksia.

Viime aikoina olen ahkerasti tyhjennellyt kaappeja, sillä mittani on täyttynyt ylimääräisistä tavaroista, enkä tällä hetkellä ymmärrä mitä järkeä on säilyttää valtavia määriä esineitä, joita ei ikinä käytä. Olen hävittänyt tavaraa ja laittanut osan kiertoon, siltikään en koe menettäneeni mitään, vaan lähinnä mietin, että mikä ihme minua on vaivannut, kun olen säilönyt niin paljon tavaraa kotiini. Esineet pääsevät joko rakastavaan kotiin jatkamaan elämäänsä tai lepäämään hylättyjen tavaroiden hautausmaalle, eivätkä nyhjötä yksinäisenä itkemässä varaston nurkassa.

Olen kerännyt tässä matkalla muutaman allergian ja yliherkkyyden matkaani, joten suosin nykyisin materiaaleja, jotka keräävät vähiten pölyä itseensä. Tykkään myös tiedostaa valintojeni seurauksia niin sisustuksessa kuin elämässä ylipäänsä, joten ajattelen sisustusasioita myös terveellisyyden, voiko huonekaluja ja maaleja kutsua terveellisiksi?, eettisyyden ja kemikaalien kannalta.  Arvostan niitä periksiantamattomia ihmisiä ja ammattilaisia, jotka ottavat selvää asioista ja jakavat tietonsa eteenpäin.Täydellinen en näissäkään pyrkimyksissäni, niin kuin en missään muissakaan asioissa ole, saan vaan sisäistä rauhaa hakiessani tietoa, jotta voin perustella hankintojani itselleni ja elää oman filosofiani ja kauneuskäsitykseni mukaan. Se on minulle tärkeää! Myös funktionaalinen tyylisuuntaus kiehtoo minua, joten toivoisin voivani tulevaisuudessa kehittää oman asuntonikin sisustusta enemmän funktionaaliseen suuntaan. Kunpa saisin yhdistettyä kauneuden, käytännöllisyyden, leikkisyyden ja luonnollisuuden omassa kodissani.

Seuraan trendejä minkä ehdin ja yritän pysyä muutenkin kartalla designmaailman menosta, mutta itselleni rakennan kotia, joka kertoo meidän tarinaamme. Yksinkertaiselle pohjalle on helppo räiskiä värejä, ja trendejä voi sitten tarpeen tullen käyttää mausteena kokonaisuudessa. Luojan kiitos vaikuttaa siltä, että yksilöllisyys ja persoonallisuus tekevät taas tuloaan, pysyn kerrankin aallonharjalla, vaikkei se kyllä varsinainen tavoitteeni ole ikinä ollut.

Raikkaus, leikkisyys, luonnollisuus ja riittävyys on neljä sanaa, joiden ympärille haluan kotini sisustuksen tai oikeastaan koko elämäni rakentaa.