Niivermäen luontopolku - Sinisiä pisteitä seuraamalla ei voi eksyä

Niivermäen luontopolku
Niivermäen luontopolku

Niivermäen luontopolku Kouvolassa on oiva mahdollisuus päästä metsänsiimekseen keskellä taajamaa. Rapakivikalliot ja saniaiskasvustot tuovat jylhyyttä ja sademetsä fiiliksiä retkeilijän matkaan. Kuusikon lomassa viihtyvät jalot lehtipuut ja lahopuut ikään kuin todistelevat alueen arvokkuutta.

Millaiselta 2014 avattu luontopolku näytti reppuilevan parivaljakon – äiti, taapero ja tula – silmin? Sen kuulette nyt!

Niivermäen luontopolku lähtee liikkeelle Kauppakeskus Veturin kupeesta parkkipaikalta, jonne on keskustasta matkaa noin kolme kilometriä. Pöllökään ei voi eksyä, varsinkaan jos sattuu parkkeeraamaan auton oikein päin parkkipaikalle, sillä kyltit kertovat varsin selväsanaisesti mihin kannattaa suunnata.

Niivermäen luontopolku
Niivermäen luontopolku
Niivermäen luontopolku

Polkuun pääsee orientoitumaan lyhyen hiekkatiepätkän avulla, ah mitä linnunlaulua se minulle tarjoilikaan, ja Kaarne- korppi tervehtii iloisesti pieniä vierailijoita heti sisääntulon opastaulussa. 

Muutkin lapsiperheet olivat saaneet hyvän idean lähteä rentoutumaan Niivermäkeen, joten me vastarannan kiisket lähdimme taivaltamaan polkua väärinpäin. Herranjestas onhan se nyt suomalaisen luonteen vastaista kävellä muiden perässä. Saatikka nyt lähteä samaan suuntaan muiden kanssa. 

Niivermäen luontopolku ja siniset pisteet
Niivermäen luontopolulla voi seurata sinisiä pisteitä

Sinisiä pisteitä seuraamalla ei voi eksyä. En tosiaan ole mikään hardcore- vaeltaja, suomalaiseen luonteeseen kuuluu myös heti ensin kertoa mitä ei osaa, joten näiltä kevyiltä poluilta aloittaminen on helppoa. Parin kilometrin lenkki on kiva kiertää vaikka lasten kanssa ja Kaarne- korpin bongauskortin voi tulostaa kotona ja täyttää joko retkellä tai kotona valmiiksi.

Niivermäen luontopolun pitkospuut
Niivermäen luontopolun lahopuut
Niivermäen luontopolun marjavarpu

Jos kulkee vastavirtaan, saa kallioita ihailla heti alkumatkasta. Allekirjoittaneeseen jylhät kalliot tekevät aina suuren vaikutuksen. Vaikka Niivermäen kallioiden seassa, ei ehkä ihan tunne olevansa pieni pala keskellä kaikkeutta, muistuttavat ne silti hienolla tavalla ympäröivän luonnon arvokkuudesta. Suomalaiseen luonteeseen kuuluu myös aina vertailla asiaa kuin asiaa parempaan vaihtoehtoon.

Niivermäen luontopolun pitkospuut pitävät heikommankin miehen tiellä ja ohjaavat kulkijaa oikeaan suuntaan. Matkalla voi pysähtyä ihailemaan luonnon omia lahopuutaideteoksia ja heikkopäisimmät, kuten minä, saavat pilkettä sydämeen ihan tavallisista marjan varvuista.

Niivermäen luontopolun yleisnäkymä

Yleistunnelma luontopolulla on kuusinen, mutta sehän vaan luo hyvät olosuhteet oravien bongaukselle. Meitäkin tervehti kaksi heti alkumatkasta. Annetaan siis kaikki kunnia areaa vallanneille vaatimattomille kuusille, sillä ne vain pitävät huolta oravista ja valvovat retkeilijöiden matkaa. Myös vaatimattomuus sopii suomalaiseen luonteeseen.

En tainnut vielä kertoa, että taapero nukahti alkumatkan pienen kävelyn jälkeen selkääni. Niin käy melkein aina ja voisin pitää sitä jo parivaljakkomme tavaramerkkinä. Juuri, kun olin taas nääntymäisilläni taaperon painosta, bongasin kuusien välistä luontotornin, jossa pääsin vähän huilailemaan.

Niivermäen luontopolun lintutorni
Niivermäen luontopolun lintutorni
Niivermäen luontopolku
Niivermäen luontopolku

Tornista bongailin kaarnoja ja oksia sekä nautin sinne käyvästä raikkaasta tuulesta. No nyt alkaa kuulostaa ihan vanhalta suomi-filmiltä. 

Vaihdoin pari sanaa mainioiden lasten kanssa, jotka tulivat torniin hiukan jälkeemme ja ajattelin joutuvani vielä samaan pinteeseen kuin heidän vanhempansa, joille lapset esittivät kiperiä kysymyksiä.

Niivermäen luontopolulla
Niivermäen luontopolun penkki
Niivermäen luontopolku selfie

Kavuttuani alas lintutornista, yritin ottaa sopivan penkin bongattuani kuvaa meistä. Noh, huomaatte varmasti lopputuloksen. En ole koskaan ollut mikään selffieidenottaja, mutta olen nyt tässä blogitaipaleen varrella yrittänyt opetella sitä, koska minusta on ainakin kiva lukea blogeja, joista tiedän millainen henkilö niitä kirjoittaa. 

Olen haastanut itseäni myös omien kuvien julkaisussa. Olen kriittinen naamani suhteen, mutta viime aikoina on vähän vähempikin saanut kelvata, niin kuin nyt esimerkiksi tämän postauksen kuva, sillä jos odotan täydellisiä mallikuvia niin odotan niitä seuraavaan elämään. Ja onhan se nyt reilua esiintyä täällä itsensä näköisenä, joten naamani saa myös näkyä täällä ihan tavallisena silloin tällöin, vaikka mieluummin kyllä julkaisen esteettisiä kuvia.

Kaareva kuusi Niivermäen luontopolulla
Kivi Niivermäen luontopolulla
Niivermäen luontopolun portaat
Niivermäen luontopolun portaat

Bongasin vielä ennen pois lähtöämme aaltoilevaa hiekkaa ja notkahtaneen puun. Sen jälkeen taisin kipitellä portaita alas takaisin lähtöpaikalle.

Tiedättekö? Hyttysvoidekokeiluni eivät ole edenneet yhtään mihinkään, mutta kerkeäähän tänä kesänä vielä tulla pimeitä syysiltoja, jolloin verenhimoiset narisijat ovat saalistamassa pahaa aavistamattomia kansalaisia.

Tunsin hirveää syyllisyyttä, kun luin jonkun jutun, että blogien lukijat saattavat kokea, että bloggaajat kaunistelevat asioita. Mietin näitä hehkutuksiani milloin mistäkin. Ja kuulkaa, se on totuus. Saan valtavasti iloa hyvin järjestetyistä tapahtumista, toimivista tuotteista ja havunneulasista. En minä tänne tule mistään huonoista jutuista tai tapahtumista narisemaan, jos sitä ei edellytetä. Tietäkää, kirjoitan silkasta ilosta ja koska kukaan ei ole yhtäkään postausta minulta vaatinut, vaan ihan omasta tahdostani näitä tänne kirjoittelen, ei täällä toistaiseksi kuulla narinaa kuin omasta elämästäni.

Suomalaiseen luonteeseen kuuluu selitellä postiivisuutta!

Niivermäen luontopolku selfie

Niivermäen luontopolku on hieno päiväretkikohde oikeastaan kenelle tahansa luonnonrauhasta nauttivalle. Sinne on helppo tulla Kouvolan keskustasta (3km matkaa) ja jos matkanvarrella haluaa nauttia eväitä, niin ne voi ostaa matkan varrelta kauppakeskus Veturista. Lenkki (2km) on hyvänpituinen myös lasten kanssa retkeilevälle ja maasto on helppokulkuista kaikenkuntoisille retkeilijöille.

Tässä vielä hyödyllisiä linkkejä Niivermäkeen aikovalle:

/\ Yleistietoa Niivermäestä – Visit Kouvola

/\ Kaarnen bongauskortti lapsille

/\ Opas luontopolulle

Lähtiessämme erämessuilta oli automme viereen pudonnut Kouvolan kaupungin opus 11 luontopolusta ja olin sillä sekunnilla täysin varma, että universumi yrittää puhua minulle. Voi siis olla, että parivaljakkomme seikkailee muillakin Kouvolan luontopoluilla vielä kuluneen kesän aikana. 

Tavataan taas luontopoluilla!

Lue myös muita retkipostauksiani:

Lähiretkeilyä Kuusankoskella: Hyvä mieli voi joskus löytyä ihan läheltä

Starboxin bloggaajatapaaminen: Kymijoki, kirjoitusvinkkejä, käärme, kirkko ja kahvia

Nähtävyyksiä Repovedellä - Itkevä puu ja vinkkaava kiinalainen

Rakkautta ja piparkakkuja Tertin kartanossa