Nokkossipsit ja asiat jotka tekevät nokkosesta niin erinomaisen

Nokkoset, luonto, retki

Viime vuonna keitellessäni kuusenkerkkäjuomaa tein päätöksen, että tulevana vuonna jatkan villiyrttiharrastustani. Päätin tutustua ainakin yhteen uuteen yrttiin ja viime viikolla lähdimmekin nokkosretkelle. Nokkosesta on helppo aloittaa villiyrttiharrastus, sillä sitä on aika hankala sekoittaa muihin kasveisin.

Hanskat käteen ja nokkosjahtiin!

Missä nokkoset lymyilevät ja milloin ne kannattaa kerätä?

Nokkosten kuivatus

Eikös tunnukkin, että nokkosia kasvaa joka puolella? Ojanvarsilla, pihoilla, aukioilla, joutomailla, pelloilla ja rannoilla. Mutta kun lähdet niitä etsimään, voi löytäminen olla hankalaa. Kävimme aukioiden reunalla, ojan varsilla ja metsissä. Napero pääsi kärryillään maastoilemaan. Kävelin puolet matkasta puskissa. Onneksi oli kiva kävellä aurinkoisessa ilmassa ja Napero bongaili perhosia minkä kerkesi. Alan kutsua häntä Naperoksi, koska pian hän on kolme.

Nokkosten keräämisen aika on nyt. Ne ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Jos omistat oman nokkospellon voit pidentää kasvukautta leikkaamalla niitä säännöllisesti. Oma nokkospelto on yksi tulevaisuuteni tavoitteista – ihan pieni. Ihan pieni asunto tai talo ja ihan pieni nokkospelto. Lopulta löysimme keruukelpoisia nokkosia yhden aurinkoisen aukion laidalta.

Syötäväksi nokkosia ei kannata ottaa ihan tienvierestä, sillä saasteet voivat kulkeutua kehoon niiden mukana. Nokkosta ei myöskään kannata kerätä liian reheviltä kasvupaikoilta, sillä ihmiselle haitallinen nitraatti lisääntyy niissä liian rehevissä maastoissa.

Nokkossipsit ja asiat jotka tekevät nokkosesta niin erinomaisen

Miten nokkossipsit valmistuvat

Nokkoset ovat olleet rohtokasveja iät ja ajat. Itse olen erityisesti raudan perässä, jota nokkoset sisältävät enemmän kuin pinaatti. Jahtaan myös verenpainetta tasapainottavaa vaikutusta. Kalsiumin, magnesiumin, fosforin ja kaliumin sanotaan viihtyvän nokkosissa yhtälailla. Nokkoset sisältävät myös vitamiinejä (A,E ja C) ja folaattia merkittävän määrän.

Nokkosta voi käyttää yrttinä ja lisukkeena ruoassa. Ja siemeniä voi kerätä loppu syksystä. Ne sopivat lisukkeeksi lähes kaikkiin ruokiin. Minulla oli kuitenkin mielessä nokkossipsit ja löysinkin pieniä nokkosia, jotka sopivat hyvin sipseiksi. Nokkossipsit ovat aika helppoja valmistaa.

Tässä ohjeet:

/\ Leikkaa nokkosista lehdet pois. Pienet nokkoset voi myös halutessaan käyttää kokonaisena.

/\ Huuhtele saasteet ja ötökät alas viemäristä. Ne voi ravistaa jo ulos, jos ötökätkin mielestäsi ansaitsevat toisen mahdollisuuden. Niiden ruokaahan tässä oikeastaan ollaan taas viemässä.

/\ Kuivata lehdet keittiöpyyhkeen päällä ja laita ne kulhoon öljyn kanssa. Kaikissa ohjeissa puhutaan rypsiöljystä. Olen kapinallinen ja käytän aina oliiviöljyä. Niin myös sipseihin.

/\ Sekoita lehdet öljyssä ja lisää sekaan sormisuola. Öljyämisen ja suolaamisen voi tehdä myös suoraan pannun päällä. 

/\ Jos elät suolanatsi kautta, voit käyttää A. Vogelin vähäsuolaista suolaa. Ihan hyvä vaihtoehto!

/\ Laita sipsit 150 asteiseen uuniin 5-6 minuutiksi. Varo etteivät ne pala.

/\ Nosta sipsit kulhoon ja nauti.

nokkossipsit, kasi

Ajattelin lähteä ehkä jo viikonloppuna toiselle kierrokselle. Saaliin haluaisin tällä kertaa säilöä pakastimeen, josta voisin käyttää nokkosia talven mittaan smoothie'eissa ja teessä. Ehkä siis puhun täällä vielä ryöppäämisestä, kuivaamisesta ja muusta yhtä tärkeästä. 

Koska olen verenpainepäissäni jättänyt sipsit kaupan hyllylle (syön niitä ehkä juhannuksena seuraavan kerran), tulee näitä syötyä varmaan toisenkin kerran tänä kesänä. 

Suosittelen, nokkosretkeä ja -sipsejä <3

Lue myös:

Lähimatkailulähettiläät - Muuallekin kuin metsään

Ulkotreenivinkkejä kevääseen /\ Keskiviikko- lehti

Bloggaajatapaaminen – Ruusukahviriippuvuutta ja puun istutusta Tertin kartanossa