Nokkosten ryöppäys ja pakastaminen

Nokkosten ryöppäys ja pakastaminen

Kun nyt nokkosmetsään päästiin, niin kävin siellä toisenkin kerran. Tällä kertaa aikeenani oli poimia pieni erä nokkosia ja pakastaa ne. Edellisestä nokkospostauksestani tein nokkossipsejä ja hankin tietoa nokkosen hyvistä puolista.

Löysinkin pihapuun alta oikein hyvän nipun nokkosia ja katkottuani ne ryhdyin toteuttamaan aiettani ja googlettelemaan miten pakastaminen onnistuu. Pitäisi varoa mitä sanoo, sillä edellisessä postauksessa heitin ilmoille varovaisen toiveen omasta pienen pienestä nokkospellosta ja toiveeni toteutui aikaisemmin kuin uskoinkaan.

Miten nokkoset ryöpätään?

Nokkosten ryöppäys, nokkoset

Kun sain nipun nokkosia pöydälleni huuhtelin ne ja valutin lävikössä. Tätä ennen olin laittanut ison kattilallisen vettä kiehumaan. Kun vesi kiehui upotin nokkoset veden alle ja annoin niiden kiehua hiukan alle viisi minuuttia. Nokkoset muuttuvat ryöpätessä syvänvihreäksi ja niiden tilavuus pienenee.

Seuraavaksi otin nokkoset pois kattilasta ja huuhtelin ne nopeasti kylmässä vedessä kuten kuuluu. Annoin niiden kuivua lävikössä ja aloin suunnitella pakastamista.

Nokkosten pakastaminen – helpommin sanottu kuin tehty

Nokkosten pakastaminen
Nokkosten pakastaminen

Ohjeiden mukaan nokkosista tulee ennen pakastamista puristaa pois ylimääräinen vesi. Nokkosten tilavuus pienenee merkittävästi ryöppäyksessä ja ne voikin pakastaa joko laakeaan astiaan levyksi tai murskata ja laittaa pieniksi annoksiksi jääpala muottiin. 

Meiltä ei löytynyt yhden yhtä laakeaa astiaa, eikä jääpalamuotteja. Silmäilin astioita ja mietin mihin ihmeeseen ne nokkoset laitan. Aluksi ajattelin olla päättäväinen ja pakastaa ne ilman muovia, mutta kun huomasin tehtävän olevan mahdoton annoin periksi ja päätin laittaa ne pakastepussiin. Pakastepussi oli ainut järkevä asia, joka asunnostamme löytyi. Halusin nimittäin pakastaa nokkoset pikkuruisiin annoksiin, sillä aion käyttää ne smoothie'eisiin tai munakkaaseen. 

Ja sydämeni pääsi sitten lepotilaan, kun luin jostain, että muovista ei vapaudu jäätyneisiin marjoihin mitään haitallisia kemikaaleja. Ihan niin kuin koko muussakin elämässä, niin uskon, että myös muovien ja kemikaalien kanssa pienikin teko voi olla tärkeä. Ja pieniä tekoja tekoja voi tehdä aina kun mahdollista, vaikkei koko maailman kemikaaleja pystykkään kontroloida.

Leikkasin pakastepussin 12 osaan ja tein pieniä nyyttejä nokkosista. Päätin saksia ne pieneksi mössöksi, jotta ne talttuvat paremmin pusseihin. 

Sinne ne sitten menivät. Pakastimeen odottamaan, että pääsevät takaisin luonnon kiertokulkuun.

Kuulen jo nokkosmetsän kutsun

Nokkosten pakastaminen

Mitä tahansa keräänkin niin yritän miettiä tarvetta niin, että kerättävistä riittää seuraavalle talvelle juuri ja juuri. Ehkä pisaran voin kerätä ekstraa, jos haluan muistaa jotakuta yrttejä tai marjoja arvostavaa ystävääni tai läheistä. Ajattelen kuitenkin, etten halua montaa vuotta säilöä mitään pakastimessa, koska luulisin, että mitä kauemmin pakasteita säilöö, sitä enemmän niistä katoaa ravintoarvoa ja vitamiineja. 

Haluan vielä kerran lähteä nokkosmetsälle, sillä kuivatuksen kokeilu kiinnostaa myös ja haluaisin vielä muutaman nyytin pakastimeen, sillä minulla on tunne, että nokkoset katoavat aika nopeasti smoothien sekaan. 

P.S Viime vuonna tein hyvää kuusenkerkkä-appelsiinijuomaa