Nuuksion kansallispuisto – Matkalla liito-oravien valtakuntaan

Nuuksion kansallispuisto, vaeltajat, luonto

Suuntasimme nelipäisen retkikompaniamme kanssa sunnuntaina kahden yön retkelle liito-oravien valtakuntaan eli Nuuksioon, jonka tunnukseksi onkin valittu tuo harmaa, isosilmäinen liitäjä. Järvet, metsät, kalliot ja suot lumoavat retkeilijän ja puisto on oiva kohde viikonloppu- tai päiväretkeilyyn. Vastaan käveli myös koiran ulkoiluttajia, joten lähellä asuville puisto toimii päivättäisenä harrastuskohteena.

Nuuksio on varmasti yksi Suomen keskeisimpiä luontokohteita ja itsellänikin on ollut jo kauan ajatus vierailla siellä. Jo tämän blogin toisessa postauksessa puhuin miten aion tulevaisuudessa valloittaa myös kansallispuistoja. Enemmän tässä on kyllä lähimetsiä koluttu ja Repovedellä vierailtu silloin tällöin, mutta onneksi ihan äskettäin tuli ne päivät, kun pääsin Nuuksioon.

Nuuksiosta on kirjoitettu paljon ja listaankin nyt tähän alle muutamia hyviä sivuja, joista tietoja voi etsiä:

/\ Luontoon.fi – Nuuksion kansallispuisto

/\ Retkipaikka – Tunnetko jo korpimetsien tuoksun

/\ Suomen luontokeskus Haltia – Nuuksion kansallispuisto

Miten Nuuksioon oikein pääsee?

Nuuksio, bussi, kansallispuisto
Nuuksio, kansallispuisto, bussit
Bussi Nuuksion kansallispuistoon

Mikäli onnistut pääsemään junalla tai bussilla Espoon keskukseen tai Leppävaaraan voit bongata sieltä bussin kohti Nuuksiota.

/\ Luontoon.fi on kirjoittanut hyvän artikkelin kulkuyhteyksistä. 

Hyppäsin 238:n kyytiin, jonka hellässä huomassa matkustin Siikaniemeen, jonne ystäväni lupasivat tulla vastaan. Espoon keskuksesta taas pääsee kansallispuiston Itä- ja Pohjoisosaan.

Bussissa oli paljon jengiä ja hetken jo kerkesin ajatella oliko mielikuvani siitä, että loppujen lopuksi olen bussissa yksin väärä. Kun viimeisenä ja yksinäisenä hyppäsin illan hämärissä ulos bussista keskellä ei mitään, tunsin hetken itseni yksinäiseksi vaeltajaksi, kunnes matkaseuralaiseni saapuivat remuamaan pysäkille.

Mitä kannattaa ja ei kannata ottaa varusteiksi yönyliretkelle kansallispuistoon?

holma-Saarijarvi, teltta
Nuuksio, tonyliretki, varusteet

Huomioikaa, että puhun nyt kokemuksen syvällä rintaäänellä, sillä olen tämän toisen kansallispuisto retkeni lisäksi nukkunut Repovedellä, takapihalla ja leirintäalueilla sitäkin enemmän :D.

Suunnittelimme yhdessä mukaan tarvittavat varusteet, ettei kukaan kantaisi turhaa painoa mukanaan.

/\ Teltta ja pressu sen alle

Ainakin keväällä teltta ja pressu sen alle ovat ensiarvoisen tärkeitä, jos ei nuku riippumatossa tai omista tulviviin olosuhteisiin suunniteltua telttaa. Itse ostin Tokmannilta Craftin pressuja teltan alle, sillä ystäväni toivat teltat, eikä keneltäkään kotoa pressuja löytynyt.

/\ Makuupussi

Miten paljon, varsinkin retken alussa, toivoin, että olisin omistanut kevyen, kompaktin ja lämpimän makuupussin. Tyydyin raahaamaan mukanani paremmalta puoliskoltani lainaamaa armeijan jättimakuupussia, sillä varsinkin tällä hetkellä myös vilukissan ominaisuuksia kantaessani, en suostunut ottamaan kesämakuupussia ja paleltumisriskiä mukaani.

Makuupussi ajoi kyllä asiansa ja hoiti tehtävänsä erinomaisesti. Ei pallellut.

varausteet, yonyliretki, Nuuksio
Nuuksio, yonyliretki, varusteet

/\ Vaatetus

Vaatetus riippuu tietenkin säästä ja ainakin ei niin kokeneena ja ei niin hyviä retkivarusteita omaavana sen arvioiminen oli aika vaikeaa. Minulla oli ajatuksena ostaa merinovillakerrasto alusvaatteiksi, mutta päädyin kuitenkin rahapulassani ja kesäajatuksien velloessa päässä panostamaan päällisvaatteisiin. 

Ja kuten kunnon retkeilijä tekee, niin valitsin takikseni valkoisen ja vanhan toppatakkini, koska se oli ainut takki neljän takin kokoelmassani, jonka halusin altistaa savulle ja lialle. Voin kertoa, ettei se ollut valkoinen enää vaelluksen jälkeen. Mukaan nappasin myös jokapaikan lapaseni ja puuvilla kaulahuivin, josta voin lähettää sata suukkoa Noshille. Välikerroksena toimi gollegetakki, joka sekin kuuluu joka ainoan paikan vaatteisiini. Iltaisin olin myös kiitollinen toppahousuista, jotka päivällä kulki painona mukana.

Sadetakki valikoitui sääennustusten perusteella myös mukaan ja ilman sitä olisin ollut puolet ajasta märkä koira. Olin kyllä välillä muutenkin, koska toppatakki oli aivan liian kuuma päivisin, mutten tarennut kuitenkaan pelkässä puserossa taivaltaa niin kuin suurinosa retkikunnastamme.

Nuuksio, yonyliretki, varusteet

/\ Rinkka

Koska oma Tansaniassakin matkannut rinkkani on jossain varastossa pölyisenä, päädyin lainaamaan armeijarinkkaa taloutemme toisesta vaatekaapista. Ei se oikein minulle istunut ja kirosin sitä jokusen kerran matkan aikana. On siis aika mennä seuraava retkeä varten kaivamaan pölyinen rinkkani varastosta ja selvittää onko se vielä käyttökuntoinen.

Monesti matkan aikana mietin, että millainen olisi täydellinen rinkka ja se pitää varmasti vielä tämän elämän aikana selvittää. Siinä taas yksi syy olla kuolematta liian aikaisin.

/\ Kengät ja yksi unohtunut asia 

Ollessani töissä kenkäkaupassa, pääsi kenkävarastoni täydentymään vähän liikaakin. Yksi parhaista ostoksista on kuitenkin ollut Eccon vaelluskengät, jotka eivät tuonneet yhtään rakkoa jalkoihin. Vaelluskenkiä ostaessa kannattaa muistaa, että ne tulee sisäänajaa hyvin ennen yönylireissuja, jotta askelmukavuus on taattu, eikä jalat pääse vahingoittumaan. 

No mitä minä unohdin? Pyyhkeen. Kuvassa oleva likainen paita kuitenkin toimitti samaa virkaa, enkä ollut lainkaan pahoillani, ettei pyyhettä tullut mukaan. Varsinkaan, kun en käynyt uimassa niinkuin pari hullua retkikuntalaistamme.

/\ Ja ne tekonahkahousut

Eniten ulkoiluhousuja muistuttavat housut olivat kaapistani löytyneet puoliksi tekonahkaiset housut. Muutamat, nekin ikivanhat, ulkoiluhousut päätyivät roskiin ja kierrätykseen, enkä nähnyt tarpeelliseksi hankkia uusia niin kauan, kun en ole omissa mitoissani. Sitä paitsi hintalaatusuhteeltaan tarpeeksi sopivia housuja ei ole vielä kävellyt vastaan, enkä niitä ole aktiivisesti etsinnytkään. Kesät talvet on menty kaapista löytyviltä ja viime talvena täydensin vaatekaappiani toppahousuilla. Kevyempi ulkoilupuku on seuraavaksi vuorossa. Vesi ei päässyt helposti housujen edestä sisään ja kangas oli tarpeeksi paksua päivisin.

Vaatekaappini todellakin huutaa ulkoiluhousuja, mutta hei, kohtahan on kesä ja voi kulkea pelkissä hameissa ja legginssissä.

Ruoka, Nuuksio

/\ Ruoka

Ruokana mukana oli paljon kuivaruokaa ja sovimme etukäteen mitä kukin tuo. Itse varauduin vielä hedelmillä ja kaikenmoisella muulla, jotka toivat reppuuni painoa. Eniten pelkään nälkäkuolemaa, enkä sietänyt ollenkaan ajatusta, ettei mukanani olisi ollut yhtään tueretta hedelmää tai kasvista. 

Pussikeitot ja- makaronit sekä kaakao ja puuro ajoivat kyllä asiansa retkiruokana, sillä kaikki ruokahan on parempaa ulkoilmassa. Lisäksi kokkasimme makkaraa, papuja, ja perunamuussia sekä grillasimme herkkusieniä ja halloumia.

Ruokavarusteista papukaijamerkin annan Jetboil-keittimelle, jonka senkin lainasin paremman puoliskoni kaapista. Se toimi niin hyvin ja nopeasti, että iski oikein omistushalu ja olisin melkein halunnut nukkua sen vieressä. No parisuhteessahan se menee niin, että kaikki mikä on minun on sinun. Olen siis Jetboilin onnellinen ja ylpeä omistaja, eikö niin? Trangialla, nuotiopaikoilla ja Jetboililla saimme oikein hyvin lämmintä ruokaa ja juomaa.

Ensi kerralla saatan valikoida ruoat vähän paremmin omalta kohdaltani, mutta vain vähän, sillä nälkäisenä ei painavaa reppua jaksa ainakaan kantaa.

Mitä olen oppinut kulkemisesta ja pakkaamisesta?

Nuuksio, Reppu, makuupussi, varusteet

Busseja Nuuksioon ei tarvitse jännittää. Niissä kun sattuu lukemaan pysäkit siellä ylhäällä.

Pakkaamista kannattaa suunnitella hyvin tarkkaan ja rinkkaan kannattaa panostaa ja sitä kannattaa testailla ennen retkeä, koska ylimääräisen tavaran kantaminen ei ole kivaa ei niin sopivalla repulla. Unelma olisi tietenkin omistaa täydelliset retkivarusteet. Hyvät varusteet inspiroisivat retkeilyyn kauemmaksikin ja useammin.

Kävelemällä (Alle 35km) saa kyllä hyvää hyötyliikuntaa ja itselläni parin päivän retki kävi ainakin ihan kuntosalista. Kengät on oltava hyvät lyhyilläkin matkoilla.

Palaan vielä tänne kertomaan lisää retkestämme ja majoituspaikoistamme luontokuvien kera. Nähdään pian!