#olisinpatiennyt että empatia ja herkkyys ovat uskomattomia voimavaroja

olisinpatiennyt
Kuvassa olen juuri saannut ylioppilaslakin. Olin myös edellisenä yönä jakamassa aamulehtiä, joten iltapäivällä piti vähän levätä ennen loppuyön menoja. Minä tein sen ja tiesin, että niin tulee käymään, koska olen vaan aina luottanut onneen ja siihen, että jos oikein yrittää saa haluamansa jotain tietä. #olisinpatiennyt, että ylioppilas todistuksen arvosanat eivät ole ihmisarvon tai viisauden mittari.

Maaret Kallio haastoi viisi tunnettua suomalaista kertomaan mitä he olisivat halunneet sanoa nuorelle itselleen ja samalla kertoa tämän päivän nuorelle. Hän haastoi myös postauksen lukijat kertomaan mitä he/ me olisimme halunneet tietää.

olisinpatiennyt
Kuvassa olen penkkareissa ja olin todella yllättynyt, kun eräs tyttö sanoi, että olen todella kaunis. #olisinpatiennyt, että olen kaikella tavalla kauniimpi ja riittävämpi kuin koskaan uskalsin kuvitella.

#olisinpatiennyt että olen kaikella tavalla riittävämpi ja kauniimpi kuin koskaan uskalsin kuvitella

Olisinpa tiennyt, että ihmisten ilkeiden sanojen ja kummallisen käytöksen taakse kätkeytyy usein huonosti voiva ja jotenkin rikkinäinen ja surullinen ihminen. Olisinpa tiennyt, että olen kaikella tavalla kauniimpi ja riittävämpi kuin koskaan uskalsin kuvitella.

Olisinpa tiennyt, ettei kaikkia uppoavia laivoja pysty pelastamaan, vaan joskus on vain parempi hypätä kyydistä pois ja kroolata rantaan. Jotkut laivat uppoaisivat hitaasti ja tuskallisesti huolimatta siitä mitä teen. Selkäänsä ei kannata kääntää, mutta kaikkia omia voimavaroja ei tarvitse kuluttaa kannattamalla tuhoon tuomittua laivaa. Kaikkia sieluja ei voi pelastaa. Olisinpa ymmärtänyt sen vieläkin aiemmin.

#olisinpatiennyt että ylioppilastodistuksen arvosanat eivät ole ihmisarvon tai lopullisen viisauden mittari

Jos kaikkia puheita kannattasi kuunnella, ei minusta olisi tullut ylioppilasta. Erään opettajan mukaan minun ei koskaan pitänyt päästä englannin ylioppilaskirjoituksista läpi. Läpäisin sen kuitenkin, sillä satuin päättämään, että jos en pääse sitä ensimmäisellä läpi, en kirjoita sitä koskaan. Olisinpa tiennyt, että ylioppilastodistuksen arvosana ei määrittele kielitaitoani, eivätkä arvosanat ylipäänsä ole ihmisarvon tai viisauden mittari.

Myöskään olosuhteet tai tausta eivät määrittele ihmistä kokonaan täällä hyvinvointivaltiossa, sillä huonommistakin tilanteista selvinneitä on niin monia. Olisin säästynyt kuitenkin säästynyt järkyttävältä ahdistukselta ja alemmuuden tunteelta, eikä minulla olisi ollut välttämättä tarvetta todistella puolelle maailmalle, että kyllä tässä pärjätään, jos olisin tiennyt asian aiemmin. Sahasin melkein pääni poikki, mutta onneksi ihmiskeholla on uskomaton kyky uudistua.

olisinpatiennyt
Kuvassa olen kainalossani nukkuu kissa, jonka kanssa kerkesin viettää vain pari vuotta ja jonka kuolemaa surin paljon. #olisinpatiennyt, että empatia ja herkkyys ovat uskomattomia voimavaroja.

#olisinpatiennyt että empatia ja herkkyys ovat uskomattomia voimavaroja

Olisinpa tiennyt, että empatia ja herkkyys ovat uskomattomia voimavaroja. Että vaikka irrallisuuden tunne ja yksinäisyys ovat väistämättä osa elämää, löytyy jokaiselle paikka, johon kuuluu – ennemmin tai myöhemmin. Olisinpa ymmärtänyt, että se paikka on ennen kaikkea sydämessä.

Olisinpa tiennyt, että intohimojensa ja sydämensä seuraaminen on rohkeutta. Olisin saanut vieläkin enemmän voimaa pyrkiä eteenpäin. Luulin, että on luonnollista ja tavallista kulkea omaa tietänsä kunnes ymmärsin, että jotkut maailman voimista ja ihmisistä ovat sitä vastaan.

Ja jos olisin tiennyt, että ihmiset yksinkertaisesti kokevat maailman niin eri tavalla, eivätkä välttämättä halua pahaa, en olisi antanut ympäristön erikoisten sanomisien musertaa minua niin paljon. Olisin ymmärtänyt, että jotkut ihmiset vaan ovat sellaisia, eikä heillä ole tarvetta muuttua.

En tiennyt, että ihmiset pelkäävät itkua ja pitävät sitä heikkouden merkkinä, olin kuvitellut itkemisen olevan vahvuutta, kunnes joku teki parodiaa surumielisyydestäni ja kertoi, että maailmassa hyväksytään ainoastaan leveä hymy. Olisinpa ymmärtänyt, että kaikki eivät ymmärrä, ettei elämässä tarvitse esittää, mutta siitä ei pidä välittää. Epäilen sen jotenkin liittyvän ihmisen omaan tunteiden ilmaisun vaikeuteen. Pillitä Elli pillitä! Olisi jäänyt monet itkut ja surut kätkemättä ja ehkä olisin jo aiemmin ymmärtänyt, että osa ihmisistä haluaa auttaa ja luottamalla ihmisiin voi saada apua ja päästä perille.

Ja viimeisenä, olisinpa ymmärtänyt, että mistään ei ikinä tule valmista, ei urasta, ei ihmisestä, eikä ehkä taloistakaan. Silti kannattaa yrittää ja mennä kohti haluamaansa, sillä ilman toimintaa ei mistään tule edes puolivalmista. Omista onnistumisista kannattaa iloita, itseään kannattaa kehittää ja tulevaisuuteen kannattaa luottaa, sillä se saapuu joka tapauksessa, näytti maailma kuinka harmaalta tahansa.

Olisinpa tiennyt, että elämä on keskeneräinen taideteos – aina!

P.S. Ihmettelin tänään, että missä mielenhäiriössä vaatekaappini on muuttunut pelkästään musta- valko- harmaaksi. Ilmeisesti olen taas valmis näkemään värejä!

P.P.S. Myös Jonna kirjoitti hienon postauksen samasta aiheesta.