Orvokki -asiaa: Mitä olen oppinut orvokeista?

orvokki
Orvokki istutus

Orvokki, yksikin riittää tai okei kaksi. Se on asia, jonka olen oppinut kylmää sietävistä kevään ensimmäisistä istutettavista. Joskus minulla oli tapana ostaa parveke täyteen kukkia ja antaa niiden kuolla. Kuolla siksi, etten koskaan ollut kastelemassa niitä, vaan olin töissä. Urpo! Ja kun en ollut kastelemassa niitä, kukkaparkani saivat nääntyä tulikuumalle parvekkeelle. Olen pahoillani orvokit ja muut mukavat!

Orvokkeja on tänä vuonna vain kaksi. Istutin ne isoon peltipurkkiin. Siinä niiden on hyvä elellä kesä; katsella pihan elämää ja nauttia huomiosta. Lupaan jutella niille aina kun menen ulos ja kannella niitä edes takaisin auringon perässä. Olen muutamana kesänä hämärässä menneisyydessäni myynnyt kukkia ja työskennellyt eräällä puutarhalla.

Rakastin sitä, kun sain olla ulkona ja kerkesin siinä ajassa oppia jotain myös orvokeista. 

Orvokkien istuttaminen
Puutarhuri, orvokki

Orvokki /\ istutus, hoito ja elämä ylipäänsä /\ 7 asiaa

/\ Orvokki ei suutu juurien rikkomisesta. Jos orvokki on rakastunut liikaa istutusastiaansa ja kasvattanut juuret paakuksi sen reunoille, voit hellävaroin rikkoa niitä hiukan. Silloin juuret saavat paremmin vettä ja ravinteita.

/\ Orvokki on optimisti. Se kääntää aina kasvonsa aurinkoon ja viihtyy valoisalla paikalla tai puolivarjossa. Orvokki kääntää kukkansa naaman sinne suuntaan mistä aurinko paistaa. Älä kuitenkaan suututa sitä täydessä paahteessa.

/\ Orvokki kasvaa juodessa. Jos pidät pitkän huiskeista kauloista, anna orvokeillesi paljon vettä. Jos taas haluat pitää ystäväsi kompakteina ja matalina pidä myös kastelu niukkana. Kastelu kerran viikossa riittää.

/\ Katkaise kaula. Poista kuihtuneet kukat varsineen. Jos orvokki villiintyy ja kasvaa liian pitkäksi voi sen leikata alas keskellä kesää. Tadaa, pian se taas ilahduttaa sinua entistä ehompana.

/\ Orvokki ei ole arkajalka. Orvokki ei pelkää kylmää, vaan se kestää jopa viiden asteen pakkasen. Siksi se onkin kevään ensimmäinen istutettava.

/\ Rupea dieetille. Joitakin orvokin kukkia voi syödä. Ne maistuvat kirpeiltä.

/\ Orvokit saattavat antaa toisen mahdollisuuden. Jotkut elävät yhden kesän, toiset kaksi ja sinnikkäimmät sarviorvokit kukkivat useampana kesänä.

Asiallisempaa faktaa orvokeista löytyy ainakin kauniisti Kotimainen- sivustolta.

Orvokki, istutus
Orvokki

Istutettuani orvokkini peltipurkkiin laitoin ne kannon nokkaan. Aamulla hihkuin innosta. Joku oli nähnyt istutukseni erinomaisuuden jopa aidanraosta ja viennyt sen. Pyh sanon minä! Jouduin pettymään. Parempi puoliskoni oli nostanut orvokki istutuksen turvaan lipan alle.

Sain siis pitää orvokkini ja nyt olen kunniallinen kahden orvokin omistaja.

Orvokki, kukka

Lue myös muita ulkoilmaan tai kasveihin liittyviä postauksiani:

Kahville siis!

Mehikasvin kevätasu

Nähtävyyksiä Repovedellä – Itkevä puu ja vinkkaava kiinalainen.