PIHAPUISSAMME ASUU ALIARVOSTETTUA SUPERRUOKAA - PIHLAJANMARJOJA

Pihlajanmarjat

Tiesitkö, että pihapuissamme asuu varsin aliarvostettu terveysmarja, joka sisältää paljon kuitua ja vitamiineja?

Jo loppukesästä alan aistia syystuulen käväisyn kasvoillani ja viimeistään pihlajanmarjojen ilmestyttyä tajuan, että nyt se on menoa. Pidän syksystä ja sateesta. Viileästä ilmasta, joka kertoo uuden aikakauden alusta ja edellisen lopusta. Tänä vuonna siitä, että olen kaksivuotiaan hirviötaaperon äiti <3 ja siitä, että villivihanneskausi on aika laittaa pakettiin.

Keskikesällä poimin kuusenkerkkiä, mutta suunnitelmat voikukan nuppujen paistamisesta ja nokkosten keräämisestä jäivät ensi vuoteen.

Kävin yhtenä päivänä hakemassa tertullisen pihlajanmarjoja pihamme puusta ja olen syönyt niitä muutaman joka aamu c-vitamiinin ja kuidun toivossa.

Pihlajanmarjat

Kun äitini varoitteli tilhien tyhjentävän pihlajanmarjat puusta yhdessä hujauksessa päätimme taaperon kanssa poimia niitä noin puoli desiä talteen. Irrottelimme P:n kanssa marjat tertuista ja kun hän alkoi leikkiä dinosaurusta, joka lyttää marjoja jaloillaan, katsoin parhaaksi pelastaa saaliimme.

Huuhtelin ne hyvin ja pienen kuivatuksen jälkeen, pakastin ne sellaisenaan.

Ajattelin heitellä kokonaisia marjoja pakastimesta mehustimeen tai smoothieseen. Tänään laitoin teehen muutaman aamulla. Mietin pitäisikö kerätä vielä toinen erä ja tehdä makuvertailua.

Sanotaan, että marjat menettävät kirpeytensä, joka tulee niiden sisältämistä parkkiaineista ja sorbiinihapoista, kun antaa ensimmäisten pakkasöiden puraista niitä.

En oikein ole hyytelön ystävä, ainakaan niin paljon, että jaksaisin valmistaa sitä itselleni. Paitsi saan kyllä veden herahtamaan kielelle, jos ajattelen oikein maukasta riista- ateriaa pihlajanmarjahyytelöllä.

Pihlajanmarjojen kuivaus ja niiden jauhaminen rouheeksi kuulostaisi hyvältä tai ehkä voisin valmistaa niistä leipää tai puuroa.

Loisto saalis pihlajanmarjoista

Keräsin muutamia hyviä linkkejä eri resepteistä muistutukseksi itselleni:

/\ Pihlajanmarjojen pakastus ja kuivatus

/\ Leipä, sämpylä ja puuro pihlajanmarjoista

/\ Pihlajanmarja Cookies

/\ Pihlajanmarja- jogurttijäädyke

Pihlajanmarjojen kerääminen ei tietääkseni kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten jos varman päälle haluaa pelata niin kannattaa kysyä keräämiseen lupa.

Kerron, jos eksyn vielä puun juurelle ja innostun valmistamaan niistä jotakin.

Pihlajanmarjojen pieni poimija

Lue myös muita ruoka-aiheisia postauksiani:

Kuusenkerkkäjuoma - mausteena appelsiini

Avokado- suklaamousse

Inkivääri-sitruunajuoma ja mulperimarjat

Kuinka tutustuin rooibokseen: sen 4 parasta puolta ja vinkkejä valmistukseen

Punainen linssikeitto vie helposti sydämen

Taaperon soiva kanakeitto

Lähteet:

Karjalainen: Aliarvostettua superruokaa: Miten pihlajanmarjoja kannattaisi säilöä ja käyttää?


Suomen luonto: Pihlajanmarjasta kuitua ja vitamiineja