Punainen linssikeitto vie helposti sydämen

Punainen linssikeitto

Punainen linssikeitto vei sydämeni kerran ja kun yhtenä päivänä mietin hyviä kasvisruokaohjeita, muistin sen olemassa olon. Maailma on pullollaan linssikeiton ohjeita ja tein oman sekoituksen muutamasta ohjeesta. Raaka-aineina käytin parasta mitä lähikaupasta sai.

Tähän punaiseen linssikeittoon olisi saanut hyvän lisän chilistä; puolikas palko kiehumaan liemen sekaan. Minulla se unohtui matkan varrelle, kun ajattelin taaperoa. Kookosmaidonkin olisi voinnut unohtaa, eikä se olisi haitannut mitään. Minulla vaan nyt sattuu olemaan kookosmaitokausi ja haluan tunkea sitä joka paikkaan. Smetanan tilalla voi käyttää myös maustamatonta jugurttia. Keittoa ei ole pakko jauhaa soseeksi, mutta itse tykkään syödä sitä enemmän niin.

Tykkään jakaa näitä hyvän mielen reseptejä, vaikka oikeasti ruoanlaitto on minulle vain syy päästä leikkimään ruoalla ja rakentamaan kuvia.

Linssikeitto

Punainen linssikeitto

1 kpl sipuli
1 kpl valkosipulin kynttä
1-3 kpl porkkanaa
1 liraus oliiviöljyä
10 dl vettä
2 172 dl punaisia linssejä
500 g tomaattimurskaa
1 tlk kookosmaitoa

Mausteeksi reganoa, mustapippuria, suolaa.

Lisäksi smetanaa tarjoiluun.

Kuori sipulit ja porkkanat. Hienonna ja paloittele ne.
Kuullota kasviksia öljyssä kattilanpohjalla 5 min.
Kaada joukkoon vesi ja anna sen kiehua.
Lisää linssit ja mausteet. Kiehauta n.15 min kannen alla.
Lisää tomaattimurska ja kookosmaito.
Kiehauta ja maista.
Soseuta keitto sauva- tai tehosekoittimella.
Nauti smetanasilmän kanssa.

Keitto punaisista linsseistä

Olen vähän suurpiirteinen kokki ja liiottelen aina raaka-aineiden kanssa. Tätäkin keittoa tuli iso kulho ja olemme syöneet sitä koko viikon. Taapero tykkäsi keitosta tosi paljon, joten linssejä tulee varmasti ilmestymään useamminkin lautasillemme. Hän kyllä syö aika ennakkoluulottomasti kaikkea mitä eteen tulee.

Lisäksi tämän keiton valmistukseen tarvittiin yhdet melkein kaatuneet rattaat ja googlettelua kesken kauppareissun. Keksin siis keskellä kauppaa, että tänään tehdään linssikeittoa. Puhun aina siitä miten pitäisi suunnitella paremmin etukäteen mitä syö ja käydä vaan kerran viikossa kaupassa. En vaan ikinä pysty siihen. Joskus kun ei ole muuta tekemistä haastan itseni siihen hommaan. Se ei kuitenkaan ole mikään pakko tehdä asia. 

Ja oikeastaan rakastan lähikauppoja. Sitä, että ne ovat hyvin auki ja sitä, ettei niissä tarvi mennä sekaisin suuresta valikoimasta ja juosta kilometrejä käytävillä unohtuneen elintarvikkeen perässä.Enkä lainkaan kestä juhlapyhäruuhkia tai oikeastaan muitakaan ruuhkia kaupoissa ja oma ostaminen onkin varsin maltillista nykyään.

Olen saanut kitkettyä ruokahävikkiä pienemmäksi ja nykyään osaan jopa syödä lautasen tyhjäksi. Silti olen kulinaristi. Ostan mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa ja luomua sekä herkuttelen välillä. Priorisoin kyllä ruoan aika korkealle ja yleensä laitan viimeiseiset lantit take away- kahviin tai johonkin välipalaan. Totean myös useasti, että elän syödäkseni ja parasta mitä tiedän on valmiiksi pilkotut hedelmät. 

Jos tykkäät punaisista linsseistä, suosittelen kokeilemaan tätä keittoa. Onhan se aika ihanan väristäkin.

P.S. Lue myös inkivääri-sitruuna juoman resepti, katso miten kuinka pilalle menneistä kääretortuista tuli pikkuisia kakkuja ja vilkaise miten sydänpilvirahka toimii syntymäpäiväkakun korvikkeena.