Rooibos tee: Kuinka tutustuin rooibokseen, sen 4 parasta puolta ja vinkkejä valmistukseen

Rooibos tee

Rooibos tee, törmäsin siihen sattumalta. Hyvänä aikeenani oli lähettää joillekin ystävilleni joulukortin sijasta uuden vuoden tervehdys. Törmäsin Nirvanassa, joka on valloittava pieni hyvinvointi- ja teekauppa Kouvolan keskustassa, pieniin vaaleanpunaisiin kääreisiin kietaistuihin rooiboslapsiin ja olin aikeissa lähettää ne ystävilleni.

Onnekseni vaaleanpunaiset jäivät pyörimään laatikoihini ja eräänä päivänä, jolloin olin juonut aivan liian paljon kahvia, avasin yhden kääreistään ja pistin sen kuumaan veteen. Ihastuin rooiboksen pehmeään makuun. Se ei sisällä tanniineja, joten se ei kitkeröidy vaikka sitä hauduttaisi liian kauan. Siitä päivästä lähtien olen ollut rooiboksen kanssa hyvää pataa ja nyt kun kaivoin jättiläisrooibokseni kaapista ajattelin kertoa teille siitä joitakin asioita. Oletteko valmiina? 

Rooibos tee lasissa

Rooibos tee /\ Neljä parasta puolta

Rooibos teen terveysvaikutuksia kehutaan monissa eri lähteissä. Roiibos on kuitenkin huijari. Se ei ole teetä, vaan se on punapensaan lehdistä uuttamalla valmistettu juoma. Pensaan lehtiä hapetetaan juoman maun ja värin korostamiseksi, mutta myös "vihreää rooibos teetä" on saatavilla, joskaan se ei ole niin suosittua kuin punainen juoma. Rooibos on saavuttanut länsimaissa superterveellisen maineen. Tässä sen parhaat puolet listattuna ja selityksiä siitä, miksi ne ovat tärkeitä minulle.

/\ Rooibos tee ei sisällä kofeiinia

Sitä voi juoda aamulla pannu tolkulla eikä tarvitse pelätä surisevansa matkalla töihin.

/\ Rooibos sisältää runsaasti antioksidantteja

Puhutaan, että antioksidantit ovat henkilöille, jotka reagoivat kemikaaleihin ja sisäilmaongelmiin, erityisen tärkeitä. Itse kuulun tähän kerhoon ja yritän mieluusti tankata antioksidantteja rooiboksen kautta.

/\ Myös taapero voi hörppäistä Rooibos teetä

Koska teessä ei ole kofeiinia ja joidenkin lähteiden mukaan se auttaa jopa vatsavaivoihin ja nukahtamiseen, ei teekuppia tarvitse vahtia neuroottisesti. Kaikkea himoitsevalle taaperolle voi antaa oman osansa rooiboksesta.

Tämän uutisen mukaan rooiboksessa on myös vähiten fluoridia. Fluoridin haittavaikutukset löytyvät artikkelista.

/\ Rooibos teen puhutaan alentavan verenpainetta

Verenpaineeni on pitkään ollut korkea ja raskausaikana se pomppi hälyttävissä lukemissa. Yritän kaikki keinot, etten joutuisi koskaan ottamaan verenpainelääkkeitä. Toivon tämän keinon toimivan.

Rooibos tee

Rooibos tee /\ Vinkkejä valmistukseen

/\ Valuta kuumaa vettä rooiboksen läpi ennen liottamista

Se poistaa myrkkyjä teestä. Tämän vinkin sain Nirvanasta.

/\ Lisää rooibos teen sekaan tuorepuristettua sitrushedelmää

Sitruuna ja appelsiini toimii ainakin hyvin ja tekevät teestä entistä paremman makuista.

/\ Sekoita rooibosta hedelmäteen kanssa

Joskus haluan rooibokseeni oikein hedelmällisen maun. Silloin liotan juomassa jotain tavallista hedelmäteetä ja puristan ekstramäärän appelsiinia joukkoon.

/\ Kiehauta koko padallinen ja tee ylimääräisestä vedestä jääteetä

Joskus keitän illalla paljon vettä, valmistan juoman ja laitan ylimääräisen osan kylmenemään jääkaappiin jääteeksi.

Vaikka käytän rooibosta kahvinkorvikkeena toisinaan, on kahvillakin todellakin paikkansa. Mikään ei voita hyvin tehtyä lattea. Nyt olen tutustuttanut teidät ystäväni rooiboksen ja on oma valintanne pidättekö siitä vai ette.

Minä jatkan iltaani rooibos teetä juoden.

* Käytin lähteenäni yleistietoni lisäksi tätä sivustoa ja tämän teekaupan tietopankkia.

Lue lisää ruoasta ja juomasta:

Inkivääri-sitruunajuoma ja mulperimarjat

Punainen linssikeitto vie helposti sydämen

Köyhän miehen sushia

Sydänpilvirahka syntymäpäiväkakun korvikkeena