Häiden alkoholitarjoilu

Uskomatonta, enää noin neljä päivää häihimme! Kaikki alkaa pääpiirteittäin olla hoidossa mutta vielä on tietysti paljon säätämistä yksityiskohtien kanssa. Menut on suunniteltu pari viikkoa sitten, josta lähti idea miettiä vähän tarkemmin häiden alkoholiteemaa.

En todellakaan aio olla yksi niistä morsiammista, joka vetää p*rseet eikä kykene seuraavana aamuna kuin nukkumaan. Ei sillä, että sellainen olisi edes mahdollista pienen vauvan kanssa mutta edes ajatuksen tasolla ei yksinkertaisesti kiinnosta. Luulen, että sellaista käytöstä katuu tai ainakin harmittelee jälkeen päin. Nykyisin en tietenkään käytä alkoholia juuri ollenkaan, jos se jollekin on jäänyt vielä epäselväksi. Menneisyydessä on sen sijaan tullut otettua aika rankastikin. Toivon kuitenkin häiltämme, että ne olisivat mahdollisimman ikimuistoiset, eikä alkoholin suuri kulutus voi olla suuressa roolissa senkään puolesta. En ole silti absolutisti, sillä nautin kyllä hyvästä viinistä ruuan kanssa tai iltaa istuessa mutta häät ja naimisiin meno ei ole mikään syy tai oikeutus juoda (liikaa) alkoholia. Ei ainakaan minulle. 

Kuitenkin, häissämme on pitopalvelu ja olemme päätyneet alkoholipuolen kanssa siihen, että alkumalja ja yksi kaato puna- tai valkoviiniä tullaan tarjoilemaan. Lisäksi juhlapaikalla on baari, josta voi halutessaan ostaa omakustanteisesti mitä haluaa. Häidemme humaltuneisuutta säätelee pitopalvelun lisäksi se, että suurin osa vieraista tulee kauempaa ja joutuu poistumaan aikaisessa vaiheessa. Itse pidän siitä, että omia juomia ei voi paikalle tuoda, koska silloin homma lähtisi helpommin karkaamaan. Olen siis enemmän kuin tyytyväinen tällaiseen ratkaisuun. Kun juomat ovat kalliimpia, niiden houkutus on automaattisesti pienempi.

Ruuan kanssa tarjoiltu viini saattaa toki laukaista vähän jännittyneisyyttä, mikä voi olla ihan hyväkin asia. Jos suomalainen tarvitsee vapautuneeseen oloon hieman rohkaisua alkoholin muodossa, niin parempi se on, kuin että ilmapiiri olisi jäykkä ja tönkkö. Haluankin ilmapiirin olevan se "pääjuttu" ja että kaikki viihtyisivät ja olisi rentoa sekä hauskaa. Tarkoituksella olemme rajanneet häät pieneen porukkaan mutta totta kai silti on ihmisiä, jotka eivät tunne toisiaan.

Vieraiden kannalta on yleensä kiva, että ei tarvitse kuivin suin istua. Tai niin ainakin luulen. Pelkän viinin tarjoaminen tuo minun mielestä sellaista hienostuneisuutta verrattuna esimerkiksi olut tai siideri linjaan. Sen takia haluttiinkin nimenomaan viinitarjoilu ruuan kanssa. Tiedämme, että viini on sellainen aika hankala juoma, sillä toiset tykkää punaisesta, toiset valkoisesta ja toiset ei ollenkaan. Päädyttiin kuitenkin siihen, että varmasti kaikki kelpuuttavat jomman kumman ja haluttiin tarjota mahdollisuus valita itse. Ja jos joku ei todellakaan halua sitä ottaa, niin löytyy tarjoilusta ihan alkoholittomia ruokajuomia.

Onhan tietysti aina mahdollista, että vaikka ei itse joisikaan, niin silti joku muu nolaa itsensä juomalla liikaa. En haluaisi sitä kellekään mutta en voi myöskään kieltää tai estää. Ei se minua loukkaa tai häiritse mutta en silti koe parhaaksi sellaista juuri meidän häissämme. Jos joku haluaa juoda vähän enemmän, hän sen tekee ja se on ihan ok ja luultavasti se henkilö ajattelee myöhemmin ettei ehkä olisi kannattanut ;)

Täytyykös hääparin sitten jatkaa juhlintaa jatkoilla? Aluksi ajattelimme, että tulemme suoraan kotiin nauttimaan vain toistemme seurasta perheenä. Jatkoajatus oli kuitenkin jo ilmeisesti päätetty muiden tahoilta ja olisihan se hassua, että muut lähtisivät juhlimaan ilman itse hääparia. Asia on vielä vähän avoinna mutta katsotaan mihin ratkaisuun päädymme. En halua, että tärkein päivämme loppuu liian äkkiä mutta en myöskään halua väsyttää itseäni turhaan. Haluan tehdä sellaisia valintoja, jotka ovat hyviä keholleni.

Päivä tulee kuitenkin olemaan ainutlaatuinen ja sitä muistoa haluaa varjella mahdollisimman pitkään muuttumattomana. Siitäkin syystä alkoholi tulee olemaan pienemmässä roolissa kuin ehkä yleensä suomalaisissa häissä. Todella hassua, että kohta olen äiti sekä vaimo. Tässä alkaa ihan jännittää.