Kehon uusi ulkomuoto

Täällä maailmassa on varmasti monta sellaista asiaa, johon ei tutkimuksista huolimatta löydy täysin pitävää tietoa. Yksi sellainen ikuinen tutkimuksen kohde on monimutkainen järjestelmä, eli ihmiskehomme. Sen takia tämäkin teksti perustuu pelkkiin omiin kokemuksiin ja omaan kehoon.

Uskon, että useita naisia pelottaa vartalon muuttuminen raskauden ja synnytyksen myötä. Enkä kiellä, ettenkö itse olisi kuulunut tähän samaan ryhmään, joten vartalo on kyllä ollut mielessä todella usein tässä viimeisen 1,5 vuoden sisään. Eikä aina niin positiivisesti sävytettynä.

Hätkähdin kun tässä ihan äskettäin mieleeni tupsahti menneisyydestä tuttu ajatus. Luulin, että se oli hetken mielenhäiriö. Mutta tarkistettuani asian se oli edelleen siellä. Ja tiedättekö mikä ajatus oli? En ollut uskoa sitä itsekään ja se tuli isona yllätyksenä, mutta ensimmäistä kertaa hyvin pitkään aikaan tunsin pitäväni kehostani. Tunsin ylpeyttä siitä työstä, jota olen jaksanut tehdä erkauman kuntouttamisessa ja ajattelin, että minähän oikeasti viihdyn tässä kehossa, joka ei tietenkään ole mistään kohtaa täydellinen, mutta silti.

Enkä ole tässä kolmeen kuukauteen tehnyt suuria eleitä laiduttamisen, kiinteytymisen tai minkään muunkaan tavoitteen eteen, sillä kaikki energia, aika ja voima on käytetty erkaumaharjoitteisiin. En ole laskenut kaloreita, enkä vahtinut syömistä. Minun ei tarvitse, sillä kunnollinen ja terveellinen syöminen on pitkän ajan opeteltu taito ja samalla nykyhetken automaatio.

Pian synnytyksen jälkeen kuntoon pääseminen ja ruokavalion tarkka mutta vähäinen miinuskaloreilla pitäminen oli ensimmäinen prioreetti, joka (onneksi) loppui hyvin äkkiä, kun tajusin kehon oikeasti nyt tarvitsevan riittävästi laadukasta energiaa palautumiseen ja kaiken takaisin paikoilleen vetäytymiseen.

Haluan pohtia hetken niitä muutoksia, jotka tuoreilla äideillä ovat ajankohtaisia ja samalla valottaa, mitkä näistä muutoksista ovat olleet itsellä pysyviä, ei-korjattavissa olevia. Tiedän, ettei oma keho ole kaikille sellainen asia, josta pitäisi stressata vaan jotkut tykkäävät, että kaikki menee omalla painollaan. Samalla on kuitenkin hurjan paljon äitejä, jotka eivät useiden kymmenien vuosienkaan päästä koe, että olisivat ulkonäöllisesti palautuneet. Ja tiedän myös, että he kokevat vartalostaan epävarmuutta ja eivät ole siihen erityisen tyytyväisiä raskaudesta johtuen.

Pieni söpöys!

Omaksi ihanaksi yllätyksekseni sain huomata, että suurin osa näistä kehon muutoksista ovat ohimeneviä ja kaikki niistä kertovat oppaat voisi mun puolesta polttaa. :D Ihan vain sen takia, että koen niiden olevan liioiteltuja sekä hieman ehkä jopa pelottelevia. Niissä yleistetään liikaa ja kerrotaan kaikki asiat, joita raskaudesta saattaa koitua. Tietenkin on tärkeää tietää, että näin voi käydä mutta tällaisille herkille tyypeille kuten itse olen, ne eivät sovi.

Varmasti haluatte nyt hieman konkretiaakin tähän löpinään. Eli kyllä, edelleen noin 9 kuukauden jälkeen synnytyksestä, minulla on näkyvissä olevat punaiset raskausarvet, linea negra, revennyt vatsanahka (kiitos kahden viikon ”yliaika”), raskausnapa ja erkauma. Eli toisin sanoen vatsa on ottanut suurimmat osumat ja on kyllä todella ruman näköinen tai ainakin hyvin erilainen kuin ennen raskausrumbaa. Tämä teksti oli tietenkin tarkoitettu positiiviseksi enkä tällä halua todellakaan säikäyttää ketään. Sen takia listan jatkoksi täytyy lisätä, että uskon näistä kaikkien korjautuvan täysin ajan kuluessa eteenpäin. Ja tämä uskoni perustuu siihen, että nämä kaikki ovat jo miljoonasti parantuneet siitä, mitä ne olivat vaikka kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen.

Kaikista mystisistä lantion levenemisistä, vartalon pehmeydestä ja vyötärön kapeuden katoamisesta minulla ei ainakaan ole minkäänlaista tietoa, että varmasti geenit ja elämäntavat sekä synnytys/raskaus itsessään vaikuttavat ainakin rakenteellisiin muutoksiin.

Erkauman kuntouttajana olen ollut ihanteellinen tapaus siinä mielessä, että nivelten ja kudoksien pehmeys lähti minulla aika nopeasti palautumaan, sillä imetystä kesti niin vähän aikaa. Imetys nimittäin jatkaa pehmentävien hormoneiden eritystä, joka on vartalon tapa viestiä uudesta muuttuneesta tilanteesta.

Mies on ollut iso apu oman vartalon muutoksia kohdatessa.

Ainut täysin varma muutos, jota ei ilman kirurgiaa voi korjata on monen naisen pahin pelko, eli rintojen muuttuminen. Tämä on itselle kuitenkin sellainen asia, ettei se onneksi juurikaan haittaa. Rinnat eivät ikinä ole olleet minulle erityisen tärkeät, joten niiden kanssa onnistun kyllä olemaan ihan hyvissä väleissä nyt ja tulevaisuudessa. Imetys näkyy omissani pehmeämpänä ja roikkuvampana kokonaisuutena, vaikka imetys tosiaan kesti maidon loppumisen vuoksi hyvin vähän aikaa. Muutos ei silti ole niin iso, että se itseäni häiritsisi millään muotoa. Tämä on taas hyvin yksilöllistä ja kannattaa ensin elää se vaihe ja katsoa sitten.

Olen puhunut ja aion jatkossakin puhua siitä, että äidillä on oikeus välittää ja huolestua omasta kehostaan, vaikka vaiva olisi vain ulkonäöllinen. Aito tyytymättömyys näkyy kyllä käyttäytymisessä ja olemisessa. Pahimmassa tapauksessa äiti syyllistää muita tai kammoksuu läheisyyttä, vaikka kuinka yrittäisi ajatella toisin. Se puolestaan aiheuttaa monien ongelmien lisäksi elämän laadun huononemista. Ja sitä paitsi terveyteen ja hyvinvointiin liittyy aina myös psyykkisen terveyden hoitaminen, joka usein unohtuu monissa yhteyksissä. Ihminen on väistämättä psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, joten kaikki linkittyy toisiinsa.

Mielen ja juurikin sen kehon läpikäymän rankan projektin jälkeen on todella hyvä olo siitä, että kaikesta rujoudesta tai epätäydellisyydestä huolimatta onnistun itse ajattelemaan kehoni olevan juuri täydellinen tässä hetkessä. Kaikki tekeminen on mielekkäämpää ja tästä on hyvä lähteä jatkamaan niitä tavoitteita, jotka aikoinaan jäivät kesken.

Lopuksi sanon vielä, että tätä olotilaa ei voi pakottaa. Ei voi teeskennellä pitävänsä itsestään, jos niin ei ole. Sen takia, antakaa itsellenne aikaa, miettikää ja pohtikaa. Kaikki muutokset eivät aina ole niitä huonoja muutoksia.

Jotta näkisitte oikeasti mitä tarkoitan kehon muutoksilla, seuraavaksi ajattelin tehdä postauksen, jota en ole vielä aiemmin tehnyt. Kuvat ovat valmiina ja pääsette näkemään tämän paljon puhutun erkauman tilanteen ihan itsekin. Siihen asti, palaillaan!