Kieltäydyin blogiyhteistyöstä!

Tekisitkö blogiyhteistyön vain rahan takia? Olet vaikeassa tilanteessa ja sinulle tarjotaan rahallista korvausta, jos teet yhteistyötä tietyn firman kanssa. Joudut kuitenkin miettimään, että otatko rahat, kirjoitat ja suoranaisesti jopa valehtelet? 

Blogit on nykyään todella tehokkaita sisältömarkkinoinnin työkaluja. Minusta ne ovat hyviä sellaisia. En säikähdä muiden tekemiä yhteistyöpostauksia ja minusta on hienoa, jos bloggaamisella voi ansaita hieman - tai miksei vaikka koko elantoa. Kuulun niihin ihmisiin, jotka tukevat tätä sisällöntuotannon muotoa. Parhaimmillaan tämä on silloin, kun tuote on oikeasti kiinnostava, kuten kerroin minulle käyneen. Minusta on ihanaa kuulla bloggaajan mielipide siitä, sillä mistä muuten voi tietää etiketin tekstiä enempää kyseisestä tuotteesta?

Kuulun myös niihin ihmisiin, jotka tykkäävät tehdä yritysten kanssa yhteistyötä, koska silloin kirjoittamisen dynamiikka muuttuu. Tekstillä on ihan tosissaan tavoite, johon sillä pyritään. Tämä kehittää kirjoittajana, ja koska rakastan kirjoittaa on se sellainen haaste, johon tartun mielelläni. Tietenkin rahallinen tai muunlainen korvaus on aina kiva lisä, turha sitä on kieltää.

On aika hassua, että vieläkin bloggaajia arvostellaan kaupallisten kirjoituksien takia. Heille lähetellään jopa ilkeää palautetta vain sen takia. Jos sitä ei ole vielä tajunnut, niin tässäpä pieni newsflash: markkinointi muuttuu koko ajan. Blogit ovat hyviä markkinointiväyliä. Samoin Instagram ja muut somen kanavat. Koska siellä me ihmiset ollaan!! Ei me enää ooteta kuuden aikaan tien varressa milloinka sanomalehti putkahtaa laatikkoon! Ehei. Minun mielestäni kaupalliset kirjoitukset ovat ihan arkipäivää. Ja tulevaisuudessa ollaan taas muutoksessa, jolloin tulee jotain uutta, jota ihmiset alkaa tehdä. Se on digiaikaa se!

Oman blogitaipaleen aikana olen itsekin päässyt tekemään muutamia yhteistyökuvioita, joista osa on tullut ulkoapäin, osa sisältä ja niitähän voi myös ite tavoitella. Tässä kohtaa pääsemmekin kirjoituksen otsikkoon: minulle tarjottiin ruotsalaisesta yrityksestä käsin yhteistyökuviota, josta kieltäydyin. Miksi?

Totuus oman blogin takana on, että aloittaessani kirjoittamaan halusin kertoa pelkästään kisamatkastani, urheilusta ja sitä kautta omasta harrastuksesta. Se oli mun elämää silloin. Kaikki muuttui ja blogikin joutui muuttumaan siinä varrella. Sama tapahtuu varmasti muillekin bloggaajille sitä mukaan kun(jos) elämäntilanteet kehittyy. Se on oikeastaan väistämätöntä, koska toinen vaihtoehto olisi blogin lopettaminen.

Sittemmin rajasin blogin sisällöksi urheilun, treenin ja hyvinvoinnin. En kuitenkaan halunnut täysin jättää perhekuvioita pois, joten välillä kirjoitan myös äitiydestä, vauvasta ja perhearjesta. Sehän on minua aidoimmillaan. Minun jokapäiväistä elämää.

Minä siis kieltäydyin, koska yhteistyöehdotus ei liittynyt mihinkään yllä luetelluista aihepiireistä - ei edes lähellekään. Koska jos joidenkin mielestä kaikki yhteistyöpostaukset ovat hirveitä niin entäs ne, jotka ovat epäaitoja tai suorastaan tekaistuja? 

Tässä tapauksessa parhain tilanne olisi ollut tekaistu fiilis ja pahin puolestaan valehtelu. Lopputulos olisi kuitenkin ollut täysin sama: aivan kauhean huono postaus. Miten voisin kirjoittaa sellaisesta tuotteesta/palvelusta, jota en ole ikinä kokeillut? Joka ei kiinnosta minua yhtään? Päätin melko suoraan, että nyt on täydellinen hetki opetella sanomaan ei. Onhan sitä todella otettu ja kiitollinen ihan kaikista yritysyhteistöistä, joita tarjotaan mutta kyllä täytyy joku moraali olla hommassa kuin hommassa. :D

Kaupalliset kirjoitukset ovat todella hyviä, mutta totta kai niiden pitää olla ammattitaitoisesti tehtyjä. Harva lukija varmaan edes ymmärtää, kuinka paljon työtunteja yksi postaus vie päivästä, jos sen tekee kunnolla. Tästä johtuen on aikaa selvää, että blogiin pistetty aika on aina pois työajasta, jos siitä ei saa "palkkaa". Tiettyyn pisteeseen asti on mahdollista harjoittaa hommaa harrastuksena, mutta tuskin kukaan töissä käyvä kerkeää panostaa blogiin (ilman rahaa) sillä tavoin kuin ne, jotka tekevät sitä työkseen. Elämä on täynnä valintoja, ja yleensä valitsemme sen turvallisimman. <3

Mitä mieltä muut ovat? :)