Liikunta synnytyksen jälkeen mutta ennen jälkitarkastusta

Aihe on itselleni todella tärkeä, koska liikunta oli ennen niin iso osa elämääni. Asia stressasi minua jo etukäteen, että miten jaksaisi tehdä pelkästään kävelylenkkejä. Hommahan meni vielä niin, että niillekin päästiin vasta monen viikon päästä synnytyksestä. Tässä postauksessa kuitenkin siitä, miten olen toteuttanut liikunnallisia juttuja.

Jokaisen äidin elämään varmasti kuuluu vaunulenkit. Se on alussa oikeastaan ainut asia, jota suositellaan tehtäväksi. Helppo tapa yhdistää lenkkeily ja vauvan päiväunet. Vaunut antaa kyllä mukavan lisän ja hiki irtoaa varmasti, jos vähänkin reippaammin kävelee. Jokainen menee näissä oman voinnin mukaan. Talvella tietysti pitää ottaa myös huomioon sää - ei voi mennä ihan pienen kanssa liian kylmällä ulos. Me ei päästy lenkkeilemään ihan heti, sillä piti odotella vielä parisen viikkoa vauvalla olleen tulehduksen takia. Se aika kyllä koitteli omia hermoja! 

eka kerta ulkoilemassa sitten synnytyksen.

Nykyisin käydään lähes päivittäin kävelemässä ellei ole jotain erikoista ohjelmaa joka veisi liikaa aikaa. Samoin, jos on todella kylmä tuuli, niin en itse halua lähteä, koska en pidä talvesta ja kylmyydestä laisinkaan. Kävelemme vaihdellen kahdesta kilometristä viiteen kilometriin. Joskus teemme monta pientä lenkkiä ja joskus vain yhden pidemmän. 

Kannattaa kokeilla yhdistää vaunulenkkeihin muutakin kuin vain ne päiväunet. Itse teen paljon pakaran aktiivisuusharjoituksia samalla kun kävelen. Ja jos on oikein harjaantunut, niin kävellessä onnistuu myös lantionpohjalihasten harjoittaminen. Mutta ennen kaikkea nämä kuuluisat vaunuilut ovat minulle terapeuttista ja rentouttavaa puuhaa.

Osastolla minulle kerrottiin, että saan harjoittaa myös joogaa. Joogaahan on monenlaista ja luultavasti siellä tarkoitettiin nimenomaan rauhallista ja rentouttavaa muotoa, sillä vatsalihaksia ei ainakaan tulisi ennen jälkitarkastusta harjoittaa. Joogassa kun olisi juuri tarkoitus vahvistaa keskivartaloa aktivoimalla syviä lihaksia. Ja syvistä lihaksista harjoittelu tuleekin aloittaa joka tapauksessa.

Tietysti olen sitten joogannut paljon olosuhteiden antaessa myöten. Käyttänyt Yogaia-sovellusta, johon sain kolmen kuukauden ilmaiskoodin kaverilta. Siellä on tosi paljon erilaisia harjoitteita, eri tyyppisistä joogista. Löytyy jopa coretreeniä ja kahvakuulailua. Pystyy olemaan live-tilassa tai tekemään harjoitukset tallenteista milloin tahansa. Kotona joogaaminen on kyllä ollut kätevää, nopeaa ja helppoa, varsinkin tuon sovelluksen kanssa.

alas päin katsova koira

Olen aina muuntanut olohuoneen omaksi joogastudioksi :D Ja voi että, en todellakaan ole tässä lajissa mikään expertti! Jooga on yllättävän vaikeaa kaikkine hengityksineen ja asentoineen. Luulen, että se helpottuu sitten kun ei tarvitse enää miettiä "mitenkäs tämä liike menikään". Oma tavoitteeni joogan parissa on nimenomaan rentouksessa ja soljuvissa, sujuvissa sekä yhtenäisissä liikkeissä, joita hengitys rytmittää. Olen oppinut jo muutamia perusliikkeitä mutta ne ovat vielä melko katkonaisia paikoittain.

Kuntosaliharjoittelu on tehnyt minusta todella jäykän ihmisen. Jooga on helpottanut varsinkin takareisien kireyksiin ja nykyisin pystyn jopa jotenkin tekemään tuon alas päin katsovan koiran. Notkeus ja liikkuvuus on ehdottomasti tärkeitä ominaisuuksia mutta niiden lisäksi haluan joogan avulla kehittää voimaa. Kyllähän kehostani sitä löytyykin mutta nyt puhun erilaisesta voimasta. Jooga nimittäin hyvin nopeasti nostaa esiin kehon heikkouksia staattisuuden puolella. Ja erityisesti syvien lihaksien!

Tiedän, että en saisi liian rankkoja liikkeitä tehdä mutta silti minun oli ihan pakko koittaa muutamaa temppua. Niitä en todellakaan tee joka päivä ja lankussakin olin hyvin vähän aikaan. Enemmän olen keskittynyt rentouttaviin osiin ja ne ovatkin tuntuneet hyviltä. 

Tässä raskaammassa liikkeessä alussa ollaan etunojalankussa. Sitten nostetaan toinen jalka ylös ja siirrytään toinen jalka ylhäällä ojentapunnerruksen kautta kohti lattiaa. 

Sitten lasketaan jalka alas, ojennetaan nilkat ja työnnetään ylävartalo ylös päin katsovaan koiraan. Seuraava vaihe tästä olisi siirtyä  alas päin katsovaan koiraan.. :) Toinen "temppu" tai liike jota koitin, vaatii paljon pieniä lihaksia ja tasapainon löytämistä. Sen nimeä en nyt muista, mutta kuvat ovat alla.

Liikkeessä ollaan siis jalat ylhäällä niin kauan kuin pysyy. Itse olen tuossa maton päällä, mutta jos joku haluaa testata niin kannattaa tehdä lattialla, siten tasapaino on helpompi ylläpitää. Näitä lankkuja ja muita raskaampia liikkeitä en siis suosittele vasta synnyttäneille. Sen sijaan kannattaa kokeilla esim. child's pose -asentoa, joka tekee hyvää alaselälle.

Joogan ja kävelyn lisäksi olen käynyt kerran salilla. Siellä teen treenin joko juoksumatolla kävellen tai porraskoneessa. Niiden lisäksi teen käsille kevyen treenin. Salilla käyn lähinnä oman ajan vuoksi ja siksi, että maksan kuitenkin koko ajan salikorttia. Jatkan salilla käyntiä tähän tapaan luultavasti maksimissaan kaksi kertaa viikossa. Treenaaminen pysyy hyvin kevyenä edelleen, vaikka se itselle onkin todella tylsä juttu. Terveys on tärkeämpää tällä hetkellä ja täytyy vain koittaa jaksaa odottaa jälkitarkastusta. Ottaen huomioon kaikki ikävät asiat viime aikoina, toivon siellä kuulevani vain hyviä uutisia ja pääseväni nopeasti takaisin harrastukseni pariin.