Paljastan, kenelle personal trainerin koulutus sopii

Personal traineriksi on nykyisin hyvin monta polkua, joista kukin voi valita elämäntilanteeseensa parhaimman. Koulutuksia järjestetään paljon ja ihmisiä kyseiseen ammattiin valmistuu hurjia määriä. Mä paljastan teille, kenelle koulutus sopii ja ennen kaikkea: kenelle ei.

Itse olen valmistunut Trainer4you:lta, joka kuuluu auktorisoituihin koulutusorganisaatioihin eli sieltä valmistunut PT voi liittyä APT (auktorisoitu pt) listalle. Tällaisten koulutusorganisaatioiden (joita on muitakin) koulutuksiin voi päästä kuka tahansa. Kuitenkin, ne ovat melko kalliita, vaikka tosin maksu onnistuu useammassa erässä.

"PT-koulutus ei sovi kaikille, vaikka käytännössä kaikki voivatkin siihen osallistua."

Koulutuksissa ei ole pääsykokeita eikä aiempaa koulutusta vaadita, joten pelkästään niiden kautta valmistuneet eivät aina välttämättä ole taitavimpia alalla vaikuttajia. Kuitenkin, APT-merkintä kertoo koulutuksen ja valmistuneiden olevan laadukkaita, jos näin voi sanoa. Nyt voidaankin palata siihen, mistä tämä postaus oikeasti kertoo, eli kelle tällainen koulutus sopii.

Väitän hyvin vahvasti, omiin kokemuksiini perustuen, että hyväksi pt:ksi voi tulla ilman aiempaa kokemusta ja tällaisen koulutuksen kautta mutta se vaatii tiettyjä luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia. Kehittymisen halu on yksi tärkeimmistä.

"Kehitys loppuu tyytyväisyyteen - ja se pätee myös tässä tilanteessa"

Personl trainerin työ kun tuppaa olemaan melko monisävyistä - toinen kärsii olkapäävammasta, toinen syömishäiriöstä. Ja kaikeen sen keskellä sinun, valmentajan, tulisi loistaa ja saada tuloksia aikaan. Moni asiakas unohtaa kuitenkin sen, että personal trainer ei ole fysioterapeutti tai psykologi, eikä sellaiset tiedot kuulu pt:n koulutukseen. Meidän pitäisi voida sanoa hyvällä omalla tunnolla, että meidän ammattitaito ei riitä sellaiseen, kun ei ole tarkoituskaan, mutta asiakkaiden mielissä koko homma voi kääntyä ikävästi niin, että olet huono työssäsi.

Miksi tuntea siis epäonnistumisen tai huonouden tunteita? Noh, ihminen vain on taipuvainen sellaiseen ilman oikeutettua syytäkin. Silti, ammattitaidon riittämättömyyteen törmää enemmän kuin saattaisi kuvitella, koska peruskoulutus pt:n työhön antaa yleistaidot, mutta valitettavasti ei valmista erikoistilanteisiin eikä anna erikoistumiskoulutusta johonkin tiettyyn osa-alueeseen. 

Tässä kohtaa palataan ominaisuuteen, jonka kerroin yllä, kehittymisen halu. Erikoistumiskoulutuksia on tarjolla lähes yhtä paljon kuin peruskoulutuksia, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain, jolla täydentää ammattitaitoaan. Jos luulee pärjäävänsä pelkällä yleistiedolla ja jättävänsä kysymykset avoimiksi, niin ei kannatta turhaa maksaa monia tuhansia euroja koulutuksesta. Sillä sitä asiakkaat varmasti tekevät - kyselevät paljon. 

Erikoistuminen kannattaa muutenkin, koska erottautuminen on tärkeää ja tässä ammatissa kilpailu tosiaan on melko hurjaa. Kannattaa miettiä useammin kuin kerran, että lähteekö tälle alalle. Kuitenkin, jos on määrätietoinen, tiedonjanoinen ja motivaatio kumpuaa syvemmältä kuin rahaan liittyvistä asioista, niin suosittelen kyllä vahvasti.

"Koulutukseen ei kannatta lähteä, jos ei ole aidosti kiinnostunut valmentamisesta tai asiakkaiden auttamisesta."

Itse odotan innolla että pääsen takaisiin töihin ja valmentamaan. Jos kaikki menee hyvin, saan täydennettyä myös omaa ammattitaitoa syksyn aikana ja voin valmentaa entistä monipuolisemmin. Tämä ammatti ottaa paljon, mutta samalla antaa isolla kädellä takaisin. Ei ole parempaa tunnetta kuin nähdä asiakkaan kasvoilla onnistumisen riemu! 

Kuvat Titta Heikkinen