#Taaperokerhossa

*Kaupallinen yhteistyö Lappeenrannan seurakunnan kanssa

Taaperokerho
Aluksi Julius meni sohvalle istumaan ja vähän ujosteli.

Sininen pallo vierii pitkin lattiaa. Sitä seuraavat tömistävät, vähän kömpelöt askeleet ja maailman riemukkain naurun kiljahdus. Voi miten se lämmittää, kun tiedän sen tulevan oman lapseni suusta. Katsahdan pieniin ilmeikkäisiin kasvoihin. Kehon täyttää lämmin tunne. Häntä minä rakastan.

Olemme aina pyrkineet viemään lastamme erilaisiin paikkoihin. Lapselle on tärkeää, että hänelle opetetaan erilaisissa ympäristöissä toimiminen jo pienenä. Meille aikuisille pieneltä vaikuttavat asiat ovat heille, lapsille, suuria asioita.

Kun vauva kasvaa taaperoksi, tarvitsee hän paljon enemmän aktiviteetteja kuin ennen. Tai ainakin hyvin paljon erilaisia. Sellaisia, joissa pääsee haastamaan omia taitojaan ja kokeilemaan vähän rajojaan esimerkiksi motorisesti tai liikunnallisesti.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että taaperon leikkikentäksi ei enää riitä koti, ja sen turvalliset ympäristöt. Sen takia meidänkin oli hyvä koittaa Juliuksen kanssa jotain uutta, joka oli itse asiassa uutta myös meille vanhemmille.

Taaperokerho

Mopo oli hyvä juttu. Väärinpäin istuminen oli vielä parempi juttu!

Kävimme ensimmäistä kertaa taaperokerhon riemukkaassa maailmassa. Enkä voi sanoin kuvailla, miten paljon Julius nautti. Oli iso sali, jossa sai leikkiä vapaasti sekä ohjatusti. Uudet lelut ja uudet kaverit. Olipa siellä muutama lelumopokin, jotka saivat meidän pikku herran täysin pyörälle päästään. Lisäksi toisesta leikkihuoneesta löytyi vielä kaksin verroin lisää leluja. Autot taisivat löytyä ensimmäiseksi, joka ei meitä vanhempia kyllä yllättänyt yhtään. 

Joudun itse nyt myöntämään, että kerhoilu jännitti minua. Olen ollut liian arka käymään Juliuksen kanssa paikoissa, joissa on paljon muita ihmisiä. Siksi en ole aiemmin käynyt myöskään lapsille suunnatuissa kerhoissa, vaikka Lappeenrannassa tarjontaa on todella monipuolisesti - jopa ihan vauvoille löytyy omat ensimmäiset kerhot.

Sanomattakin on selvää, että ihan turhaa jännitin. Olimme ensikertalaisia mutta tunnelma oli alusta asti erittäin tervetullut. Nämä taaperokerhot ovat mahtava keksintö juuri meidän kaltaisille kiireisille ihmisille, koska niihin ei tarvitse mitään ennakkoilmoittautumista eivätkä kerhot maksa erikseen mitään. Ja minun mielestäni parasta on se, että vanhemmat pääsevät tätäkin kautta osaksi leikkihetkiä.

Pallo karkasi telttaan, äkkiä hakemaan.

Kirjoitin hetki sitten siitä, kuinka meillä ei oikein ole tukiverkostoa Lappeenrannassa. En ollut ajatellut, että eräänlainen tukiverkosto saattaisi löytyä myös näiden kerhojen kautta. Kuulin kuinka helpottuneena eräs äiti totesi, miten ihanaa oli saada hetki olla niin, että lapsi ei koko ajan vaatisi syliin. Hän ei vaatinut, koska leikit veivät mennessään. Melkein alkoi harmittaa, että ei olla käyty taaperokerhossa aiemmin.

Taaperothan ei vielä sinällään osaa leikkiä yhdessä - ainakaan välttämättä. Se ei kylläkään näyttänyt kenenkään menoa haittaavan ja minusta oli ihanaa, kun aika oli jaoteltu täysin vapaaseen leikkimiseen ja sitten hetkittäin ohjatumpaan. Sitä olen itse asiassa juuri kaivannut, että Julius saisi leikkiä enemmän kaikkia kivoja laulu- ja tanssileikkejä ryhmässä. Jokaisen vanhemman toive on varmasti se, että lapsesta tulee aktiivinen ja sosiaalinen tiimityöskentelijä. Tätä kerho tukee.

taaperokerho
Julius ihastui leikkimään myös värikkäillä palloilla.

Monipuolinen kerhovalikoima tosiaan löytyy täältä. Nämä seurakunnan tarjoamat kerhot ovat hyvä keino tutustua samanikäisten lasten vanhempiin. Kerhosta voi saada myös ihan ensimmäiset ystävät, kuten kerhon ohjaajakin mainitsi. Itse voin ainakin suositella, sillä Juliuksella oli tosi hauskaa! Ja sehän on tärkeintä. 

Seurakuntavaalit

Ajankohtainen asia kerhotoimintaankin liittyen on varmasti seurakuntavaalit. Ennakkoäänestys on jo 6. - 10.11.2018. Itse vaalipäivä on puolestaan 18.11.2018. Minä kuulun ainakin nykyisin siihen joukkoon, joka ajattelee kaikessa elämisessä lapsen parasta ja mielestäni on tärkeää säilyttää monipuoliset seurakunnan palvelut jatkossakin - erityisesti ne lapsille suunnatut. Joku muu voi kokea jonkin toisen asian tärkeäksi mutta tämä on minulle se tärkein - oman lapseni hyvinvointi. Vain äänestämällä voi vaikuttaa siihen, minkälaiseksi seurakunnan(kin) toiminta muotoutuu jatkossa. Meille on annettu mahdollisuus vaikuttaa, joten miksi emme käyttäisi sitä mahdollisuutta hyväksemme? Eikä kerhotoiminta tietenkään ole kuin yksi pieni osa kokonaisuutta.

seurakuntatoiminta
Ihania, ihania palloja !

Tätä kirjoittaessani tulee toki mieleen myös meidän häät ja Juliuksen ristiäiset. Kaikkiin tällaisiin tärkeisiin elämäntapahtumiin ei sen suuremmin kiinnitä huomiota ennen kuin ne kokee itse. Silloin jokainen tietenkin haluaa, että kaikki sujuu mahdollisimman vaivattomasti ja helposti. Voi niitä päiviä! <3

Miksi sitten taaperokerhoon kannattaa mennä?

Tekstin seassa olikin jo muutamia pointteja, mutta tässä vielä selkeämpi listaus, jos pääsi unohtumaan:

  • Taaperokerhossa käyminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista vaan sinne voi mennä ihan vapaasti
  • Suunnattu 1-2-vuotiaille, joten yhdessä leikkiminen onnistuu kaikkien ollessa suurinpiirtein samoilla taitotasoilla
  • Lapsi oppii tekemään yhdessä
  • Tukee lasten sekä vanhempien sosiaalisuutta
  • Saa vertaistukea
  • Uusia juttuja, leikkejä ja leluja, jotka piristävät
  • Keskusteleva ja lapsentahtinen ilmapiiri
  • Olet koko kerhon ajan pelkästään lapsesi käytettävissä ja osana oppimisprosesseja
  • Se on hauskaa! (lapselle ja ehkä ihan vähän myös aikuisellekin)

Olisi vielä varmaan vielä paljon muutakin mutta ei kasvateta listaa liian pitkäksi. Kerhon lopuksi kysyin Juliukselta, että tullaanko uudestaan kerhoon ja ilme oli suunnilleen tällainen (ja se ehkä kertookin kaiken):

taaperon nauru
Riemukasta!

Ja kun ne ilmeikkäät kasvot kääntyvät minua kohti, niin vihdoin katseemme kohtaavat. Pienet mustikkasilmät tuikkivat ja suu kääntyy valloittavaan hymyyn. Silloin tiedän, että olen tehnyt jotain oikein. Olen tuki ja turva tälle pienelle pojalle. Olen sitä niin kauan kuin tarvitsee.

 

(Lisätietoja: Lappeenrannan seurakunta)