Mistä sinun ruokasi tulee? Lähiruokapäivä Prismassa

Sain kutsun tulla tutustumaan 13.10. järjestettyyn Kouvolan Prisman lähiruokapäivään. Koska pidän syömisestä ja varsinkin lähellä tuotetusta ruuasta, vastasin kutsuun myöntävästi. Kouvolan Prisma kuuluu meidän perheessä eniten käyttämiimme ruokakauppoihin lähikauppamme lisäksi. Siellä tulee tehtyä isommat ruokaostokset samalla, kun tulee muutenkin asioitua isommalla kirkolla.

Vuosien mittaan olen alkanut enemmän ja enemmän kiinnittää huomiota siihen, mistä ruoka tulee, miten se on tuotettu, miten sen tuottaminen vaikuttaa maapallon hyvinvointiin ja miten sen laatu vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Opiskelen tällä hetkellä Kouvolan seudun ammattiopistossa luonnonvaratuottajaksi ja opintoihimme kuuluu mm. kestävän kehityksen opinnot, joissa näitäkin asioita painotetaan. Lähellä tuotetun ruuan ostaminen pienentää ruuan tuottamisesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä, kun kuljetusmatkat pienenevät sekä se tukee paikallisia yrittäjiä. Samalla on helpompi jäljittää mistä syömäsi ruoka oikeasti tulee.  

Pyrin itsekin mahdollisuuksien mukaan ostamaan ruokani luomuna tai ainakin mahdollisimman lähellä tuotettuna. Olen oikeastaan aika tylsä omissa ruokaostoksissani ja monesti tulee ostettua aina niitä samoja elintarvikkeita. Nyt olikin hyvä mahdollisuus tutustua uusiin tuotteisiin, joita ei ehkä aiemmin ole edes huomannut, kun on vain sokkona valinnut hyllystä ne samat tutut tuotteet.

Prisman ruokahyllyjen lomaan olikin asettunut reilu kattaus eri tuote-esittelijöitä, joista muutamaa ehdin hieman jututtaakin. Yksi näistä oli Kouvolalaisen HoviRuoka Oy:n edustaja, jonka kanssa juttelin kasvisruokabuumin noususta. Heidän vege-sarjan tuotteet ovat nyt kovassa huudossa ja ne viedään melkeinpä käsistä. Moni muistaakin heidän pari vuotta sitten lanseeraaman kasvispiirakan, vihiksen, joka kehitettiin vastaamaan perinteistä lihistä.

Kauppakierros menikin mukavasti maistellessa eri tuotemaistiaisia ja valitessa kotiin viemisiä. Yllätyin kuinka paljon lähialueella on eri tuottajia ja mitä kaikkea täällä kymenlaaksossa tuotetaan. Löytyi kaikkea kuohujuomista makeisiin ja kahvista leivontatuotteisiin sekä aina liha- ja juustovalikoimiin. 

Mitä sieltä sitten tarttui omaan ostoskoriini. Tuomon luomun kauraleipää, HoviRuoka vihis, Werlan karviais-limonaadia sekä supertuoreita Kouvolan lakuja. Ennestään minulla käytössä olleita tuttuja tuotteita näistä oli ainoastaan lakut ja äänestän kyllä jatkoon nämä muutkin, vahva suositus niille.

Vaikka koko päivä kaupassa olikin pyhitetty lähiruualle, niin ainahan niitä Prismasta kyllä löytyy. Helpoiten olen bongaillut niitä näistä erikseen merkityistä, maistuvaa kymenlaaksosta-pömpeleistä, joista löytyy lähellä olevien pientuottajien tuotteita. Lähiruokaa löytyy tosin pitkin koko kauppaa, kunhan jaksaa edes hieman tutustua ostamansa ruuan alkuperään tuoteselosteita lukemalla.

Sillä on kuitenkin lopulta aika iso merkitys moneenkin asiaan, vaikkei välttämättä uskoisi, että kuinka kaukaa syömäsi ruoka tulee ja miten se on tuotettu.