Äiti, voinko ostaa famea?

Alla tiivistetty keskustelu, joka käytiin meillä kotona. MovieStarPlanet, eli MSP, 8-15-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu sosiaalinen peli. Pelin ideana on ilmaista itseään ja verkostoitua muiden pelaajien kanssa. Pelit ovat ilmaisia, mutta niissä on mahdollista ostaa maksullista lisäsisältöä ja VIP-jäsenyys. Meillä esikoisella on lupa pelata MSP:tä, tietyin ehdoin. 

Lapsi: ”Äiti voinko ostaa famee msphen?”
Minä: ”Mitä on fame?”
Lapsi: ”Jos on famee, pääsee vipiksi, ilmaiseksi vip huoneeseen ja saa kaikkia tavaroita”
Minä ”Et saa!”
Lapsi: ”Kaikki muutkin saa!!”
Minä: ”Sitten kun maksat itse omat puhelinlaskusi, voit ostaa famea niin paljon kuin haluat”

Silloin kun olin yhdeksänvuotias, kuumimmat trendit välittyivät Anttilan ja Elloksen painettujen kuvastojen välityksellä. Famea ei mitattu tykkäyksillä tai seuraajilla.

Lapsen kanssa käyty keskustelu tuntui omaan ajatusmaailmaani, lähtökohtiini ja arvostuksiini peilaten tosi omituiselta. Sukupolvien välinen kuilu alkaa selkeästi muodostua. Miten kasvatetaan lapsia ajattelemaan itse ja arvostamaan oikeudenmukaisuutta, jos jo alle kymmenenvuotiaan maailmassa täytyy päästä vipiksi. 

Yritän madaltaa sukupolvien välistä eroa, haluaisin suhtautua avoimesti uusiin asioihin ja ilmiöihin. Uuden ja oudon edessä yritän parhaani mukaan ymmärtää asioita… Vaikka pelimaailma vippeineen ja fameineen tuntuu omituiselta, vieraalta ja ärsyttävältä. Yritän muistaa, että vuosi on 2016, eikä 1986.  Viikonloppuna kukkahattutäti lähtee tutustumaan nuorisokulttuuriin. Sain selkeästi famea yhdeksänvuotiaan silmissä, kun kerroin hankkineeni lipun Antti Tuiskun keikalle.