Maatilan arjesta tuli elämys

Keväällä kutsuin Leonardo DiCaprion tutustumaan metsäluontoon. Vastausta kutsuun ei ole vielä kuulunut, hyvä niin. Kevät oli monella tapaa kaoottinen ja kylmäkin. Vierailu olisi ehkä ollut sisällöltään liian yksipuolinen, tärkeiden vieraiden saapumista täytyy valmistella huolella. Kutsu on edelleen voimassa, heinäkuinen kesäviikko toi lisää ideoita vierailun sisältöön.

Savitaipaleen maatilat avasivat viime viikolla ovensa vieraille.Viikon aikana kiinnostuneet pääsivät tutustumaan erilaisten tilojen arkeen; lehmiin, kanoihin, lampaisiin, ankkoihin, traktoreihin, hajuihin, ääniin ja kaikkeen muuhun maatilan elämään kuuluvaan.

Kyytöt laitumella

Maatilalla asuvalle lehmät hajuineen, traktorilla ajelu ja muut maatilan toimet kuuluvat normaalin oloon, ne ovat osa työtä ja arkea. Elämys syntyy kokijan mielessä. Maatilan isännälle ja emännälle arkiset askareet ovat osa tavallista päivärutiinia, eikä niihin sen kummemmin tule kiinnitettyä huomiota. Ihmiselle, jonka elämä koostuu muunlaisista elementeistä ja ympäristöstä, maatilan arjen askareet näyttäytyivät vähän ihmeellisenä ja eksoottisenakin.

Heinäkuisen viikon aikana maaseun arki muuttui elämyksiksi, kokemuksiksi ja muistoiksi. Tiloilla vieraili lapsia, jotka näkivät ensimmäistä kertaa lehmän, pääsivät silittämään kanaa, sekä ikäihmisiä joille päivä maatilalla toi mieleen oman lapsuuden ja nuoruuden maatilalla. Aurinkoisen ja hetkittäin sateisen kesäviikon anti oli paljon iloisia ilmeitä, uusia kokemuksia, aitoja kohtaamisia nykyhetkessä, vanhojen perinteiden muistelua ja eteenpäin katsomista. Toivottavasti voin tarjota Leonardolle kotimaista puhdasta ruokaa, sitten kun vierailu toteutuu <3 Kumisaappaat täytyy muistaa ottaa matkaan, jos haemme perunat pataan suoraan pellolta.