Lepää rauhassa Big Slick <3

Luin muutama vuosi takaperin Jussi Lähteen kirjan Mestariravurit. Kirjassa kerrotaan Brad de Veluwen, Charme Asserdalin, Vieterin ja Vekselin - raviratojen valtiaiden - voitoista ja tappioista sekä siitä miten ne ovat muokanneet suomalaista ravihistoriaa.

Jos kirjailija Lähde kirjoittaa ikinä jatko-osan, niin siihen voisi lisätä hevosen nimeltä Big Slick. Sen nimeä ei kaiverrettu merkittävimpien ravikisojen pokaaleihin, mutta raviurheilulle se teki saman mitä aiemmin mainitut ravilegendat. Ehkä jopa enemmän. Big Slick sai tuhannet ja tuhannet raviummikot kiinnostumaan lajista ja näin raviurheilun jatkuvuuden kannalta sen merkitys lajille on korvaamaton.

Big Slick ostettiin porukkahevoseksi Radiosuomipopin Aamulypsyn kuulijoille. Rahat kerättiin kolmessa vartissa ja summa oli likimain 23.000 euroa. Sen korkea hinta johtui sen sukupuusta, sillä niin isä kuin äiti olivat mestariainesta.

Big Slick aloitti harjoittelun Vermossa ja sadat sen omistajat kävivät sitä keskiviikkoiltaisin ravien yhteydessä ihastelemassa. Big Slick, joka sai nimensä muotipeli Texas Holdemista, rakasti kameraa ja ihmisiä. Jotain pieniä diivan elkeitä ravurissa oli jo pienenä, sillä oli iltoja jolloin se katsoi kysyvästi vieraitaan, että taasko tässä on poseerattava. Mutta aina sillä oli aikaa faneilleen.

Big Slick oli siitä harvinainen hevonen, että se tunnettiin nimeltä jo ennen ensimmäistä kisaa. Olihan sen harjoittelua ja valmistautumista tulevaa uraa varten seurattu viikoittain Suomen kuunnelluimmassa aamuohjelmassa. 30.6.2012 Sodankylässä Big Slick lähti ensimmäiseen kisaansa lähtöpaikalta 1 ja ampaisi heti kärkeen. Johdettuaan suvereenisesti koko matkan se taipui loppusuoralla muutamalle perässä hiihtäneelle ja tuli hienosti kolmanneksi. Mahtava startti uralle.

Big Slick päätti värikkään uransa elokuussa 2016. Startteja sille kertyi yhteensä 52, joista saldo oli 6 voittoa, 3 kakkossijaa ja 5 kolmosta. Voittorahoja kertyi komeat 10.223 euroa. Ennätys aika oli huikea 13.9aly, jonka se ravasi Mikkelissä Antti Teivainen ohjaksissa 2014 voittaen lähtönsä ja 1500 euron palkintosumman.

Syyskuussa 2016 Big Slick siirtyi vehreimmille raviradoille muiden legendojen joukkoon. Sitä jäi kaipaamaan sen omistajat ja suomalainen raviurheilu.

Kaikilla on varmasti yksi viesti tälle huikealle hevoselle, joka oli todellinen persoona!

Kiitos.

Big Slick, olit ensimmäinen ravihevoseni. Minulla oli suuret odotukset yhteisen matkamme suhteen, mutta sinä teit siitä paremman. Olin haaveillut voitoista, palkinnoista, suurista rahoista ja kansainvälisistä areenoista, mutta sinä tarjositkin minulle jotain paljon parempaa. Viihdettä koko rahalla. Kaikki osaavat ravata yhteen suuntaan. Sinulle se oli liian tylsää. Sinä laukkasit ja jopa joskus ihan toiseen suuntaan kuin muut. Saatoit viihdyttää yleisöä nöyryyttämällä Suomen kokeneimpia ohjastajia vain ajeluttamalla heitä ympäri rataa. Hylätyn lähdön jälkeen kävelit pää pystyssä autoon ja sanoit, että eiköhän lähetä kotiin. Olet legenda ja nimesi tullaan muistamaan siinä missä Brad De Veluwe tai Charme Asserdal.

Hyvää matkaa ja kiitos kaikesta!

Jaajo Linnonmaa

*** Alkuperäinen teksti on Jaajo Linnonmaan Big Slickin kimppakavereille kirjoittama Big Slickin muistokirjoitus ***