Perinteisten joulupipareiden ohje

Olen joulufani. Joulu on tunnelmaa ja tunnetta kaikilla aisteilla. Olen virittäytynyt tunnelmaan jo lokakuusta. Viikonloppuna kävimme tyttöjen kanssa etsimässä joulukuusen, joka todennäköisesti koristellaan jo hyvissä ajoin ennen aattoa.

Joululeipomuksista en vieläkään ole innostunut. Tyttöjen mummo ja mamma ovat onneksi taitavia leipureita, joten tänäkin vuonna saamme joulupiparit glögin ja kahvin kavereiksi. Joulupipareiden leivonnasta minulla on mielessä elävä muisto lapsuudesta. Muistan, kun kotona leivottiin joulupipareita ja itse olin vatsataudissa. Tästä muistosta johtuen, en edelleenkään pidä piparkakkutaikinasta, eivätkä valmiitkaan joulupiparit ole suurinta herkkuani.

Joulupipareiden leivonta on kuitenkin tärkeä osa jouluun valmistautumista, niiden tuoksu ja maku kuuluvat juhlaan. Liitän tähän postaukseen äitini käyttämän joulupipareiden ohjeen. Kuka on Raija, sitä en tiedä. Raijan mukaan nimetyllä ohjeella valmistuvat perinteiset, maistuvat ja rapsakat joulun tähdet, possut ja muut pipariotukset. Herkullista joulun odotusta <3

Raijan joulupiparit

4 dl sokeria

3 munaa

400 grammaa voita

1 dl siirappia

3 tl soodaa

n. 9 dl vehnäjauhoa

3 dl perunajauhoja

1 rkl kanelia

1,5 tl neilikkaa

  • vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
  • lisää sulatettu voi, siirappi ja mausteet
  • yhdistä sooda ja jauhot > sekoita ne nopeasti taikinaan
  • anna taikinan ”levätä” seuraavaan päivään (yön yli) viileässä paikassa
  • paista uunissa noin 200 asteessa.