Superfoodia kotoisasta koivusta!

Lumi on jo melkein kokonaan hävinnyt maisemasta, järvetkin ovat pian jäättömiä. Kevään merkkien tiirailun voi nyt aloittaa todenteolla. Koivut näyttävät vielä alastomilta ilman lehtiä. Todellisuudessa koivun samettisen kuoren alla on jo käynnissä melkoinen kuhina. Mahla virtaa koivun rungossa, kuljettaen arvokkaat rakennusaineet oksiin herättelemään lehdet talviunesta.

Koivunmahla on todellinen terveysjuoma. Mahla mm. poistaa kehon kuona-aineita, piristää mieltä ja kaunistaa ihoa. Mahlaa on käytetty voimajuomana Suomessa jo pitkään, siitä löytyy merkintöjä jo Kalevalan tarinoista! Mahlan käytöstä on paljon perinnetietoa ja sen on kerrottu jopa helpottavan siitepölyallergiaa.

Viikonloppuna maistelimme tätä kotipihan superfoodia. Kerääminen on aika helppoa. Koivun runkoon tehdään pieni reikä, johon laitetaan muoviletku (hätätilassa sopii vaikka mehupilli), jota pitkin mahla virtaa keräysastiaan. Mahlaa valuu puun koosta riippuen jopa 10 litraa vuorokaudessa. Puu ei toimenpiteestä vahingoitu, eikä kerääminen häiritse sen kasvua. Jos mahlan keruusta innostuu, kannattaa muistaa, että keräämiseen (muualta kuin omalta pihalta) tarvitaan lupa maanomistajalta.

Superfoodia kotipihalta

Mahla säilyy viileässä melko lyhyen ajan, se on juomakelpoista vain noin vuorokauden. Pakastettuna voimajuomaa voi säilöä tuomaan energiaa talven pimeyteen. Mahlakausi käynnistyy ilman lämpötilan ollessa +4 astetta ja jatkuu silmujen puhkeamiseen saakka. Eli juuri nyt on oikea aika tähän puuhaan.

Pienellä vaivalla saimme raikasta janojuomaa talteen. Isomummo muisteli aikoinaan valmistaneensa mahlasta ainakin simaa. Googlaamalla ohjeita löytyy runsaasti. Kannattaa ehdottomasti testata. Jos aikaa löytyy, mahlan virtaamisen seuraaminen on kiireetöntä ja terapeuttista puuhaa, arjen hidasta terapiaa :)

 

muuttolinnut ovat saapuneet, joutsenten lisäksi bongattu jo mm. västäräkki :) Näitä aarteita löytyy muutaman viikon päästä toivottavasti lisää.