Terveisiä puun alta

Metsässä kulkiessa ehtii miettiä monenlaisia asioita. Uskallan väittää, että metsä on jollain tapaa merkityksellinen jokaiselle maamme asukkaalle. Metsästä on moneksi, se antaa raaka-aineita teollisuuteen, sienikeittoon, biotalouteen, marjapiirakkaan, mielenhallintaan ja ties mihin. Lähdin naistenpäivänä lepuuttamaan ajatuksiani metsään ja samalla siivoamaan ympäristöä.

Luontoa ei voi hallita, sen kanssa voi elää ja tehdä yhteistyötä. Tällä viikolla sain muistutuksen siitä, miten pieniä me ihmiset lopulta olemmekaan luonnonvoimien edessä. Metsänhoidossa on paljon erilaisia työvaiheita. Metsää hoitamalla, se kasvaa ja voi paremmin. Raivaussaha on hyvä väline kitkemiseen ja siistimiseen, se on aika turvallinen työväline, onnettomuudet tapahtuvat yleensä kompuroidessa ja kaatuillessa.

Tällä kertaa päätin ottaa työkalukseni astetta järeämmän laitteen, moottorisahan. Moottorisahalla pystyy katkaisemaan suuria puita. Lähdin hakemaan metsästä myrskytuulella kaatuneita puita. Isot puut ovat painavia, sahalla ne kuteinkin pilkkoutuvat pienemmiksi ja siirtely on sujuvampaa. Tuli jotenkin tosi voimakas ja vahva olo, hallitsen näitä isoja pöllejä! Metsä kuitenkin päätti antaa minulle opetuksen. Pöllit laittoivat minut ojennukseen, jalkani jäi painavan puun alle. Onneksi en ollut yksin liikkeellä ja pääsin nopeasti pois pinteestä ja hoitoon. Nyt metsätyöt ja kaikki muu polveen kohdistuva fyysinen rasitus on ainakin kuusi seuraavaa viikkoa mahdotonta. Seuraavalla kerralla moottorisahaa käynnistäessäni muistan nöyränä tämän hetken.

Aion kuitenkin mennä metsään takaisin jalkani tervehdyttyä. Metsässä on mukavaa liikkua ja siellä on paljon tekemistä. Ihmettelen, kun näin jokin aika sitten iltapäivälehdessä artikkelin, jossa kerrottiin Leonardo DiCaprion twiitanneen kriittiseen sävyyn suomalaisten metsien avohakkuista. Minusta lehtijuttu oli omituinen. No joo, avohakkuun jälkeen metsä on hetken tosi ruma! Avohakkuu on kuitenkin hyvin poikkeuksellinen tilanne metsänhoidossa.

Haluaisin pyytää Leonardon meille käymään ja kertoa hänelle mistä avohakkuu johtuu ja milloin sellainen on tarpeen. Näyttäisin Leonardolle eri ikäisiä ja erilaisissa kasvuvaiheissa olevia metsiä. Kertoisin minkälaisia hoitotoimenpiteitä hyvään metsänhoitoon ja terveen metsän kasvatukseen kuuluu erilaisissa paikoissa ja vaiheissa.

Jos Leonardo ehtisi viipyä yön yli Suomessa, voisimme yöpyä metsässä. Voisin hankkia meille sellaiset kivat värikkäät puussa roikkuvat teltat, joiden kuvia olen nähnyt Instagramissa. Teltat sijoittaisin hyvien kulkuyhteyksien päässä olevaan kangasmetsään, siellä liikkuminen on mukavaa, kengät eivät kastu, eivätkä risut häiritse. Hyvin hoidetussa kangasmetsässä on helppo kulkea, vaikkapa koneuria tai valmiita polkuja pitkin.

Jalkani on nyt kuusi viikkoa vajaakäytöllä, joten jos Leonardi DiCaprio luet tätä ja haluaisit tulla Suomeen, tule vappuna. Silloin meillä on karnevaalit ja olisi mahdollista löytää jo korvasieniä. Voisimme huipentaa metsäretkemme aurinkoiselle metsäaukolle, jossa kasvaa vielä muutaman vuoden ajan herkullisia korvasieniä.

Leonardo if you are reading this, send me a private message through Instagram! With love from Finland <3 Siru